Γιώργος Έρτσος: Δήμος Ληξουρίου και Πρωτογενής τομέας
Αυτοδιοίκηση
04/09/2023 | 08:03

Φίλες και Φίλοι,

Μπήκαμε στην τελική ευθεία των εκλογών για την ανάδειξη νέων τοπικών αρχών.

Συστρατευόμενος με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης δίνω και εγώ την μάχη για την αλλαγή βάρδιας στον Δήμο Ληξουρίου, με την φιλοδοξία να είμαστε το ψηφοδέλτιο νίκης και ο Δήμος να έρθει στα χέρια του Λαού.

Στόχος μας είναι να υπηρετήσουμε τον τόπο μας, να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο των συμπολιτών μας, να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής και φυσικά να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας.
Για όλα αυτά είναι μονόδρομος, ο ανυποχώρητος Αγώνας με μπροστάρη την Δημοτική Αρχή αλλά και η δυναμική διεκδίκηση.

Από την πλευρά μου θέλω να σταθώ σε έναν τομέα που για μένα είναι ύψιστης σημασίας για τον τόπο μας. Στον πρωτογενή και αγροδιατροφικό τομέα.
Είναι γνωστό από πολύ παλιά ότι η περιοχή της Παλικής γενικά υπήρξε η <<μάνα>>, ο τροφοδότης της υπόλοιπης Κεφαλονιάς με αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, πράγμα που συνεχίζει να κάνει και σήμερα σε μικρότερο βαθμό βέβαια.

Οι εμπλεκόμενοι στον πρωτογενή τομέα είναι κυρίως φτωχοί αγρότες-κτηνοτρόφοι με μικρό κλήρο, που χρόνια τώρα συμπιέζονται από την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθείται, (υψηλό κόστος παραγωγής από τις υψηλές τιμές στο ρεύμα, στο νερό και στο πετρέλαιο, υψηλά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και μάλιστα, όταν βάζει «κόφτες» στις αποζημιώσεις κ.α.)

Παρά ταύτα οι βιοπαλαιστές αγρότες της Παλικής, παράγουν τοπικά προϊόντα ,συνεισφέροντας στην τοπική οικονομία ουσιαστικά μόνοι τους, χωρίς την βοήθεια του κράτους και της τοπικής διοίκησης. Μέσα από την ποιότητα και την ταυτότητα προϊόντων τους δημιουργούν προστιθέμενη αξία, ιστορία και παράδοση στον τόπο μας.

Βασική επιδίωξη μιας Δημοτικής Αρχής που θέλει πραγματικά να βοηθήσει τον πρωτογενή τομέα εκτός από την συμπαράσταση στα αιτήματα των αγροτών- κτηνοτρόφων (για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση τιμών στο αγροτικό ρεύμα, στο νερό και τα ασφάλιστρα, καθώς και αποζημιώσεις στο 100%), πρέπει να είναι και η δημιουργία προϋποθέσεων συνεργασίας με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα ,δηλαδή ανάπτυξη της τυποποίησης των τοπικών προϊόντων των μικρών παραγωγών αλλά και αξιοποίησή τους από τον τοπικό τουρισμό.

Απαιτούνται μικρά και μεγάλα βήματα με σωστή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευρύτερης ανάπτυξης ,να μειώσουν έστω λίγο την ανεργία συμβάλλοντας ίσως στην αύξηση του πληθυσμού της περιοχής μας.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι η νέα Δημοτική αρχή πρέπει να είναι <<συμμέτοχος>> και αρωγός στην κατεύθυνση αυτή.
Βασική προτεραιότητα πρέπει να έχει την εξασφάλιση φθηνού, επαρκούς και ποιοτικού Νερού, πρόβλημα Χρόνιο, το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε από καμία δημοτική και Περιφερειακή αρχή για δεκαετίες.

Ήδη σήμερα η έλλειψη νερού είναι αισθητή σε πολλές περιοχές του Δήμου μας ενώ είναι κορεσμένος ο υδροφόρος ορίζοντας, αφού η ανάκτησή του γίνεται μόνο από τις γεωτρήσεις. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους αγρότες και τους μικρούς επιχειρηματίες ενώ η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για όλους τους κατοίκους που πλήττει ανεπανόρθωτα την υγεία τους.
Η μόνη αξιόπιστη και βατή λύση, είναι η εκμετάλλευση των επιφανειακών υδάτων που χάνονται και δεν αξιοποιούνται. Είναι επίσης να σταματήσει το νερό να αποτελεί «κόστος» για τους κρατούντες στην Κυβέρνηση και την ΠΙΝ
Πως λύνεται αυτό; Μόνο με την κατασκευή των Φραγμάτων της Κατωγής , του Λυχνιά και όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο.

Η Λύση του φράγματος εκτός από αναγκαία είναι και μοναδική, αφού μπορεί να προσφέρει σε σχέση με την ενεργοβόρα και κοστοβόρα αφαλάτωση, φθηνό και επαρκές νερό για ύδρευση αλλά και για άρδευση, με φθηνή επεξεργασία του νερού και σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου μας.
Είναι ένα έργο υποδομής που Δήμος, ΠΙΝ και κυβέρνηση πρέπει να το επιδιώξουν για την περιοχή μας ως την μοναδική, πρακτική και οικονομική λύση για τους συμπολίτες μας και τους επαγγελματίες αγρότες.

Μια Δεύτερη προτεραιότητα για την νέα Δημοτική αρχή όσον αφορά την στήριξη του πρωτογενή τομέα πρέπει να είναι η πρόσληψη μόνιμου συνεργάτη Γεωπόνου και Κτηνίατρου και η δημιουργία Γραφείου Ανάπτυξης Πρωτογενούς τομέα που θα είναι επιφορτισμένο με ότι έχει σχέση με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία της περιοχής του Δήμου μας.

Αυτός ο μηχανισμός θα βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Διεύθυνση αγροτικής οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ),τον ΟΠΕΚΕΠΕ και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα ή υπηρεσία που έχουν ως αντικείμενο τον πρωτογενή τομέα για να βοηθά σε κάθε πρόβλημα τους αγρότες. Θα καταρτίσει μητρώο παραγωγών και παραδοσιακών προϊόντων ,στο οποίο θα έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου μας.

Βασικές αρμοδιότητες του γραφείου είναι:

1) Έρευνα, μελέτη και μέριμνα για την ανάπτυξη, προστασία και παρακολούθηση της φυτικής και ζωικής παραγωγής με Πανεπιστημιακά ιδρύματα ή άλλους φορείς.
2) Συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα της αγροτικής και ζωικής παραγωγής ώστε να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για βελτιωμένες μεθόδους παραγωγής, σεμινάρια επιμόρφωσης και εκπαίδευσης για χρήση φυτοφαρμάκων ,συγκέντρωση και διαχείριση συσκευασιών φαρμάκων με ανταποδοτικά οφέλη για τους παραγωγούς αλλά και για όλους τους πολίτες , χρηματοδοτικά προγράμματα κ.λ.π
3) Συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου μας για την εκτέλεση μελετών και μικρών έργων τεχνικής υποδομής όπως δρόμοι προσβασιμότητας, έργα βελτίωσης βοσκοτόπων κ.λ.π
4) Σεμινάρια και ημερίδες ειδικά για την Αμπελοκαλλιέργεια και Ελαιοκαλλιέργεια με όλα τα θέματα που αφορούν φύτευση, προστασία, συλλογή παραγωγής και τυποποίηση των προϊόντων τους.
5) Ενημέρωση και τεχνική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων και κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής μας.
6) Δημιουργία τράπεζας σπόρων με απώτερο σκοπό την διατήρηση τοπικής ποικιλίας σπόρων όπως ντομάτα, πεπόνι, καρπούζι κ.α.
7) Επαναλειτουργία των δημοτικών σφαγείων με σύγχρονες μεθόδους προκειμένου να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι μας
8) Μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα(δημιουργία και λειτουργία καταφύγιου)
9) Συνεργασία με άλλους δημόσιους η περιφερειακούς οργανισμούς ώστε να συνδεθεί η παραγωγή κρασιού, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής των κατοίκων των μεγάλων πόλεων που ανακαλύπτουν την αγροτική ζωή και την φύση σε συνδυασμό με την τοπική γαστρονομία.
10) Καθιέρωση σε ετήσια βάση γαστρονομικού φεστιβάλ και έκθεση τοπικών προϊόντων του τόπου μας σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς του τόπου μας.
11) Επανασχεδιασμός της Λαϊκής αγοράς και σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς και μόνιμη εγκατάσταση τους εκεί.
Τέλος ευελπιστώ να γίνει πράξη ένα όνειρο που έχω, τη δημιουργία Μουσείου αμπέλου και Ελιάς στα Μαντζαβινάτα με φυσικό αντικείμενο το κρασί και το ελαιόλαδο.

Φίλες και φίλοι, τα παραπάνω είναι μερικές σκέψεις μου από όλα αυτά και άλλα πολλά που μπορούν να γίνουν για να πάρει ανάσα ο πρωτογενής τομέας του Δήμου μας, αλλά και συνολικότερα το σύνολο των κατοίκων του Δήμου μας.

Με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης διεκδικούμε όσα μας ανήκουν.

Ληξούρι 3/9/2023

Ερτσος Γιώργος, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για το Δήμο Ληξουρίου με τον συνδυασμό Λαϊκή Συσπείρωση

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ