Πέντε χρήσιμες διαπιστώσεις σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές
Πρώτη διαπίστωση: Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δεδομένα οδηγεί σε μία πραγματική κατάσταση, η οποία απαιτεί διάθεση για συνεννόηση και συνεργασία εκ μέρους του πολιτικού συστήματος αλλά και ωριμότητα εκ μέρους της κοινωνίας συνολικώς. Εκ του αποτελέσματος μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι καμία από τις δύο συνθήκες δε συντρέχει κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο. Ακόμη και αν για τη δεύτερη συνθήκη χωρεί συζήτηση, πάντως, μετά βεβαιότητας, το πολιτικό σύστημα δεν έχει την παραμικρή διάθεση συνεννόησης.
Δεύτερη διαπίστωση: Τη σημερινή εποχή της απόλυτης κυριαρχίας του internet και των social media, που η πληροφορία διαδίδεται σε ελάχιστο χρόνο, φαντάζει πραγματικά αστείο κάποιοι -είτε ως υποψήφιοι βουλευτές είτε ως εκπρόσωποι κομμάτων- να εμμένουν στις αναχρονιστικές μεθόδους της αφισοκόλλησης και του φέιγ βολάν. Πέραν, όμως, της γραφικότητας, τίθεται και το ζήτημα της ρύπανσης. Προφανώς, έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε ως κοινωνία, προκειμένου να αποκτήσουμε πραγματική οικολογική συνείδηση.
Τρίτη διαπίστωση: Μεγάλη είναι, επίσης, η απόσταση που πρέπει να διανύσει η κοινωνία μας όσον αφορά στο θέμα της ισότητας των φύλων και, ειδικότερα, στο πεδίο της πολιτικής. Το 25% των μελών του νέου κυβερνητικού σχήματος αποτελείται από γυναίκες. Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αυξημένο, συγκριτικά με προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν παύει, όμως, να συνιστά ένα χαμηλό ποσοστό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο κάθε τυχάρπαστος προβαίνει σε σεξιστικές υστερίες με την πρόφαση της δήθεν πολιτικής κριτικής.
Τέταρτη διαπίστωση: Το ποσοστό συμμετοχής του εκλογικού σώματος στις εκλογές του Μαΐου ανήλθε, περίπου, στο 61% ενώ σε αυτές του Ιουνίου δεν έφτασε ούτε στο 53% (συγκεκριμένα 52,84%). Κοινώς, στις εκλογές του Ιουνίου, ποσοστό άνω του 47% των συμπολιτών μας δεν ψήφισε. Στο νησί μας το συγκεκριμένο ποσοστό ξεπέρασε το 62%. Καλό θα ήταν να συγκρατήσουμε τα συγκεκριμένα νούμερα, ιδίως όταν ξαναπιάσουμε τη συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον η δημοκρατία μας είναι αρκετά συμμετοχική ή πραγματικά αντιπροσωπευτική κ.ο.κ.
Πέμπτη διαπίστωση: Η τελευταία κατά σειρά διαπίστωση είναι και η πιο σημαντική. Στην κοινωνία μας εξακολουθούν να υπάρχουν ευήκοα ώτα στη ρητορική της ακροδεξιάς. Το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ωστόσο, οι θύλακες φασισμού, που αποτέλεσαν το έρεισμά του, δεν εξαλείφθηκαν ποτέ. Το θέμα που τίθεται είναι πόσοι από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι ψήφισαν ακροδεξιά κόμματα, πράγματι ενστερνίζονται φασιστικά ιδεώδη και πόσοι από αυτούς απλά γοητεύονται από τον λαϊκισμό ή τις κορώνες περί πατριωτισμού και ορθοδοξίας. Ευτυχώς στη χώρα μας οι ιδέες δεν απαγορεύονται ούτε ποινικοποιούνται. Το σημαντικότερο όπλο που οφείλει να αντιπαρατάξει η οργανωμένη πολιτεία είναι η διάχυση της δημοκρατίας σε κάθε πεδίο λειτουργίας της. Το πολιτικό σύστημα, αυτό που ιστορικά κινείται εντός των δημοκρατικών ορίων, οφείλει να επιδεικνύει νηφαλιότητα και ειλικρίνεια απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό.
Τέλος, οι πολίτες, πέραν της εκπλήρωσης των στοιχειωδών υποχρεώσεών μας, οφείλουμε στην πράξη να επιβεβαιώνουμε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά μας.
Γιάννης Μπονάνος
Δικηγόρος
Διαπιστευμένος διαμεσολαβητής