Η ασθένεια (παράσιτο) που προσβάλλει τα άτομα του ενδημικού είδους της Μεσογείου «Πίννα» παρατηρείται φέτος και στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη
Οικολογία
18/08/2019 | 21:45

Μετά την πρώτη του εμφάνιση στις ακτές της ισπανίας το 2016, το παράσιτο (Haplosporidium pinnae) που μεταφέρεται με τα θαλάσσια ρεύματα και προσβάλει την «Πίννα» (επιστημονική ονομασία “Pinna nobilis”) παρατηρήθηκε το 2018 και στην Ελλάδα, στην περιοχή του Αιγαίου. Η Πίννα αποτελεί ενδημικό είδος της Μεσογείου Θάλασσας, δηλαδή έχει αναπτυχθεί και ζει μόνο σε αυτήν την περιοχή του κόσμου. Πρόκειται για ένα μεγάλο οστρακόδερμο ζώο της θάλασσας, και συνήθως απαντάται σε αμμώδεις βυθούς με «φυκιάδες».

 

Έρευνα πραγματοποιήθηκε από το καλοκαίρι του 2018 σε θέσεις στα ανατολικά και στα δυτικά της Λέσβου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών «ΕΛΚΕΘΕ» (που πραγματοποίησε τις γενετικές αναλύσεις) και το Tμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (που έκανε τις ιστολογικές εξετάσεις). Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν την αιτία θανάτου της Πίννας: «το παράσιτο προσβάλλει τους ιστούς, καταστρέφει τα κύτταρα και δημιουργεί μια εκτεταμένη φλεγμονή, με αποτέλεσμα η πίνα να μην μπορεί να τραφεί και να πεθαίνει».

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες και ο σύνδεσμος βίντεο αποτελούν υλικό προσωπικού αρχείου.

 

Από τον Μάιο (2019) έως τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη εθελοντική καταγραφή και αποστολή δειγμάτων, προσβεβλημένων ατόμων του είδους στις ακτές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ.Έως σήμερα έχουν καταγραφεί πολλά νεκρά άτομα (μόνο κελύφη χωρίς ίχνος του ζωντανού οργανισμού) σε βάθη από -10 έως -30 μέτρα, επίσης άτομα με συνεχώς επιδεινούμενη υγεία, τα οποία τελικά δεν επιβίωσαν, ενώ λήφθηκε δείγμα υπό αποσύνθεση ατόμου που εστάλει στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕστην Κρήτη (Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών «ΙΘΑΒΒΥΚ»).

 

* Για την παρατήρηση της προσβολής του είδους στην Κεφαλονιά, όπως αναφέρθηκε έχει ήδη ενημερωθεί το ΕΛΚΕΘΕ.

 

 

Τηλέμαχος Μπεριάτος

Αυτοδύτης 3 αστέρων CMAS

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer