Με υπομονή και ψυχραιμία θα το ξεπεράσουμε κι αυτό.
Φώτης Αυγουστάτος: Φοράω (σωστά) μάσκα γιατί …
09/10/2020 | 20:34

Τούτες τις μέρες, όπως και τις προηγούμενες αλλά και τις αρκετά επόμενες θα ζούμε με τις μάσκες μας.
Ζούμε στην εποχή της μάσκας· και γιατί να το κρύψομεν άλλωστε, όπως έλεγε κι ένας αείμνηστος πολιτικός μας.
Προσωπικα εγώ φοράω σωστά ( και όχι για παράδειγμα σαν παπιγιόν) τη μάσκα, όπου επιβάλλεται και όπου επιπλέον το κρίνω και θα σας εξηγήσω ακριβώς τους λόγους.
Πρώτον ,φοράω μάσκα γιατί δεν θέλω να αρρωστήσω από κάτι που όσο οικείο κι αν μας έχει γίνει τόσο άγνωστο και αδιευκρίνιστο παραμένει επιστημονικά.
Επομένως δεν θέλω να γίνω ,ως ασθενης,αντικείμενο πειραματισμών ή υποθέσεων από συναδέλφους μου γιατρους που δεν έχουν ακόμη ( δικαίως ή αδίκως δεν ξέρω) σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας και αντιμετώπισης επιπλοκών του covid.
Επιπλέον όποιος αρρωσταίνει από covid στιγματίζεται, περνά από λαϊκά δικαστήρια , κατακρίνεται σαν να διέπραξε έγκλημα , κρύβεται να μην τον δουν οι γείτονες , φοβάται την κοινωνική κατακραυγή, εκτός αν είναι διάσημος που το αναρτά στην ιστοσελίδα του ως κατόρθωμα. Γιατί να τα περάσω όλα αυτά;
Δεύτερον,φοράω μάσκα γιατί φοβάμαι να αρρωστήσω σε μια χώρα που δείχνει σε μένα τουλάχιστον υγιειονομικα ανοχύρωτη ακόμη. Ούτε θέλω να φανταστώ πώς θα διαχειριστεί το υφιστάμενο σύστημα υγείας ένα ενδεχόμενο χειμερινό κύμα κρουσμάτων όταν δηλώνει αρχές Οκτωβρίου οτι βρίσκεται κοντά στα όρια ασφαλείας του.
Τρίτον,φοράω μάσκα γιατί δεν έχω πειστεί ότι οι αρμόδιοι φορείς χειρίζονται άλλους τομείς πρόληψης όσο μεθοδικά και μελετημένα θα έπρεπε για να με προστατεύσουν. Πώς δηλαδή;
Με συστηματικά τεστ covid σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως πχ εργαζόμενους σε γηροκομεία και σε ιδρύματα με ευπαθεις ομαδες ,καταλληλες προδιαγραφες για τήρηση αποστάσεων σε χώρους όπως μέσα μεταφοράς και σχολεία , επαρκή, αξιόπιστα και δωρεάν τεστ όπου χρειαζεται , σωστή ανίχνευση,καθοδήγηση και ιχνηλατηση των ήπιων κρουσματων και πολλά άλλα.
Τεταρτον ,φοράω μάσκα γιατί ίσως είναι το μονο εύκολο πράγμα που μπορώ να κάνω και περνά από το χέρι μου μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο κάποια στιγμή.
Με τη μάσκα δεν θίγεται η αξιοπρέπεια μου , η προσωπικότητα μου,ούτε καταργείται η σκέψη και ο λόγος μου.
Αντιθέτως φορωντας ΣΩΣΤΑ μάσκα δηλώνω υπεύθυνος, συνεπής και συνειδητοποιημένος.
Και πεμπτον, παρά την παραφιλολογία που υπάρχει στο θέμα, λόγω κακής πληροφόρησης, διπλών μηνυμάτων και καχυποψίας , πιστεύω πως σε όλους τους ιούς που μεταδίδονται από το αναπνευστικό ( στόμα- μύτη) οπως ο covid ,η ΣΩΣΤΗ χρήση μάσκας έχει ουσιαστικό νόημα και προσφέρει αρκετά στην πρόληψη (ανέκαθεν).
Σημειωτέον η μάσκα μειώνει κυριως την πιθανότητα μεταδοσης στους άλλους απο όποιον νοσει και την φοράει σωστά.
Για να μειώσω λοιπόν φίλοι μου την πιθανότητα να μπω στα καθημερινά νούμερα του ΕΟΔΥ και μην έχοντας άλλη αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή , φοράω ΣΩΣΤΑ τη μάσκα μου ,όπου επιβάλλεται ή όπου επιπλέον πιστεύω εγώ, και ελπίζω για το καλύτερο.
Καλή δύναμη σε όλους.
Με υπομονή και ψυχραιμία θα το ξεπεράσουμε κι αυτό.

 

Φώτης Αυγουστατος
Μαιευτηρας Γυναικολογος.