Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxisnet – Τι πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι
Οικονομία
12/04/2024 | 08:03

Με καθυστέρηση ενός μήνα θα ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του προηγουμένου έτους. Σύμφωνα με τον νεότερο σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet αναμένεται να ανοίξει προς τα τέλη Απριλίου και αφού προηγουμένως ψηφιστεί το νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις, όπως για παράδειγμα την προσυμπλήρωση των δηλώσεων για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους.

Ενας ακόμη λόγος που θα καθυστερήσει να ανοίξει το Taxisnet έγκειται στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων (Ε1 και Ε3) μετά τη θεσμοθέτηση του νέου τρόπου φορολόγησης των επαγγελματιών. Η εξέλιξη αυτή και δεδομένου ότι μεσολαβούν και οι ευρωεκλογές θα οδηγήσει πιθανόν στην παράταση της διαδικασίας έως τις 31 Ιουλίου (αντί της 30ής Ιουνίου).

Οπως αναφέρθηκε ανωτέρω, στις φετινές δηλώσεις θα υπάρχουν πολλές αλλαγές. Κάποιοι από τους φορολογουμένους θα πληρώσουν μειωμένους φόρους, οι περισσότεροι επαγγελματίες θα λάβουν υψηλότερο λογαριασμό από την εφορία, ενώ περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση ή εφόσον το επιθυμούν μπορούν απλά να την ελέγξουν και να την αποστείλουν.

Σημειώνεται ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα 10.920 ευρώ, εκτός κι αν η δραστηριότητά τους είναι μικρότερη των έξι χρόνων.

Συγκεκριμένα:

Για τους νέους επαγγελματίες, που ασκούν το επάγγελμα έως τρία έτη, δεν θα ισχύει κανένα ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος και θα φορολογούνται με βάση τα βιβλία τους.

Στο 4ο έτος λειτουργίας θα ισχύει ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος μειωμένο κατά 67%, δηλαδή 3.620 ευρώ.

Στο 5ο έτος λειτουργίας το ελάχιστο όριο φορολογητέου εισοδήματος θα μειώνεται κατά 33% και θα διαμορφώνεται σε 7.280 ευρώ.

Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη, το ελάχιστο ποσό ετησίου φορολογητέου εισοδήματος των 10.920 ευρώ θα υπολογίζεται προσαυξημένο κατά 10%, δηλαδή θα ανέρχεται σε 12.012 ευρώ.

Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20% και θα διαμορφώνεται στα 13.104 ευρώ.

Για όσους ασκούν το επάγγελμα για περισσότερα από 12 έτη, το ποσό των 10.920 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 30% και θα διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, η φορολογική διοίκηση θα εκδώσει το προσεχές διάστημα τις σχετικές αποφάσεις και αμέσως μετά θα αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στο οποίο θα αναφέρεται ότι οι κωδικοί της δήλωσής τους έχουν προσυμπληρωθεί. Θα τονίζεται επίσης ότι έχουν τη δυνατότητα αλλαγών μέχρι τις 30 Ιουνίου (καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων).

Οσοι λοιπόν λάβουν το μήνυμα και δεν προχωρήσουν σε αλλαγές, η δήλωσή τους θα θεωρηθεί υποβληθείσα κατά την 30ή Ιουνίου και μπορούν απλά να αναμένουν το εκκαθαριστικό σημείωμα.

Πηγή: newsbomb.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer