Πως το εξηγούν οι ειδικοί
Γιατί βλέπουμε εφιάλτες στην καραντίνα
Κοινωνία
27/04/2020 | 22:57

Όλοι μας βλέπουμε όνειρα, απλά συνήθως δεν τα θυμόμαστε. Είστε και εσείς από εκείνους που ξαφνικά άρχισαν να βλέπουν (ή τέλος πάντων να θυμούνται) έντονα και περίεργα όνειρα; Δεν είστε οι μόνοι. Από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα λόγω κορωνοϊού, πολλοί έχουν ζωντανά όνειρα, περίεργα ή μη.

Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα, όπως αναφέρει άρθρο του oneman.gr. Στη δουλειά, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στα χόμπι μας, στις βόλτες, στη διασκέδαση. Επομένως δεν είναι περίεργο που άλλαξε και τα όνειρά μας. Η φράση “τι σημαίνουν τα όνειρα” γκουγκλαρίστηκε τον τελευταίο μήνα περισσότερο από ποτέ τους τελευταίους 12 μήνες στην Ελλάδα, ενώ η φράση “weird dreams” εκτοξεύθηκε επίσης στις αναζητήσεις το ίδιο διάστημα στις ΗΠΑ.

Η ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry να εξηγήσε στον Guardian αυτό το φαινόμενο. “Κανονικά στα όνειρά μας επεξεργαζόμαστε αρχαίες αναμνήσεις ή πράγματα που μόλις έχουν συμβεί. Και έχουμε πολλά περισσότερα για να επεξεργαστούμε αυτή τη στιγμή σε εμπειρία και συναισθήματα”.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι συνήθως δεν ονειρεύονται – απλά δεν τα θυμούνται. Έτσι τα όνειρα της πανδημίας θα μπορούσαν να εξηγηθούν τόσο απλά. Τα άτομα θυμούνται τα όνειρα πιο συχνά, επειδή βρίσκονται σε μια νέα κατάσταση που απαιτεί μεγαλύτερη επεξεργασία πληροφοριών.

Το πιο άρρωστο όνειρο που έχω δει

Τώρα το πόσο τοις μετρητοίς πρέπει να πάρετε για αυτά τα περίεργα όνειρα, η Perry είναι καθησυχαστική. Μπορείτε να τα αναλύσετε από την οπτική γωνία των άλλων αντικειμένων και χαρακτήρων του ονείρου: όπως πχ το άτομο που σας κυνηγά. Πολλές φορές επίσης ονειρευόμαστε δουλειές ή υποθέσεις που έχουμε αφήσει ατελείωτες. Το όνειρο λοιπόν προσπαθεί να μας πει ότι μπορούμε να τις ολοκληρώσουμε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer