Η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής ΠΙΝ και συντονιστή της Θεματικής Ενότητας “Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία” Αλέκου Μιχαλά, στο 7ο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Οι συμπολίτες μας και εμείς στα Ιόνια Νησιά θεωρούμε ότι η σημερινή και αυριανή διαδικασία του συνεδρίου είναι ιδιαιτέρα υψηλών προσδοκιών, η παρουσία του Πρωθυπουργού και όλων των Υπουργών θα είναι εξαιρετικά ιστορικής σημασίας για τη Περιφέρειά μας εφόσον μέσα από αυτή τη διαδικασία δοθούν και δρομολογηθούν λύσεις στα χρονίζοντα και μη προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας .
Καθώς επίσης είναι και μία μοναδική ευκαιρία για τους πολίτες των Ιόνιων Νησιών να επικοινωνήσουν απ΄ ευθείας και ουσιαστικά με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της πατρίδας μας .
Όσον αφορά εμάς δεν δικαιούμαστε και δεν θα επιτρέψουμε, αυτή η ευκαιρία να πάει χαμένη .
Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Περιφέρεια έχει το δικό της κεντρικό ρόλο αντιπροσώπευσης των πολιτών στα Ιόνια Νησιά και αυτό το αποδεικνύει
Θέλω να ξεκινήσω την συνοπτική τοποθέτηση μου όσον αφορά τα προβλήματα Υγείας στην Περιφέρεια μας εκφράζοντας πιστεύω τη μέγιστη πλειοψηφία των φορέων υγείας αλλά και των συμπολιτών μου στην ΠΙΝ.
Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει μια διαδικασία συγκρότησης νησιωτικής πολιτικής με την ενεργοποίηση του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής και της ρήτρας νησιωτικότητας όπως προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία με κεντρικό σημείο αναφοράς το πλέγμα νησιωτικών πολιτικών υγείας . Για παράδειγμα σας αναφέρω τη Γαλλία με τη Περιφέρεια της Κορσικής όπου εφαρμόζεται στη πράξη νησιωτική πολιτική στον τομέα της υγείας.
Όπως γνωρίζεται το ΠΣ ΙΝ με ομόφωνη απόφαση του ( παρούσες όλες οι παρατάξεις του ΠΣ ) βασιζόμενο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών του Ιονίου ( νησιωτικότητα , παροχή υπηρεσιών , κόστος, κα) και σε ομοθυμία με τους κοινωνικούς εταίρους ζήτησε την άμεση θεσμοθέτηση και δημιουργία αυτοτελούς ΥΠΕ Ιόνιων Νησιών για την αποτελεσματική και συντονισμένη διοίκηση των υποθέσεων της δημόσιας υγείας στα Ιόνια Νησιά και του ΕΚΑΒ Ιόνιων Νησιών ενός ΕΚΑΒ με αυτόνομη λειτουργία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα , αναγκαιότητα και υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους Ιόνιους συμπολίτες μας.
Δυστυχώς σε πρόσφατες σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά τις Υγειονομικές Περιφέρειες δεν συνυπολογίστηκε η εκπεφρασμένη ομόφωνη βούληση του ΠΣ και των Ιόνιων Πολιτών .
Είναι προφανές ότι η νησιωτικότητα είναι ένας παράγοντας που αυξάνει το κόστος λειτουργίας του συστήματος υγείας και βέβαια τις επιπτώσεις που έχει το κόστος στη λειτουργία των μονάδων υγείας, του ΕΚΑΒ και άλλων δομών .Γι αυτό ζητάμε την αύξηση των προϋπολογισμών των δομών υγείας α / θμιας και β / θμιας με την αυξημένη επιχορήγηση κονδυλίων ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών της ΠΙΝ .
Είναι άμεσης προτεραιότητας η στελέχωση των νοσοκομειακών και πρωτοβάθμιων δομών Υγείας ( Νοσοκομεία , ΚΥ(πρώην ΠΕΔΥ) περιφερειακά ΚΥ, Δομές ψυχικής Υγείας ) με Ιατρικό, λοιπό επιστημονικό προσωπικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και του ΕΚΑΒ σε όλα τα νησιά με συνοδούς , οδηγούς και γιατρούς.
Δεν είναι δυνατόν σε μια νησιωτική περιοχή ουσιαστικό αιμοδότη της οικονομίας της χώρας που ιδιαίτερα το καλοκαίρι τριπλασιάζεται ο πληθυσμός της να υπάρχουν αυτές οι μεγάλες δυσλειτουργίες του συστήματος εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού .
Παραδειγματικά σας αναφέρω ότι στο ΓΝ Κέρκυρας το νοσηλευτικό προσωπικό υπολείπεται κατά 57 % , το διοικητικό προσωπικό κατά 68 % και το ιατρικό προσωπικό αν συνυπολογίσουμε και τις θέσεις των επικουρικών γιατρών κατά 30% .
Στο ΓΝ Κεφαλονιάς οι μισές οργανικές θέσεις νοσηλευτών και διοικητικών είναι ακάλυπτες , οι δε γιατροί υπολείπονται κατά 40%.
Στο Μαντζαβινάτειο η έλλειψη προσωπικού Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Διοικητικού ξεπερνά κάθε όριο. Οι γιατροί που σήμερα υπηρετούν συνταξιοδοτούνται τους επόμενους μήνες.
Στο ΓΝ Ζακύνθου το νοσηλευτικό προσωπικό υπολείπεται κατά 60 % το διοικητικό κατά 50% το δε Ιατρικό κατά 25%.
Στην Πρωτοβάθμια Υγεία η έλλειψη προσωπικού ξεπερνά κάθε όριο.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια ως ΠΙΝ όλο αυτό το προσωπικό που έχει απομείνει στις δημόσιες δομές υγείας και δίνει καθημερινά τον αγώνα του για να κρατήσει όρθιο ολόκληρο το σύστημα.
Στα πλαίσια μιας νησιωτικής πολιτικής Υγείας είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση κινήτρων για την προσέλκυση ιδιαίτερα Ιατρών στις νησιωτικές περιοχές όπως η δική μας.
Η Περιφέρειά μας κινούμενη σε αυτή την κατεύθυνση με απόφαση του ΠΣ θέσπισε επιδότηση για στέγαση και τροφή στους νεοδιοριζόμενους επικουρικούς γιατρούς προσπαθώντας να στήριξη την κατάσταση μέσα από τους ιδίους πενιχρούς της πόρους.
Ζήτημα αιχμής η κάλυψη της υγείας του παιδικού πληθυσμού με λειτουργία μονάδας αυξημένης φροντίδας νεογνών και πρόσληψη εξειδικευμένων ειδικοτήτων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για τη στήριξη των δομών που προασπίζουν την υγεία του παιδικού πληθυσμού .Γνωρίζουμε ότι τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και η EUROSTAT που καταμετρά τους δείκτες υγείας κάθε κράτους μέλους δίνει κυρίαρχη σημασία στον παιδικό πληθυσμό ( θνησιμότητα , νοσηρότητα ,εμβολιασμοί κτλ.). Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι αν και υφίσταται παιδοψυχιατρική κλινική στο ΓΝΚ δεν λειτουργεί. Στο κέντρο ψυχικής Υγείας δεν υπάρχει παιδοψυχίατρος.
Θεωρούμε απαραίτητη και αναγκαία την ενίσχυση της λειτουργίας του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Κέρκυρας. Μιας δομής η οποία διαχρονικά καλύπτει iατροκοινωνικά όλο το φάσμα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης με έμφαση πάντα στον παιδικό πληθυσμό και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Υπάρχει αναγκαιότητα για την ανάπτυξη τέτοιων δομών και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες κρίνουμε ότι αυτό είναι ένα θετικό βήμα όσον αφορά τη πρόληψη, την αγωγή υγείας και την προαγωγή υγείας .
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός σήμερα επισκέφθηκε το ΙΑΚ πρώην ΠΙΚΠΑ και ιδίοις όμμασι ως Υπουργός και ως γιατρός είδε το τεράστιο έργο που παράγεται εκεί. Μια ηχηρή απάντηση σε όσους αμφισβήτησαν και δεν βοήθησαν. Εμείς ως Περιφέρεια συνεργαζόμαστε χρόνια τώρα με το ΙΑΚ και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο πραγματοποιώντας προγράμματα για τα παιδιά και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και θα συνεχίσουμε ( Εμβολιασμού,διάφορα δρώμενα, κ.α.).
Ενίσχυση του τεχνικού και εργαστηριακού εξοπλισμού των δημόσιων δομών Υγείας. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η ΠΙΝ στο πλαίσιο του προγράμματος Υποδομές Υγείας του ΠΕΠ Ιόνιων Νησιών χρηματοδοτεί Νέο Νοσοκομείο στη Λευκάδα , 6 Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, Αξονικό Τομογράφο , Ψηφιακό μαστογράφο και Καρδιολογικό υπερηχοτομογράφο στο ΓΝ Κέρκυρας συνολικού ποσού 19.795.000 Ευρώ .
Δημιουργία Μονάδας Απεξάρτησης στη Ψυχιατρική κλινική του ΓΝ Κέρκυρας και δημιουργία δικτύου μέσω κινητής μονάδας που θα καλύπτει συνολικά την Περιφέρειά μας. Είναι η πρώτη φορά που η Μονάδα Απεξάρτησης «ΔΙΑΠΛΟΥΣ »της ΨΚ του ΓΝΚ λειτουργεί συμβουλευτικό σταθμό στις Φυλακές Κέρκυρας.
Δημιουργία Μονάδας Υποστήριξης Κρίσεων στο ΓΝ Κέρκυρας και δημιουργία δικτύου στα Ιόνια Νησιά.
Όσον αφορά τις ΜΕΘ στα Ιόνια Νησιά επί τέλους θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν η ΜΕΘ στο ΓΝ Κεφαλονιάς όπου ο εξοπλισμός και η υποδομή υπάρχει τουλάχιστον μια 10ετια τώρα από τη δωρεά Βεργωτή καθώς επίσης και στο ΓΝ Ζακύνθου που υπάρχει μια υπερσύγχρονη σε μηχανήματα ΜΕΘ η οποία από το 2012 περιμένει τη λειτουργία της.
Θεωρούμε απαραίτητη και αναγκαία την ανάπτυξη βάσεων αεροδιακομιδών για την Κέρκυρα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.
Όσον αφορά την πρακτική που ακολουθείται με την απόσπαση Αγροτικών Ιατρών στα Νοσοκομεία θεωρούμε ότι αποψιλώνει τις απομακρυσμένες περιοχές των νησιών μας από πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας άκρως απαραίτητη για αυτούς.
Η Περιφέρειά μας στερείται οδοντιατρικού τμήματος ΑΜΕΑ. Προτείνουμε τη πιλοτική δημιουργία τέτοιου τμήματος στο ΓΝ Κέρκυρας.
Βελτίωση των συνθηκών στα τμήματα Τεχνητού Νεφρού και Μεσογειακής αναιμίας στο ΓΝ Κέρκυρας. Τη δημιουργία μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας στο νοσοκομείου Ζακύνθου .
Θεωρούμε απαραίτητη τη συνέχιση της λειτουργίας του ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟΥ Νοσοκομείου στο πολύπαθο Ληξούρι και την αποκατάσταση των ζημιών της κτιριακής υποδομής του στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης ΠΙΝ – Π. Αττικής. Περιμένουμε από το Υπουργείο Υγείας να αποδεχτεί η πραγματοποίηση του έργου να γίνει από τη Δ/νση ΤΕ της ΠΕ Κεφαλονιάς.
Συμφωνούμε απόλυτα με το Υπουργείο Υγείας ότι δομές κοινωνικού χαρακτήρα όπως το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο Αργοστόλι θα πρέπει να αποκατασταθούν από την άθλια κατάσταση τους που πάρα πολλά χρόνια τώρα έχουν περιέλθει και να αποδοθούν στη κοινωνία για τη κάλυψη σοβαρών αναγκών ιδιαίτερα των ΑΜΕΑ
Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στα μικρά νησιά της περιφέρειας μας
Παξούς , Αντίπαξους , Μεγανήσι , Ιθάκη ,Ερείκουσσα , Μαθράκι , Οθωνούς ,Κάλαμο ,Καστό.
Η κατάσταση της παροχής υγείας στους συμπολίτες μας αυτών των νησιών είναι ιδιαίτερα ανησυχητική έχοντας ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του αισθήματος ανασφάλειας. Τα μικρά νησιά μας δικαιούνται και πρέπει να έχουν προτεραιότητα ιδιαίτερα στα ζητήματα Υγείας .
ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΛΗΨΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ
Στελέχωση των Κέντρων Πρόληψης με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό Κοινωνιολόγους , ψυχολόγους ,Κοινωνικούς Λειτουργούς κλπ.
Υλοποίηση από τα Κέντρα Πρόληψης προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης.
Όσον αφορά την περιουσία των Νοσοκομείων θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση της σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο , το ΤΕΙ ,και τους φορείς κοινωνικού και προνοιακού ενδιαφέροντος για την εξυπηρέτηση μεγάλων κοινωνικών αναγκών.
Αξιότιμοι κ. υπουργοί ,
Είναι αναγκαία η διατήρηση του παλαιού ψυχιατρείου Κέρκυρας στην ιδιοκτησία του Γ Ν Κέρκυρας . Το κτίριο του παλαιού ψυχιατρείου Κέρκυρας είναι ένα εμβληματικό κτίριο για τη Κέρκυρα. Πρέπει άμεσα να επιστραφεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο ΓΝΚ και να σταματήσει επιτέλους η δικαστική διαδικασία στο ΣΤΕ.
Ιατρικός Τουρισμός . Θεωρούμε απαραίτητη την ανάπτυξη δομών υποστήριξης ιατρικού τουρισμού και στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα .Ανάπτυξη θέσεων για επισκέπτες νεφροπαθείς ,για νευροεκφυλιστικές νόσους με τη στήριξη των Νοσοκομειακών δομών της ΠΙΝ και του Ιονίου Πανεπιστημίου ( Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας) , αποκατάστασης κινητικών προβλημάτων , εξωσωματική γονιμοποίηση σε υπογόνιμα ζευγάρια, κα .
Η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα για πολλούς λόγους αλλά και λόγω του χαμηλότερου κόστους στις υπηρεσίες υγείας, αυτά την καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Η Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών η οποία αποτελεί παγκόσμιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό ιατρικού τουρισμού, 12 μήνες το χρόνο , αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Κύριοι Υπουργοί ,κ Γραμματέα Κυρίες και Κύριοι
Η ΠΙΝ στηρίζοντας την προσπάθεια της πολιτείας για την εξυπηρέτηση των αναγκών Υγείας των Ιόνιων Πολιτών έχει εντάξει και θα χρηματοδοτήσει μέσω του ΠΕΠ ΙΝ:
Δράσεις Υγείας όπως
Τοπικές Μονάδες α/θμιας φροντίδας Υγείας (ΤΟΜΥ),
Ψυχική Υγεία (Κινητές Μονάδες),
Εξαρτήσεις (Πολυδύναμο Κέντρο, Κινητές Μονάδες)
Συνολικού ποσού 5. 620.000 Ευρώ
Υποδομές υγείας (Νοσοκομεία , ειδικός εξοπλισμός υγείας )
Νέο Νοσοκομείο στη Λευκάδα , 6 Ασθενοφόρα στο ΕΚΑΒ , Αξονικό Τομογράφο , Ψηφιακό μαστογράφο και Καρδιολογικό υπερηχοτομογράφο στο ΓΝ Κέρκυρας συνολικού ποσού 19.795.000 Ευρώ.
Κλείνοντας την τοποθέτηση μου θέλω να επαναλάβω ότι ομόφωνα το ΠΣ αλλά και ολόκληρη η κοινωνία και οι φορείς της Περιφέρειάς μας ζητά την άμεση θεσμοθέτηση και δημιουργία αυτοτελούς ΥΠΕ Ιόνιων Νησιών για αποτελεσματική και συντονισμένη διοίκηση των υποθέσεων της δημόσιας υγείας στα Ιόνια Νησιά και του ΕΚΑΒ Ιόνιων Νησιών ενός ΕΚΑΒ με αυτόνομη λειτουργία σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, αναγκαιότητα και υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στους Ιόνιους συμπολίτες μας.
Δεν δεχόμαστε ως κοινωνία τη συνεχή αποψίλωση από κομβικής σημασίας διοικητικές υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας οι οποίες αναπόφευκτα οδηγούν σε συνειρμούς για σκόπιμες μεθοδεύσεις που υποσκάπτουν τα θεμέλια της ίδιας της ύπαρξης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της συνοχής της.