Αλλάζει εικόνα το λιμάνι του Ληξουρίου
Η διάσημη εικαστικός Νέλλα Γκόλαντα στην Κεφαλονιά –Θα συναντηθεί με Κατσιβέλη για ανάπλαση παραλιακής Ληξουρίου
Κοινωνία
03/02/2018 | 12:25

Γράφει η Γιάννα Κουλουμπή

Η είδηση είναι φρέσκια, αλλά έγκυρη, η διάσημη και πολυβραβευμένη Ελληνίδα εικαστικός Νέλλα Γκόλαντα, θα βρίσκεται στην Κεφαλλονιά την Δευτέρα και θα έχει σημαντικές συναντήσεις με τον Αντιδήμαρχο Παλλικής, κ. Κατσιβέλη, τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Θοδωρή Καλογερόπουλο, καθώς και τον σύμβουλο του Δημάρχου για Τεχνικά θέματα, κ. Δημήτρη Μεσσάρη. Η πρόσκληση έγινε μέσω του κ. Κατσιβέλη και η κα Γκόλαντα δέχτηκε με χαρά να επισκεφθεί το νησί μας και να μας δώσει «τα φώτα της» για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του Ληξουρίου.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα συζητηθεί και το θέμα της αξιοποίησης παλιών νταμαριών, ενώ θα υπάρξει και μια συνάντηση με τον κ. Ατσάρο από τον σύλλογο της Κουνόπετρας. Ο τελευταίος είναι γνωστός για την αγάπη του για τα πολιτιστικά δρώμενα και τη στήριξή του σε αυτά άλλωστε.

Λίγα λόγια για τη Νέλλα Γκόλαντα

Η Νέλλα Γκόλαντα είναι εικαστικός, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών Χαρακτική και την τέχνη του Ψηφιδωτού. Το 1973 έλαβε μέρος στην BIENNALE του Sao Paolo με τα ΚΤΙΣΤΑ ΓΛΥΠΤΑ της που είχαν τον γενικό τίτλο «Προτάσεις για εξανθρωπισμό του περιβάλλοντος χώρου», έργα από την ατομική της έκθεση στην Γκαλλερί Ώρα. Αυτά τα έργα αποτέλεσαν και τη γέφυρα στο πέρασμα της στις τρεις διαστάσεις και στο δομημένο χώρο. Πρώτο γλυπτό αρχιτεκτονικό έργο της είναι το σπίτι της ΆΝΩ ΒΟΥΛΑΣ (1973-74). Ακολούθησαν τα σπίτια του ΚΑΛΑΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 1975-76, και ο οικισμός των 6 ΣΠΙΤΙΩΝ στη ΝΙΚΑΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (κατασκευάστηκαν τα τρία).

Έργα της

• Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΛΟΙΣΒΟΥ (1976 – 1982) και η προέκτασή της προς τη θάλασσα η ΓΛΥΠΤΗ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΦΛΟΙΣΒΟΥ στο Παλαιό Φάληρο (1984 –1986),

• το ΓΛΥΠΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΙΞΩΝΗ στην Γλυφάδα, αποκατάσταση τοπίου στο μη ενεργό λατομείο Αιξωνής του Δήμου Γλυφάδας (1984 – 1992),

• οι δύο ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ της Λάρισας: η ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ (1993 – 1996) και η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ – Σάπκα (1996 – 1998),

• ο ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ – ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ – ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ μήκος τριών χιλιομέτρων (1992 – 1995),

• ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ στο Άλσος Βεικου (1993),

• Διαμόρφωση του Υπαίθριου Χώρου του ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ (2005 – 2006) (1ο βραβείο Πανελληνίου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για το Δημαρχείο του Π. Φαλήρου)

• ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ : Συνδεση με τις Κεντρικές Πλατείες του Περιβάλλοντος χώρου του ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ της πόλης της Λάρισας (2006).

Από το 1995 σε συνεργασία με την Ασπασία Κουζούπη, αρχιτέκτονα μηχανικό Α.Π.Θ. – MAS Landscape Architect ETH-Zurich συγκροτούν την ομάδα «ΓΛΥΠΤΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΤΟΠΙΑ» και σχεδιάζουν, μελετούν και πραγματοποιούν τα παρακάτω έργα:

• 1994 – 1997 Τα ΑΝΕΝΕΡΓΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ αποκατάσταση 135 στρεμμάτων λατομικού χώρου στην Ανατολική Πεντέλη Αττικής (ιδιοκτησία μαρμάρων Διονύσου ΑΕΒΕ) και η μετατροπή τους σε ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΛΑΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ.

• 2000 – 2005 Αισθητικές επεμβάσεις στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ αποκατάσταση σχέσης μεταξύ του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου κατά μήκος 8χιλ. στη ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΜΗΤΤΟΥ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ