Για να μπορείς να κυκλοφορείς με ένα μηχανάκι κάποιου κυβισμού χρειάζεσαι άδεια που αποκτάς μετά από τη σχετική εκπαίδευση και τεστ.
Για να οδηγήσεις ένα αυτοκίνητο χρειάζεσαι εκπαίδευση και τη σχετική άδεια.
Για να εξασκήσεις το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου χρειάζεσαι σπουδές και ειδική άδεια.
Γενικά για να μπορέσεις να εργαστείς σε αμέτρητους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας χρειάζεσαι ένα κάρο διατυπώσεις προκειμένου να αποδείξεις τις ικανότητές σου και να εξασφαλίσεις την απαιτούμενη άδεια.
Για να γίνεις γονιός δεν απαιτείται καμιά διαδικασία εκπαίδευσης ούτε χρειάζεσαι να αποδείξεις ότι είσαι ικανός να τα καταφέρεις ως πατέρας ή μητέρα. Το μόνο που είναι αναγκαίο – και ελπίζω να μην καταργηθεί αυτή η… διαδικασία – είναι η ερωτική συνεύρεση.
Κανείς δεν κρίνει αν οι νέοι γονείς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Οι γονικές υποχρεώσεις αφήνονται στην τύχη τους.
Είμαι βέβαιος ότι κάποια σεμινάρια για υποψήφιους γονείς θα βοηθούσαν πολύ.
Τούτες τις σκέψεις τις κάνω και τις ξανακάνω κάθε φορά που βλέπω γονείς να κάνουν απερίσκεπτα πράγματα θέτοντας σε κίνδυνο τα μικρά παιδιά τους ή δίνοντας με τις πράξεις τους παραδείγματα προς αποφυγήν!
Πριν λίγες μέρες είδα έναν φίλο να κυκλοφορεί με το μηχανάκι του έχοντας συνεπιβάτη το μικρό γιο του, χωρίς να φοράνε το προστατευτικό κράνος και κάνοντας επικίνδυνους ελιγμούς ανάμεσα σε αυτοκίνητα!
Όταν τον συνάντησα, λίγες μέρες μετά, και του είπα τις ανησυχίες μου, η απάντησή του με άφησε άναυδο: Είναι εντάξει… Πήγα από το σπίτι μου στη γωνία, πιο κάτω, στο μαγαζί του αδελφού μου!
Όταν του εξήγησα ότι έρευνα έχει διαπιστώσει ότι τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση από το σπίτι και λίγα λεπτά πριν την άφιξη στο σπίτι, η αντίδρασή του ήταν μνημειώδης: Ω, και εσείς κ. Γιώργο με τις έρευνες!
Βέβαια έχω δει και χειρότερα από το παράδειγμα του φίλου μου. Έχω δει μπαμπάδες και μαμάδες να φοράνε κράνος και στο πίσω κάθισμα της μοτοσικλέτας να κάθεται το μικρό παιδί τους ΧΩΡΙΣ κράνος. Το άκρον άωτον της γονικής αγάπης και φροντίδας.
Φαντάζομαι ότι έχετε δει και εσείς γονείς να οδηγούν και στη θέση του συνοδηγού να έχουν το παιδάκι τους χωρίς το ειδικό παιδικό κάθισμα ή ακόμα και τη ζώνη ασφαλείας!
Όλα αυτά σε ότι αφορά τον φυσικό κίνδυνο που θέτουν ορισμένοι γονείς τα παιδιά τους γιατί υπάρχουν και γονείς που με τις πράξεις τους διαβρώνουν το χαρακτήρα των παιδιών τους. Τους δημιουργούν λανθασμένες αντιλήψεις για τί είναι σωστό και τί λάθος, μετατρέποντάς τα σε αγενή, αντικοινωνικά όντα.
Ένα παράδειγμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς γονέα είναι και αυτό που έζησα πρόσφατα σε ταμείο πολυκαταστήματος. Ενώ ετοιμαζόταν να εξυπηρετηθεί ένα ζευγάρι ηλικιωμένων ένας πατέρας μπήκε με τσαμπουκά μπροστά και όταν η κορούλα του αντέδρασε λέγοντας «μα… μπαμπά…» αυτός την αποστόμωσε με το τρομερό επιχείρημα: «εσύ μη μιλάς…»!
Δεν είμαι κοινωνιολόγος αλλά πιστεύω ότι «σεμινάρια για νέους γονείς» ίσως βοηθούσαν να μάθουν ορισμένοι ό,τι το πιο σημαντικό σε αυτό τον κόσμο είναι να είσαι υπεύθυνος και σωστός γονέας.
Γιώργος Μεσσάρης
Υ.Γ.: Στην προσπάθεια της αντιμετώπισης της άκρατης ασυδοσίας στους δρόμους της Ελλάδας θα μπορούσε να βοηθήσει και η κυβέρνηση δίνοντας εντολή στην αστυνομία να εφαρμόσει αυστηρά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.