Φώτης Αυγουστάτος: Για την υγεία
Φώτης Αυγουστάτος
07/04/2022 | 18:48

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας υγείας που τιμάται σήμερα θα ήθελα να παραθέσω κάποιες σκέψεις και προβληματισμους μου.

Η υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο ξεφευγει πλέον από από το κλασικό μοτίβο της παροχής φροντίδας και θεραπειας σε ατομικό επίπεδο. Δηλαδή έχω ένα πρόβλημα θα βρω έναν καλό γιατρό και θα πάω να το λύσω.
Σήμερα και ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον η υγεία θα μας απασχολεί συνολικά και δυστυχως όχι μονο με υγειονομικές παραμέτρους.

Αυτό ήδη το ζήσαμε στην περίπτωση της προσφατης πανδημιας.

Ο υπερπληθυσμός του πλανητη, η συγκέντρωση εκατομμυρίων ανθρώπων στις πόλεις , η κλιματική αλλαγή με κυριότερο πρόβλημα τα επόμενα χρόνια την έλλειψη νερού , η φτωχοποίηση περισσότερων ανθρώπων που λόγω συνθηκών διαβίωσης θα είναι πιο ευάλωτοι σε νόσους , δυστυχώς προμηνύουν δυσοίωνες εξελίξεις στον τομέα της υγείας
Έτσι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις αναμένεται αύξηση της νοσηρότητας και ιδιαίτερα σε λοιμώξεις και φονικές επιδημιες τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη μεριά όσο κι αν εξελίσσεται θεαματικά η ιατρική και η φαρμακολογία δεν φαίνεται από μόνες τους να μπορούν να φρενάρουν ,όπως και με τον κορωνοιο, την εξέλιξη τέτοιων φαινομένων.

Αν σε κάθε κράτος αλλά και διακρατικά δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα με μακροχρόνια προοπτική,η διαχείριση κρίσεων υγείας θα είναι πάρα πολύ δύσκολη στο μέλλον.

Τέτοια μέτρα θα πρέπει να αφορούν την κλιματική αλλαγή με πρόβλεψη για το νερό και την τροφή αλλά και την ενέργεια ( σε είκοσι χρόνια υπολογιζεται ότι ο πληθυσμός της γης θα χρειάζεται 40% περισσότερο νερό και 50% περισσότερη ενέργεια). Πρέπει από “χθες”να προβλέψουμε για την επάρκεια τους.

Επίσης για να συγκρατηθεί η φτώχεια χρειάζεται προσπάθεια αποσυμφόρησης των πόλεων και αξιοποίηση της υπαίθρου καθώς και έλεγχος των γεννήσεων, ελεγχομενη ανακατανομή πληθυσμών ανα περιοχές με δυνατότητα πρόσβασης σε βασικά αγαθά.
Ακόμη χρειάζεται επένδυση παγκοσμίως στην πρόληψη για όσες τουλάχιστον παθήσεις μπορούμε ( καρκίνος , καρδιαγγειακές παθήσεις , εμβόλια.)

Σίγουρα όλα τα παραπάνω στοιχεια δεν μειώνουν την αξία και τη σημασία της ατομικης προσφοράς κάθε παρόχου υγείας ξεχωριστά. Όμως όσο κι αν κάποιοι το έχουμε ξεχάσει , και για το θέμα της υγείας, πρέπει να ξεφύγουμε από το εγώ και να πάμε στο εμείς.

Και το εμείς αφορά ολους μας πολίτες και πολιτικούς, πλούσιους και φτωχούς , ευρωπαίους , Ασιάτες , Αφρικανούς, νεότερους και ηλικιωμένους

Αν δεν συνειδητοποιήσουμε έγκαιρα ( ήδη έχουμε αργήσει) τα μηνύματα των ημερών μας θα βρεθούμε εκτεθειμένοι σε προβληματα υγείας με πολυ δυσάρεστες συνέπειες.

Για την υγεία πλέον αποκτά ιδιαιτερη σημασία η συνολική και άμεση κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας μέσα στην οποία ανήκουμε κι εμείς.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ