Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος
Γιατί ο Κυριάκος επέλεξε την κα Σακελλαροπούλου
Ανδρεας Κωνσταντατος
17/01/2020 | 09:27

Η επιλογή της κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την ύψιστη θέση του πρόεδρου της Δημοκρατίας, φέρει τα χαρακτηριστικά της σκέψης Μητσοτάκη.

Μακριά από κομματικές ταμπέλες, αλλά κεντρώα στην πολιτική κατεύθυνση, με περγαμηνές στην επαγγελματική και επιστημονική πορεία, καταξιωμένη, αναγνωρισμένη και γυναίκα, καθ’ ότι ο ίδιος είχε κατηγορηθεί έντονα, για την περιορισμένη παρουσία τους, στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε από πολύ νωρίς στο μυαλό του, την κα Σακελλαροπούλου, και οι δραματικές εξελίξεις στα εθνικά θέματα, που κατά πολλούς επέβαλαν την ανάγκη ενός πολιτικού και ισχυρού προσώπου στην προεδρία, δεν επηρέασαν αυτή την επιλογή του. Νομίζω πως ποτέ, ο κ. Μητσοτάκης, δεν ήθελε να έχει στο διπλανό του Μαξίμου, Μέγαρο, ένα ισχυρό πολιτικό πρόσωπο ως πρόεδρο Δημοκρατίας, άλλωστε ο ρόλος του είναι περιορισμένος και μια ισχυρή πολιτική προσωπικότητα θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επέλυε.

Από την άλλη επιθυμούσε να αφήσει το δικό του στίγμα σ αυτή την κορυφαία επιλογή του. Ο κ Προκόπης Παυλόπουλος, άξιος πρόεδρος, τίμησε το ύψιστο αξίωμα, αλλά ήταν μια επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από μια διαδικασία κομματικής εκμετάλλευσης και ευτελισμού της διαδικασίας εκλογής πρόεδρου, που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές και σε ένα νέο μνημόνιο.

Με την επιλογή του ο κ. Μητσοτάκης, βάζει σε διλημματική θέση τον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο είχε προειδοποιήσει, λέγοντας ότι «θα είναι δύσκολη η απόρριψη της υποψηφιότητας που θα προτείνει από την αντιπολίτευση».

Γι’ αυτό στην Κουμουνδούρου, το σκέπτονται, υπάρχουν όμως και φωνές βουλευτών, που μιλούν κολακευτικά για την κα Σακελλαροπούλου, αλλά σημειώνουν την αδυναμία που θα έχει «να σηκώσει ένα τηλέφωνο και να μιλήσει με έναν αρχηγό κράτους» όπως έκανε ο κ. Παυλόπουλος στις δραματικές εκείνες μέρες που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του 2015.

Οι βουλευτές, αυτοί, προφανώς δεν αντιλαμβάνονται πως τα όσα λένε, δεν είναι καθόλου κολακευτικά για τον αρχηγό τους. Ο κ. Παυλόπουλος σήκωσε το τηλέφωνο και συνομίλησε με τον κ. Ολάντ, γιατί η χώρα είχε έναν πρωθυπουργό που δεν γνώριζε και δεν καταλάβαινε τι έκανε εκείνη την εποχή, ο κ Τσίπρας τα είχε χαμένα, μετά το δημοψήφισμα και η χώρα όδευε στην έξοδο από την Ε.Ε.

Σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές και στη χώρα κυβερνήτης είναι ο πρωθυπουργός και όχι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όσον αφορά την κα Σακελλαροπούλου, οι ευθύνες της είναι ακόμα μεγαλύτερες, γιατί θα είναι η πρώτη γυναίκα στο ύψιστο αξίωμα της χώρας μας. Οι πρόγονοι μας είχαν μια σοφή ρήση «Αρχή άνδρα δείκνυσι» και γυναίκα φυσικά.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer