Η ΑΔΕΔΥ για το μαζικό αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη
Κοινωνία
28/06/2018 | 10:18

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ειδικότερα το Υπουργείο Παιδείας για το μαζικό αποχαρακτηρισμό των δυσπρόσιτων σχολείων στο σεισμόπληκτο Νομό μας (δεν είναι δυσπρόσιτα όσα μοριοδοτούνται κάτω από 9 μόρια). Συγκεκριμένα, έδωσαν συνέχεια στην απαράδεκτη πρόταση – που από την αρχή εδώ και μήνες είχαν διαμορφώσει – καταθέτοντάς την (ίδια και απαράλλακτη) στις συνεδριάσεις των Κεντρικών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΠΕ / ΚΥΣΔΕ). Ενδεικτικά, οι κυβερνητικές ερπύστριες κονιορτοποιούν στη Δευτεροβάθμια τα μόρια όλων των σχολείων της ακτοπλοϊκά αποκλεισμένης Ιθάκης, τα μειώνουν στο 8 από 10 που ήτανκαι τα εξομοιώνουν με μόρια σχολείων της Κεφαλονιάς (που και σε αυτά επέρχεται μείωση, αν εξαιρέσει κανείς το Ληξούρι). Στην Πρωτοβάθμια γίνεται το ίδιο, ενώ μένουν δυσπρόσιτα μόνο δύο σχολεία σε Πλατρειθιά και Σταυρό Ιθάκης, με μόλις 10 μόρια το κάθε ένα. Αντίστοιχα φαινόμενα με αποχαρακτηρισμό ή άδικη μείωση μορίων υπάρχουν και στην Κεφαλονιά (π.χ. Μεσοβούνεια, Πάστρα, Κεραμειές κλπ.).

Το ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες, αφού:

Δημιουργούνται πρόσθετες δυσκολίες στην ίδρυση τμημάτων. Ο αριθμός των μαθητών για να συγκροτηθεί τμήμα στα ΕΠΑΛ (τομείς και ειδικότητες) καθώς και στα Γενικά Λύκεια (Ομάδες Προσανατολισμού – Κατευθύνσεις) συναρτάται με τον χαρακτηρισμό του σχολείου καθώς και τα μόρια που αυτό δίνει στους εκπαιδευτικούς. Αντίστοιχη κατάσταση διαμορφώνεται για τα τμήματα γενικής παιδείας. Στην πραγματικότητα με την αναμοριοδότηση έχουμε μαζική υποβάθμιση των σχολικών μονάδων, με συνακόλουθο αποτέλεσμα την αύξηση του απαιτούμενου αριθμού των μαθητών για τη συγκρότηση των ανωτέρω τμημάτων.

Επέρχονται νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις κάθε είδους τμημάτων και, στην πορεία, σχολείων.

Μειώνεται η οργανικότητα αλλά και μεγαλώνει η δυσκολία στελέχωσης αυτών των σχολείων με μόνιμους ακόμη και με αναπληρωτές καθηγητές που είχαν ως κίνητρο τα περισσότερα μόρια αυτών των σχολικών μονάδων (στους αναπληρωτές διπλασιάζονταν τα μόρια στα δυσπρόσιτα) για την πιθανή μετάθεση ή το μόνιμο διορισμό τους.

Δημιουργούνται επιπρόσθετα προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων που σε συνδυασμό με άλλα (κτηριακό, συγκοινωνίες κ.α.) συμβάλλουν στην υποβάθμισή τους.

Ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση του επιδόματος παραμεθορίου που λαμβάνουν οι συνάδελφοι της Ιθάκης.

Αποκαλύπτεται, επομένως, πως εξυπηρετούνται με τις εξελίξεις αυτές οι στοχεύσεις των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην παιδεία που αποτελούν κοινό τόπο των αστικών κομμάτων, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ. Αυτή είναι η «έξοδος από τα μνημόνια» για τα σχολεία μας!!!

Το ΝΤ Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ στέκεται αλληλέγγυο στην εκστρατεία απόδοσης δικαιοσύνης στη μοριοδότηση των σχολείων που κάνει η ΕΛΜΕΚΙ. Συντονιζόμαστε τόσο μαζί της όσο και με τον τοπικό Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ). Είναι απαράδεκτο στο Νομό να υπάρχει κοινή θέση για την ενιαία και δίκαιη μοριοδότησηαπό ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ – Ένωση και Συλλόγους Γονέων – ΠΥΣΠΕ / ΠΥΣΔΕ – Δήμους Ιθάκης και Κεφαλονιάς και η κυβέρνηση να κωφεύει και να εμμένει στην απαράδεκτη γραμμή της. Αποδεικνύεται ότι τα φληναφήματα περί «διαλόγου» είναι χρήσιμα μόνο για να βάζουν στο χέρι «κοινωνικούς εταίρους» που «πάνε το γράμμα» της κυρίαρχης πολιτικής. Απαξίωσαν όχι μόνο τις αποφάσεις των παραπάνω φορέων και οργάνων διοίκησης αλλά και τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των νησιών μας.

Δεν θα αποδεχθούμε την «καρμανιόλα» στην οποία η κυβέρνηση οδηγεί τις σχολικές μονάδες των νησιών μας.

Να σταματήσουν οι άθλιες μεθοδεύσεις σε βάρος εκπαιδευτικών και μαθητών, που είναι οι τελικοί αποδέκτες της πολιτικής αυτής.

Απαιτούμε να γίνει αποδεκτή η κοινή απόφαση ΠΥΣΔΕ – ΠΥΣΠΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης για ενιαία και σωστή μοριοδότηση από ΚΥΣΔΕ – ΚΥΣΠΕ – Υπουργείο.

Σε συντονισμό με ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ:

την Παρασκευή 29/6 πραγματοποιούμε παραστάσεις στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού.

τη Δευτέρα 2/7 μεταβαίνουμε στην Αθήνα για παράστασηστην Πρόεδρο του ΚΥΣΔΕ κ. Ψίννα (γραφεία Α΄ ΔΔΕ ΑθήναςΛεωφ. Κηφισίας 14-16, 10 πμ).

Αργοστόλι 27/6/2018

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Διονύσης Γεωργόπουλος Σοφία Μισαηλίδου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia