Γιώργος Μεσσάρης: Η πανδημία του πλανήτη
Κοινωνία
17/12/2020 | 08:37

Δεκαετίες πριν μας έρθει ο κορωνοϊός αλλάζοντας τη ζωή μας, μια άλλη ανθρωπογενής αρρώστια είχε αρχίσει να τρώει τα σωθικά του πλανήτη μας και να ροκανίζει το μέλλον μας. Και αυτή δεν είναι άλλη από την κλιματική αλλαγή.

Είμαι βέβαιος ότι η επιστήμη, μετά το εμβόλιο για την πρόληψη του Covid-19, θα βρει και τα αποτελεσματικά φάρμακα για την ίαση των ασθενών.

Έχω εμπιστοσύνη στην επιστήμη. Δεν έχω, όμως, εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και τους πολιτικούς.

Ο άνθρωπος διακατέχεται από φιλοτομαρισμό και αδιαφορία και οι πολιτικοί από το σύνδρομο της επανεκλογής, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το κόστος!

Ο άνθρωπος αδιαφορεί για τις επιπτώσεις που έχει η συμπεριφορά του. Ρυπαίνει και αρνείται να ανακυκλώσει. Δεν σκέπτεται καν το μέλλον των παιδιών του.

Βέβαια δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι αλλά, δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό εμπίπτει στην κατηγορία των εγκληματικά αδιάφορων.

Εξοργίζομαι κάθε φορά που επισκέπτομαι μια ακτή και παντού υπάρχουν αποτσίγαρα και σκουπίδια λίγα μόλις μέτρα μακριά από τα καλάθια απορριμμάτων!

Εξοργίζομαι κάθε φορά που βλέπω ανθρώπους να πετούν τα αποτσίγαρα και τα σκουπίδια τους στο δρόμο!

Εξοργίζομαι κάθε φορά που οδηγοί και συνεπιβάτες πετούν από τα παράθυρα των αυτοκινήτων ότι μπορεί να σκεφθεί ο ανθρώπινος νους –   ακόμα και πλαστικές σακούλες γεμάτες σκουπίδια!

Τα βλέπεις αυτά και αναλογίζεσαι το μέγεθος της αναισθησίας και ανευθυνότητας!

Και απορείς. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν μάθει πόσο έχει καταπονηθεί το περιβάλλον; Δεν ακούν το βογγητό της γης; Δεν βλέπουν τις ανείπωτες καταστροφές που προκαλούν οι λεγόμενες θεομηνίες, οι οποίες κακώς φέρουν αυτό το όνομα γιατί ο Θεός δεν έχει καμιά ανάμιξη για τα όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον και επομένως δεν μας στέλνει μηνύματα.

Διάβασα τις προάλλες τη σύνοψη μιας μελέτης που υπογράφουν εκατό ειδικοί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλες υπηρεσίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση αναφέρει ότι «η κλιματική αλλαγή όχι μόνο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής μας στο μέλλον, αλλά βάζει σε κίνδυνο τις ζωές μας σήμερα» και προειδοποιεί τις δομές υγείας να προετοιμαστούν για μία κλιματική κρίση.

«Οι καύσωνες, συνεχίζει η έρευνα, και άλλες φυσικές καταστροφές ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες αυτή τη χρονιά, καθώς οι διασώστες και τα συστήματα υγείας είχαν ήδη το αυξημένο βάρος της πανδημίας του Covid-19. Ανάμεσα σε άλλα ανησυχητικά στατιστικά, ξεχωρίζουν οι θάνατοι ηλικιωμένων άνω των 65 που σχετίζονται με υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 54% από το 2000…

»Οι αυξημένες θερμοκρασίες στοίχισαν $45 δισεκατομμύρια το 2015 σε τομείς εξωτερικής εργασίας όπως ο αγροτικός, ο κατασκευαστικός και άλλοι…»

Τέλος η έρευνα προτρέπει τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να χρησιμοποιήσουν την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, ως μία ευκαιρία για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να πιάσουν τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων.

Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογράμμισε πριν λίγες μέρες και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έναρξη της συζήτησης για το κλίμα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να κηρύξουν κατάσταση “κλιματικής έκτακτης ανάγκης” στις χώρες τους για να προκύψουν ενέργειες ώστε να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή» τόνισε ο κ. Γκουτέρες.

Αποδείξεις για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορεί να δει κανείς ακόμα και στην ιδιαίτερή μου πατρίδα, το Αργοστόλι, όπου τα τελευταία χρόνια οι ισχυρές βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν τον παραλιακό δρόμο γιατί η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει και οι αγωγοί των όμβριων είναι γεμάτοι με θαλασσινό νερό!

Πρέπει επί τέλους οι άνθρωποι να αντιληφθούν τους κινδύνους και να συμπεριφερθούν υπεύθυνα.

Πρέπει επί τέλους οι κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για τη σωτηρία του πλανήτη.

Η γη φωνάζει βοήθεια… Ας την ακούσουμε για το δικό μας καλό!

 

Γιώργος Μεσσάρης

 

ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στο χέρι μας είναι να σώσουμε τον πλανήτη που

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer