«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»!!!
H ΕΛΜΕΚΙ για τη συνάντηση στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θ. Πελεγρίνη
Κοινωνία
24/03/2016 | 10:01

Για τη συνάντηση στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Θ. Πελεγρίνη

«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»!!!

Γονείς – εκπαιδευτικοί – μαθητές του Ν. Κεφαλονιάς πραγματοποίησαν μαζική παράσταση στο Υπουργείο Παιδείας και αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Υφυπουργό κ. Θ. Πελεγρίνη. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ-ΚΙ, της Ένωσης Γονέων Κεφαλονιάς, των 15μελών των μαθητών, των Συλλόγων Γονέων από το Αργοστόλι και την Παλική.

Η παράσταση πλαισιώθηκε από μέλη του ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) από το ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Κεφαλληνιακών Ιθακησιακών Σωματείων (ΟΚΙΣ), της Πανεπτανησιακής Συνομοσπονδίας και του Συλλόγου Φαρακλάδων «η Εύγερος», που επίσης συμμετείχαν στη συνάντηση. Το «παρών» έδωσαν, επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και η κ. Βουλευτής του Νομού.
Οι μαζικοί φορείς κατέθεσαν το πλαίσιο αιτημάτων των σεισμόπληκτων και απαίτησαν λύσεις.

1. Ο κ. Υφυπουργός επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο τον αποχαρακτηρισμό του Νομού, δηλώνοντας ευθαρσώς πως «ειδικά μέτρα εφαρμόστηκαν στο Ν. Κεφαλονιάς, όσο υπήρχε ο χαρακτηρισμός του ως σεισμόπληκτου». Αναπαράγοντας την κυβερνητική γραμμή διαχωρισμού των σεισμόπληκτων σε «παλιούς» – «νέους», δεν δεσμεύθηκε σε κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Η κ. Βουλευτής, προκλήθηκε να πάρει θέση στο ζήτημα του αποχαρακτηρισμού, για το οποίο είχε κάνει δηλώσεις περί του αντιθέτου, μαζί με τη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Βουλευτής σιώπησε και δήλωσε απλώς ότι «υπάρχει παράταση στο καθεστώς μέχρι τις 30/6, προκειμένου να πάρουν στεγαστική συνδρομή όσοι δεν πρόλαβαν».

2. Ο κ. Υφυπουργός δήλωσε αναρμοδιότητα για το σύνολο των αιτημάτων. Είναι η δεύτερη φορά που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου – μετά τον κ. Φίλη – απαντά με αυτόν τον τρόπο στο κίνημα. Έτσι, δεν υπήρξε καμία απάντηση για τα παρακρατημένα χρήματα, την αδειοδότηση των μελετών και τη δρομολόγηση των έργων για σύγχρονα ασφαλή σχολεία με αντισεισμική θωράκιση και προστασία, για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης στις σχολικές και αθλητικές υποδομές. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν ανταποκρίθηκε ούτε καν στην έκκληση της τοπικής διοίκησης για παρέμβαση στο Υπουργείο Υποδομών, σχετικά με την αδειοδότηση των έργων και το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών (οι προθεσμίες λήγουν στις 30/6/16). Επιπλέον, δεν υπήρξε απάντηση ούτε για θέματα όπως η γενίκευση της ενισχυτικής διδασκαλίας και η έναρξη της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, ως αντισταθμιστικά μέτρα στους σεισμόπληκτους μαθητές του Νομού, για τα κενά στα σχολεία που παραμένουν, για την μεταφορά όλων των μαθητών, για τα ολιγομελή τμήματα κοκ. Δηλαδή, όχι μόνο δεν απαντά και δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία αλλά δηλώνει «αναρμοδιότητα» ακόμη και σε όσα θέματα αφορούν το Υπουργείο Παιδείας.

3. Στο ζήτημα της ποσόστωσης για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου ο κ. Υφυπουργός δήλωσε πως αυτό έγινε «όσο η Κεφαλονιά είχε καθεστώς σεισμόπληκτης περιοχής», ενώ υπαινίχτηκε ότι «μπορούμε να δούμε τη Βόρεια Κεφαλονιά». Στην επισήμανση των προβλημάτων που υπάρχουν σε όλο το Νομό και ιδιαίτερα στην Παλική είπε πως «μπορεί να έχετε δίκιο αλλά είμαι αναρμόδιος». Η κ. Βουλευτής παρενέβη και δήλωσε ότι «η ποσόστωση δίνεται για ένα χρόνο, εμείς τη δώσαμε και δεύτερο. Κατανοώ το αίτημα αλλά υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό με τους άλλους μαθητές. Είναι ζήτημα του Υπουργείου να αποφασίσει»!!! Στην παρέμβαση των μαζικών φορέων για την οξύτητα των προβλημάτων και ότι δίνεται καθ’ υπέρβαση των θέσεων των εισακτέων, ως ευεργετικό – αντισταθμιστικό μέτρο, δεν έκανε περαιτέρω τοποθέτηση. Σημειώνουμε πως σε δηλώσεις της, μέχρι τώρα, έλεγε πως «είχε θέσει το θέμα» αλλά «υπάρχει νομικό πρόβλημα και δύσκολα στοιχειοθετείται ανάγκη να δοθεί για τρίτη φορά». (Δεν είχε πει – όπως αποκαλύπτεται – τι θέμα ήταν αυτό που είχε θέσει). Αποδεικνύεται ότι η κ. Βουλευτής συμφωνεί με την επιλογή του Υπουργείου και δίνει πλήρη κάλυψη στην κυβέρνηση για εξαίρεση από την ποσόστωση των μαθητών της Κεφαλονιάς. Ο κ. Υφυπουργός είπε, μετά τη συζήτηση, ότι «αν ο κ. Φίλης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί η ποσόστωση για τελευταία χρονιά, εφόσον τεκμηριωθεί ανάγκη, είμαστε ανοιχτοί να δούμε μια τέτοια τεκμηρίωση». Για το μόνο στο οποίο δεσμεύτηκε ήταν πως θα μεταφέρει το εν λόγω αίτημα και τα υπόλοιπα στον κ. Υπουργό, ώστε από εκεί να δοθούν απαντήσεις σε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει πως πρέπει να σημάνει συναγερμός, με αφορμή και τη συνάντηση αυτή. Είναι φανερό πως δεν πρόκειται να προχωρήσουν βήμα τα έργα, πως δεν πρόκειται να δοθεί δεκάρα για τους σεισμόπληκτους και τα παιδιά τους, να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα. Όχι μόνο δεν θα επιστρέψουν πίσω τα λεφτά των κωδικών που υφαρπάχτηκαν αλλά δεν πρόκειται να γίνουν ούτε καν οι επιδιορθώσεις στα σχολεία που δρομολογούνταν με τον προηγούμενο αντισεισμικό κανονισμό. Η κυβέρνηση, τα στελέχη της, η κ. Βουλευτής και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, αναπροσαρμόζουν την έννοια της ανάγκης «στο ναδίρ» και αποδιαρθρώνουν τα προνοιακά μέτρα για το λαό και τα παιδιά του, (τέτοια είναι και όλα τα μέτρα που αφορούν τους σεισμόπληκτους). Ο αγώνας υπέρ των σεισμοπλήκτων και οι σχετικές διεκδικήσεις πρέπει, λοιπόν, να «δεθούν» πιο σφιχτά με το αντιπάλεμα του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής. Από κοινού με την πάλη ενάντια στο νόμο λαιμητόμο για το ασφαλιστικό, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της 48ωρης απεργίας με κινητοποίηση – κλιμάκωση τη δεύτερη μέρα στο σεισμόπληκτο Ληξούρι. Ο λαός μας έχει τη δυνατότητα να ζήσει με δικαιώματα και κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών του, αρκεί να βάλει πλάτη σε άλλο δρόμο ανάπτυξης.

Ειδικότερα όσον αφορά τα σχολεία και τους μαθητές, δεν θα παίξουμε, εγκαταλείποντας τη νέα γενιά στον κίνδυνο και τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Είναι προφανές, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, περί «ευρύθμου καταστάσεως στα σχολεία», ότι αν δε μπούμε φραγμός στα αντιλαϊκά σχέδια θα φτάσουν μέχρι την άρση και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Συνεχίζουμε τον αγώνα.

Απαιτούμε να σταματήσει ο εμπαιγμός με την «αναρμοδιότητα» του κ. Υφυπουργού και να δοθούν απαντήσεις από τον κ. Φίλη, τις οποίες εξάλλου έχει δεσμευτεί να δώσει από την αρχή της χρονιάς. Η κ. Βουλευτής αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για την πορεία των πραγμάτων στο Νομό και την εγκατάλειψή του. Αναμένουμε άμεσα νέα συνάντηση με τον κ. Υπουργό ή τον κ. Υφυπουργό, ώστε να μας δοθούν οι απαντήσεις που εκκρεμούν – πόσο μάλλον που επίκεινται οι πανελλαδικές εξετάσεις και ολοκληρώνεται η σχολική χρονιά.

Αθήνα 23/3/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Αντιπρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Μαντζουράτος Δημήτρης Ποταμιάνου Σοφία

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer