Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ κλιμακίου της ΑΝΑΣΑ, αποτελούμενο από τον π. περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο, τον αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Α. Μιχαλά και τον περιφερειακό σύμβουλο Τ. Γαβαλά, και αντιπροσωπείας του ΔΣ του συλλόγου μονίμων κατοίκων της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας από τους Ν. Ολύμπιο, Π. Πέτρου και Α. Μαυρόπουλο.
Στην συνάντηση, που έλαβε χώρα στα γραφεία της ΑΝΑΣΑ στο κτίριο της ΠΕ Κέρκυρας, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την βιώσιμη λειτουργία της Παλαιάς Πόλης, τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις προοπτικές.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τον Κανονισμό Λειτουργίας της Παλαιάς Πόλης που αυτή την περίοδο απασχολεί εκ νέου την δημοτική αρχή και ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους κατοίκους. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου εξέφρασαν την άποψη ότι ο προωθούμενος Κανονισμός έχει περιορισμένο χαρακτήρα, ασχολούμενος κυρίως με δυο ζητήματα, την διευθέτηση του κοινόχρηστου χώρου και τις όψεις των καταστημάτων. Τόνισαν δε ότι είναι απαραίτητη η επέκταση της συζήτησης σε θέματα όπως, μεταξύ άλλων, το κυκλοφοριακό, η ακώλυτη πρόσβαση και ιδιαίτερα των οχημάτων Πολιτικής Προστασίας, η επανεξέταση των χρήσεων γης με την επικαιροποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Από την πλευρά του το κλιμάκιο της ΑΝΑΣΑ ανέφερε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του Συλλόγου για την εξέλιξη του συγκεκριμένου Κανονισμού και πρόσθεσε την άποψη ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Παλαιά Πόλη με ταυτόχρονη ανάδειξη του μνημειακού της χαρακτήρα.
Επίσης ο π. περιφερειάρχης ενημέρωσε για την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης, την Ο.Χ.Ε/Β.Α.Α της Κέρκυρας, που μελετήθηκε και προτάθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και εγκρίθηκε εντασσόμενη στο ΕΣΠΑ από την ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ.
Το Σχέδιο αυτό έχει προϋπολογισμό 71,1 εκατομ. ευρώ (27,7 από το ΠΕΠ/ΕΣΠΑ της ΠΙΝ και τα υπόλοιπα από τα Τομεακά προγράμματα των υπουργείων), στοχεύει στην ανάδειξη της πόλης της Κέρκυρας ως διεθνώς αναγνωρίσιμου πολύ-θεματικού, πολύ-προϊοντικού και δημιουργικού Πολιτισμικού Τόπου και Προορισμού και ως περιοχή παρέμβασης έχει την Παλαιά Πόλη, την ζώνη προστασίας αυτής και την ευρύτερη πόλη της Κέρκυρας.
Δυστυχώς, τόνισε ο Θ. Γαλιατσάτος, το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο παραμένει πλήρως αναξιοποίητο και κάλεσε τον σύλλογο να απαιτήσει την ενεργοποίηση του από την δημοτική αρχή.
Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν για τακτική επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών σχετικά με την Παλαιά Πόλη και την πορεία της στον χρόνο.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά