Ένας Κεφαλλονίτης με σπουδαία καριέρα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης σε θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος. Ο Γεράσιμςο Θωμάς, με καταγωγή τα Αντυπάτα της Πυλάρου, είναι προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο Γεράσιμος Θωμας τα τελευταία χρόνια της θητείας του στην Κομισιόν υπηρετούσε ως διευθυντής του γραφείου (Head of Cabinet) του Αλμούνια.
Ο Γεράσιμος Θωμάς, ο Κεφαλλονίτης, τον οποίο στις Βρυξέλλες αποκαλούσαν «αλεπού», υπήρξε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Χ. Αλμούνια, χάρη στον οποίο ο Γ. Αλογοσκούφης και ο Γ. Παπαθανασίου την «έβγαλαν καθαρή» σε αρκετές περιπτώσεις. Αυτή την περίοδο παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες (στη διεύθυνση του γραφείου της Κομισιόν).
Στις Βρυξέλλες είναι περίπου κοινό μυστικό, πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να βοηθά τις ελληνικές κυβερνήσεις να περνάνε χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις από τους σκοπέλους του Συμφώνου Σταθερότητας. Εδώ και λίγο καιρό όμως, μας τελείωσε η ελληνική επιρροή, μας τελείωσαν και οι χάρες.
Το οικονομικό απαράτ της Ελλάδας των προηγούμενων ετών, και επί Νέας Δημοκρατίας και επί ΠΑΣΟΚ, εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για τον 45χρονο Ελληνα της Κομισιόν (Μπήκε στην Ε.Ε. τη δεκαετία του ’90 κι έκτοτε ανέβηκε την ιεραρχία ταχύτατα. Το 1999 ήταν εκπρόσωπος του επιτρόπου, Π. Σόλμπες, για να καταλάβει αλματωδώς το 2004, όταν ήρθε ο Αλμούνια, τη θέση του επικεφαλής του γραφείου). Ο Γ. Θωμάς, που ήταν ο εξ απορρήτων του ισπανού επιτρόπου, προωθούσε τις ελληνικές θέσεις, παρεμβαίνοντας σε μια σειρά από θέματα που σε διαφορετική περίπτωση θα κόστιζαν σημαντικά στην Ελλάδα.
Το 2005, λόγω της απογραφής της Ν.Δ., η χώρα μας μπήκε στην επιτήρηση. Τότε ο Γ. Αλογοσκούφης ζήτησε από τον Γ. Θωμά να μεσολαβήσει ώστε η παράταση για προσαρμογή στο έλλειμμα να είναι τριετής και όχι ενός έτους, καθώς και μία κατ’ ιδίαν ακρόαση με τον Χ. Αλμούνια. Το μυστικό ραντεβού κλείστηκε στο «Χίλτον» της Φραγκφούρτης, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική. Μετά το ραντεβού η Ελλάδα πήρε το χρόνο που ήθελε και ο Γ. Αλογοσκούφης επέστρεψε παρουσιάζοντάς το ως επιτυχία του.
Η «καλή διάθεση» του Αλμούνια άρχισε να εξαντλείται όταν υπουργός Οικονομίας ανέλαβε ο Γ. Παπαθανασίου, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Γ. Αλογοσκούφη, όπως κι εκείνος τις είχε ρίξει στο ΠΑΣΟΚ (που όταν ήρθε η σειρά του τις έριξε στη Ν.Δ. και πάει λέγοντας).
Εβλεπαν τα προβλήματα
Επίσης, στην εφαρμογή του ΤΕΜΠΜΕ Ι και ΙΙ, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης συναντούσε την αντίσταση της Κομισιόν, που θεωρούσε ότι αντιτίθεται στην κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού. Η βοήθεια ήρθε και από τον Γ. Θωμά που συνέβαλε ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις και να πάρει το πολυπόθητο ναι από την επίτροπο Νέλι Κρουζ.
Οταν ο Χ. Αλμούνια είχε φιλοξενηθεί στην Κεφαλλονιά, έλεγε ότι υπάρχουν κι άλλες χώρες με αποκλίσεις, ενώ όταν τον ρωτούσαν αν ήταν απαισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απαντούσε ότι ο Αλογοσκούφης ήταν πιο απαισιόδοξος απ’ αυτόν. Φυσικά, κάτι παραπάνω θα ήξερε.