Αναπόφευκτο το σενάριο κυλιόμενων lockdown
Φώτης Αυγουστάτος: Πάμε ολοταχώς για τρίτο κύμα κορωνοϊού έως τον Μάρτιο
Covid-19
10/01/2021 | 13:13

Προσωπική εκτίμηση

Η πανδημία ανεξαρτήτως εμβολιασμών, παγκοσμίως κάνει επόμενο κύμα μέχρι και τον Μάρτιο.
Αυτό συμβαίνει με όλες τις ιώσεις και όλους τους κορωναϊούς το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και αύξησης του επιπολασμού τους από τον αναπόφευκτο συγχρωτισμό λόγω χειμώνα σε κλειστούς χώρους.
Από το Μάιο και ανεξαρτήτως εμβολιασμών αναμένεται ύφεση της πανδημιας αλλά θα επιστρέψει με ηπιότερα κύματα από τον προσεχή Οκτώβριο που θα είναι πλέον πολύ ηπιότερα τότε,εξαιτίας και του εμβολιασμού.
Με βάση τα παραπάνω θεωρώ πιθανότερο και αναπόφευκτο το σενάριο κυλιόμενων lockdown μέχρι και τα τέλη Μαρτίου, ανεξαρτήτως εμβολιασμών.
ΟΜΩΣ αν η πολιτεία μεθοδικά και αμεσα εμβολιάσει όλους τους υγειονομικούς, ειδικά πρώτης γραμμής, καθώς και όλους τους ηλικιωμένους σε δομές όπως γηροκομεία και οίκους ευγηρίας πράγμα απόλυτα εφικτό, σίγουρα το ήδη αδύναμο σύστημα υγείας δεν θα λυγίσει τώρα.
Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα της πολιτείας.
Αυτός ο εμβολιασμός ομως πρέπει να ολοκληρωθεί “ΧΘΕΣ “αν θεωρούμε ότι προλαμβάνουμε κάτι.
Όσο για τον εμβολιασμό των υπολοίπων ομάδων μπορεί να προχωρήσει σταδιακά με ορίζοντα κυριως τον επόμενο Σεπτέμβριο όπου θα χρειαστεί να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ,αλλά με ένα εμβόλιο πλέον( όποιο κι αν είναι αυτό) που θα έχει περάσει ένα πρώτο κύκλο αξιολόγησης , θα έχει γίνει πιο αποδεκτό από την κοινή γνώμη και σίγουρα από τον επόμενο χειμώνα θα προσφέρει στην προοδευτική εξασθένιση της πανδημιας σε επίπεδο επιδημικών κρισεων ( όπως αυτά της απλής γριπης)
Με αυτόν τον τρόπο και το ρυθμό η κοινωνία θα επανέλθει σταδιακά σε μια κανονικότητα αρχομένης από τον προσεχή Απρίλιο
Ο ρόλος της πολιτείας στην παρούσα φάση εξαντλείται και θα κριθεί στην ΑΜΕΣΗ ΤΑΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ διεκπεραίωση του εμβολιασμού στις προαναφερόμενες σημαντικές ομάδες. (Στο Ισραήλ ήδη το έχουν κάνει και τα αποτελέσματα θα φανούν πιστεύω αμεσα)
Ως προς τον κάθε πολίτη και παρά την ψυχολογική κούραση και την
οικονομική ζημιά που έχει υποστεί χρειάζεται να παραμείνουμε προσεκτικοί (χρήση μάσκας , αποφυγή συγχρωτισμού)
ακόμη τρεις ,το πολύ ,μήνες. Γιατί καλύτερα προσεκτικοί και υγιείς παρά χαλαροί και άρρωστοι.
Η απελευθερωση είναι κοντά!
Λίγο ακόμη προσωπική υπομονή , κρατική συνέπεια και η Άνοιξη πλησιάζει …

Φώτης Αυγουστάτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ