Γιώργος Μεσσάρης: Με συντροφιά τη φτώχεια – 1
Κοινωνία
30/06/2021 | 11:00

Είναι δύσκολο ο χορτάτος να καταλάβει τον πεινασμένο! Εκτός αν ο χορτάτος πεινάσει.

Είναι δύσκολο ο ευτυχισμένος να νοιώσει το δυστυχισμένο! Εκτός αν ο ευτυχισμένος δυστυχήσει.

Είναι δύσκολο αυτός που έχει να καταλάβει αυτόν που δεν έχει! Εκτός αν αυτός που έχει τα χάσει.

Αυτή, δυστυχώς, είναι η ανθρώπινη φύση. «Αν δεν πάθεις δε θα μάθεις». Και υπάρχουν πολλοί, πάρα πολλοί, αυτοί που χρειάζεται να πάθουν για να μάθουν!

Πάντως πολλοί από αυτούς τους πολλούς θα μπορούσαν να δείξουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο χωρίς να πάθουν αφού απλούστατα έχουν μυθικές περιουσίες που δύσκολα χάνονται. Σύμφωνα με το Forbes, όπως έγραψα και την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων παγκοσμίως είναι 2.775 με τη συνολική περιουσία τους να ξεπερνά τα 13 τρισεκατομμύρια δολάρια! Την ίδια ώρα ένα παιδάκι πεθαίνει από πείνα κάθε τρία δευτερόλεπτα! Ανάμεσα σε αυτά τα παιδάκια είναι και αυτά του Κονγκό όπου επιτελεί ιεραποστολικό έργο ο εκλεκτός μου φίλος, Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ντούμπα.

Ο πατήρ Τιμόθεος, ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά, είναι ο ιερατικώς προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στην πόλη του Ανατολικού Κονγκό, Μπούνια.

Η εκκλησία κτίστηκε το 1946 μετά από έρανο κυρίως Ελλήνων του  Κονγκό, και μάλιστα όσων ζούσαν στο Ανατολικό Κονγκό, με πρωτοβουλία του αείμνηστου ιερομόναχου π. Πολύκαρπου Καζανά. Την περίοδο εκείνη στην πόλη των 900.000 κατοίκων ζούσαν πάνω από 500 Έλληνες. Σήμερα οι Έλληνες της πόλης μετριούνται κυριολεκτικά στα δάκτυλα του ενός χεριού (μόλις 4!). Ο αριθμός των Ελλήνων της Μπούνια αλλά και όλου του Κονγκό άρχισε να μειώνεται δραστικά το 1974 όταν ο τότε πρόεδρος της χώρας διέταξε τους Έλληνες και τους άλλους Ευρωπαίους να παραδώσουν τις περιουσίες τους στους ντόπιους, απόφαση που είχε καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία του Κονγκό! Ο αριθμός των Ελλήνων μειώθηκε ακόμα περισσότερο την επταετία 2000-2006 λόγω του εμφύλιου πόλεμου.

Έτσι η Ορθόδοξη εκκλησία ξεχάστηκε και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου έμεινε κλειστή γιατί δεν υπήρχε ορθόδοξος ιερέας. Οι λίγοι Έλληνες που είχαν απομείνει, πολλές φορές, αναγκάζονταν να καλούν ντόπιους ρωμαιοκαθολικούς Ιερείς για κάποιες λειτουργικές ανάγκες καθώς και για την τελετή της Ανάστασης.

Τα πράγματα άλλαξαν όταν στα μέσα του 2011 ο π. Τιμόθεος τοποθετήθηκε ιερέας του Αγίου Νικολάου οπότε αρχίζει η πολυσχιδής δράση του κατηχώντας και βαπτίζοντας ορθόδοξους δεκάδες ντόπιους με αποτέλεσμα ο αριθμός των Ορθόδοξων στη Μπούνια να ανέρχεται σήμερα σε περίπου 300.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο π. Τιμόθεος αρχίζει το ιεραποστολικό του έργο. Η φτώχεια μεγάλη, τα πεινασμένα παιδιά αμέτρητα, η έλλειψη βασικών αγαθών τεράστια, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σχεδόν ανύπαρκτη την ώρα που η ελονοσία, ο τυφοειδής πυρετός και η χολέρα θέριζαν, η μόρφωση των νέων κάτι παραπάνω από προβληματική, η ακρίβεια δυσβάστακτη!

Η κατάσταση που αντιμετώπιζε ο π. Τιμόθεος ήταν δραματική. Η βοήθεια από το κράτος ελάχιστη και οι ανάγκες πολλές.

Όσο για το σωφρονιστικό σύστημα τα πράγματα είναι τραγικά. Φυλακή σημαίνει θάνατος! Ακόμα και για κάποιον που διέπραξε κάποιο πταίσμα. Οι επισκέψεις σπάνιες. Σε ένα κελί που ούτε 5 άτομα χωράνε, θα βρεις 20-30 φυλακισμένους! Σε μια φυλακή που έχει προοριστεί για 200 άτομα, βρίσκεις 1000 φυλακισμένους, με ελάχιστο ή ακόμα και χωρίς φαγητό. Αν κάποιος πάει φαγητό για φυλακισμένο, αν δεν καταφέρει να του το δώσει στο χέρι, το τρώνε οι φύλακες (!), έτσι όλοι οι φυλακισμένοι είναι σκελετωμένοι!

Η δυστυχία βασιλεύει παντού!

  • Η συνέχεια την άλλη εβδομάδα.

 

Γιώργος Μεσσάρης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ