Στο πλαίσιο της «Μεσογειακής ημέρας δράσης»
H διεθνής οργάνωση Healthy Seas, κυνηγάει τα δίχτυα φαντάσματα στην Κεφαλονιά [εικόνες]
21/07/2020 | 09:26

Την Κυριακή 26 Ιουλίου και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ανοικτή στο κοινό στο Μπαστούνι, Αργοστολίου για την ανάδειξη του προβλήματος της ‘αλιείας φάντασμα’ της οποίας τη διοργάνωση έχει αναλάβει η περιβαλλοντική οργάνωση Healthy Seas με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου, του Γεωπάρκου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλονιάς – Ιθάκης.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων χάνονται ή εγκαταλείπονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Τα δίχτυα, που μοιάζουν σχεδόν αόρατα μέσα στο νερό, συνεχίζουν να παγιδεύουν και να σκοτώνουν θαλάσσια ζώα.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της «Μεσογειακής ημέρας δράσης» του MIO-ECSDE για την ανάδειξη της σημασίας των θαλάσσιων και παράκτιων περιοχών Natura 2000 και υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα LIFE, θα περιλαμβάνει έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας και βίντεο που θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γίνουν μάρτυρες του προβλήματος, «βουτώντας» σε ναυάγια και ύφαλους στη Μεσόγειο, την Αδριατική και τη Βόρεια θάλασσα.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την εικαστικό Micheline Divaris – Lambert, που ζει και εργάζεται στην Κεφαλονιά, θα δημιουργηθεί μια επιβλητική εικαστική εγκατάσταση που αποτυπώνει καλλιτεχνικά το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Οι τελευταίες πινελιές για την ολοκλήρωση του έργου θα μπουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Για τα παιδιά, έχει προβλεφθεί δραστηριότητα εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Όσα επιθυμούν να συμμετέχουν, παροτρύνονται να φέρουν μαζί τους μάσκα θαλάσσης.

Το Σάββατο 25/7 και Κυριακή 26/7, διεθνής ομάδα τεχνικών δυτών από την οργάνωση Ghost Diving, θα διεξάγει καθαρισμούς στο βυθό της Κεφαλονιάς για την ανάσυρση διχτυών φαντασμάτων. H ομάδα είναι σε επαφή με την Ακτοφυλακή για την εποπτεία του έργου. Από κει και πέρα, ξεκινάει μια δεύτερη ζωή για τα δίχτυα αυτά. Πρώτη στάση θα είναι σημείο συλλογής στην Πάτρα και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε άλλες χώρες στην Ευρώπη για καθαρισμό και ανακύκλωση σε ολοκαίνουρια προϊόντα.

Η Κεφαλονιά περιλαμβάνει περιοχές Natura 2000 οι οποίες αποσκοπούν στην προστασία των περιοχών που θεωρούνται σημαντικές για επιλεγμένα είδη φυτών και ζώων ή τύπους οικοτόπων μεταξύ αυτών. Το δίκτυο Natura 2000 καλύπτει το 18 % της ξηράς επιφάνειας της ΕΕ και σημαντικά τμήματα των θαλασσών που την περιβάλλουν. Δεν είναι απλώς ένα δίκτυο φυσικών προστατευόμενων περιοχών. Αναγνωρίζει ότι οι άνθρωποι και η φύση αποδίδουν καλύτερα όταν συνεργάζονται. Στόχος του δεν είναι ο αποκλεισμός οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά η διασφάλιση της συμβατότητας των δραστηριοτήτων με την προστασία πολύτιμων ειδών και οικοτόπων.