Γιώργος Παξινός: Μερικά στοιχεία για την πρόοδο του εμβολιασμού
Κοινωνία
25/01/2021 | 16:45

Να ενημερώσουμε καταρχάς ότι και το τελευταίο διάστημα από την προηγούμενη επικοινωνία μας, όλα τα διενεργηθέντα test στο κέντρο υγείας (Ιθάκη) απέβησαν αρνητικά.

Στην Ελλάδα έχουν εμβολιασθεί 130.000 άνθρωποι με μόνο 4 σοβαρές παρενέργειες που αντιμετωπίσθηκαν άμεσα.
Παγκοσμίως εχουν εμβολιασθεί περίπου 100 εκατομμύρια, χωρίς κανένας θάνατος να συνδέεται απευθείας με το εμβόλιο.
Οι θάνατοι στους ηλικιωμένους στην Νορβηγία απεδείχθη να μη σχετίζονται με τον εμβολιασμό.
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι, αναπτύσσεται σημαντική ανοσία ήδη 15 μέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και στο Ισραήλ που έχει εμβολιασθεί το 20% του πληθυσμού, η μεταδοτικότητα έχει ελαττωθεί 50%.
Ευχάριστο επίσης είναι το ότι τα εμβόλια της Pfizer και Moderna φαίνεται να είναι αποτελεσματικά έναντι των τριών, περισσότερο επικίνδυνων και μεταδοτικών , μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Το δυσάρεστο είναι ότι, με τις καλύτερες προβλέψεις, μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιασθεί μόνο το 20% του πληθυσμού στην Ελλάδα.
Να τονίσουμε ακόμη ότι, είναι πολύ σημαντικό και αναγκαίο να εμβολιασθούν άμεσα όσο το δυνατόν περισσότεροι ηλικιωμένοι, καθώς το μολυσματικό φορτίο σε αυτούς είναι 16 φορές περισσότερο από τους νέους.
Επίσης, οι έχοντες νοσήσει, καλό είναι να εμβολιασθούν στο τρίμηνο, καθώς η ανοσία από το εμβόλιο φαίνεται να είναι πολύ ισχυρότερη από την φυσική ανοσία.
Όσον αφορά την κολχικίνη ,που γίνεται αυτές τις μέρες πολύς λόγος, είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στην ουρική αρθρίτιδα, βοηθά όπως και η κορτιζόνη στην καταπολέμηση της φλεγμονής και σε καμία περίπτωση δεν είναι φάρμακο ειδικό για την covid-19, καθώς όπως έχουμε επανειλημμένα αναφέρει δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για τους ιούς,άρα το μοναδικό όπλο μας είναι το εμβόλιο.
Τέλος, δεν υπάρχει ακόμα ακριβής πληροφόρηση όσον αφορά την έναρξη του εμβολιασμού στην Ιθάκη, ελπίζουμε να αρχίσει μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, οπότε και θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ