Γιώργος Παξινός: Το μήνυμα για το εμβόλιο και τον κορονοϊό – «Η ιατρική είναι διάολε κάτι πολύ παραπάνω από το βοτάνι της θείας σου της Μαρίκας»
Κοινωνία
09/07/2021 | 08:59

Ενώ το τελευταίο διάστημα η πανδημία έδειχνε σημάδια ύφεσης στην πατρίδα μας, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες θεαματική αύξηση των κρουσμάτων καθώς απειλούμεθα από μια πολύ μολυσματικότερη μετάλλαξη, που φαίνεται ότι μέχρι το φθινόπωρο θα επικρατήσει.
Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να βλέπουμε αναρτήσεις, από άσχετους με την Ιατρική, που με περισπούδαστο ύφος αποφαίνονται, μετά ολιγόλεπτη ενασχόληση στο διαδίκτυο, για θέματα που απαιτούν βαθειά γνώση και μακροχρόνια μελέτη.

Η άποψή τους θα ήταν γραφική και άνευ σημασίας αν δεν παρέσυρε συνανθρώπους μας με καταστροφικά πολλές φορές αποτελέσματα.

Το τελευταίο τους αγαπημένο θέμα είναι η μετάλλαξη Δέλτα (Ινδική) και διερωτώνται γιατί μας απασχολεί ενώ δεν προκαλεί μεγαλύτερη θνητότητα από την μέχρι τώρα επικρατούσα;

Εδώ λοιπόν φαίνεται για μια ακόμη φορά που οδηγεί η ημιμάθεια.

Μια παραλλαγή του κορωνοϊού, που είναι 50% πιο μεταδοτική δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμα και από μια παραλλαγή που αυξάνει τη θνητότητα κατά 50%.
Καλύτερα να αυξηθεί η θνητότητα που προκαλεί μια παραλλαγή του κορωνοϊού, παρά να αυξηθεί η μολυσματικότητα μιας παραλλαγής.
Σύμφωνα λοιπόν με τα επιστημονικά στατιστικά επιδημιολογικά δεδομένα, μια μετάλλαξη κατά 50% μεταδοτικότερη από την προηγούμενη, προκαλεί 5πλασιους θανάτους σε σχέση με μία μετάλλαξη με αυξημένη 50% θνητότητα.

Αυτός είναι ο λόγος που έχει σημάνει συναγερμός στην παγκόσμια υγειονομική κοινότητα καθώς, παρότι οι εμβολιασμοί διεξάγονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, πρέπει το ποσοστό των εμβολιασθέντων να αυξηθεί κατά πολύ για να δημιουργηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

Γιαυτό πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, και την ξαναδημοσιεύω, η ανάρτηση ενός εξαιρετικού συναδέλφου που έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ

“Δεν έχει να κάνει με τη μάσκα φίλε μου. Ανέκαθεν δεν είχε.Είναι που δεν γουστάρουνε απλά να ακούνε τους ειδικούς. Αυτούς που έχουν τη γνώση.
Και δεν τους γουστάρουνε όχι τώρα τελευταία αλλά ανέκαθεν. Δεν τους θέλουμε βρε αδερφέ. Μας χαλάνε τη ζαχαρένια μας, μας ζαλίζουν γενικώς ενώ είναι επίσης γνωστό τοις πάσι πως πέρα από την αφεντιά μας κανείς δεν φτουράει μία σε αυτόν τον κόσμο.

Αλλά ρε μπαγάσες, εσείς το τερματίσατε.
Στα Ιατρικά ρε φίλε;
Σε αυτά που χρειάζονται κανα δύο χρόνια μέχρι να καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ DNA και RNA, βακτηρίων και ιών, θνησιμότητας και θνητότητας;
Στα Ιατρικά ρε φίλε;
Που στα κανονικά σου δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το Depon από το Stedon;
Που παίρνεις αντιυπερτασικό και γράφεις στο κουτί “για την καρδιά”;
Που χαπακώνεις Amoxil για ιούς, βακτήρια, μύκητες, περονόσπορους και δάκους;
Που μέχρι πρόσφατα η πομφόλυγα και η βλατίδα ήτανε “σπυράκι”, η φλεγμονή “κοκκινίλα” και η κρεατινίνη “βρε αδερφέ, τι είναι αυτό που μαυρίζει στις εξετάσεις μου;”;

Και ξαφνικά τι;
Ήρθε το περιστέρι της επιφοίτησης, σε κουτσούλησε και την είδες μέγας λοιμωξιολόγος, επιδημιολόγος, ολίγον παθολόγος και κάτι σε εντατικολόγος;

Όχι αδερφέ.
Δεν στο παίζω έξυπνος.
Κι εγώ όταν ανοίγω το καπό από το αμάξι, το μόνο που μπορώ να διακρίνω είναι το καπάκι για να βάλω νερό για τους υαλοκαθαριστήρες, μαυρίζει η οθόνη του υπολογιστή και ρίχνω κλωτσιά στον πύργο μπας και πάρει ξανά μπροστά, πάω να κουρέψω μόνος το μαλλί και βγαίνω από το μπάνιο χειρότερος και από κατσίκι κουρεμένο, πάω να το παίξω εκπαιδευτικός στο παιδί μου και καταλήγουμε τσακωμένοι, εγώ στο ένα δωμάτιο αγκαλιά με τη Λόλα και αυτό στο δικό του…

Όχι λοιπόν.
Δεν στο παίζω έξυπνος και υπεράνω γιατί ο καθένας έχει το δικό του βάρος σε αυτή τη ζωή.
Απλά ρε φίλε, εδώ μιλάμε για Ιατρική. Και η Ιατρική είναι πείραμα, δοκιμή, παρατήρηση, μελέτη.
Η Ιατρική είναι εμπεριστατωμένη γνώση, τεκμηρίωση, πρωτόκολλα, διαδικασίες.
Η Ιατρική είναι εκατοντάδες χιλιάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο που εργάζονται νυχθημερόν, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν μηχανισμούς, σηματοδοτικά μονοπάτια, κινάσες, φωσφορυλιώσεις , υποδοχείς, κυτταροκίνες, αποπτώσεις και τόσα άλλα.

Η Ιατρική είναι διάολε κάτι πολύ παραπάνω από το βοτάνι της θείας σου της Μαρίκας και την παρόλα του κάθε αποψάκια που νομίζει ο καημένος πως αποδομεί όλο αυτό το θαυμαστό οικοδόμημα της επιστήμης με ένα “τα εμβόλια σκοτώνουν”.
Η Ιατρική είναι ορθός λόγος, είναι επιστήμη, είναι αποκάλυψη ενός κόσμου που προκαλεί ρίγη συγκίνησης σαν αντιληφθείς το μέγεθος του.
Δεν είναι θεωρία συνωμοσίας, δεν είναι σενάριο στο Netflix, δεν είναι κοινοποίηση, δεν είναι like, δεν ειναι καρδούλα.
Ξεκόλλα λοιπόν και άσε την Ιατρική στην ησυχία της”.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ