Φοιτητές από το Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής στο Μοναστήρι της Άτρου
24/11/2018 | 10:28

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

 

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του οποίου προΐστασθε,  από το Σεπτέμβριο του 2018, κατόπιν της συνεχούς επικοινωνίας μας και σχετικών ενεργειών μου, αρχίζει η συνεργασία του τμήματός σας με εκκλησιαστικούς φορείς. Αρχικά με την Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου στον Πόρο Κεφαλληνίας, με υπόδειξη του Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Κεφαλληνίας παν. Αρχιμανδρίτου Φωτίου Γαβριελάτου και εν συνεχεία με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, με υπόδειξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου. 

Έργο ουσιαστικό για την ανάδειξη και την περαιτέρω ανάπτυξη της υπαίθρου της Κεφαλληνίας προσέφεραν 12 φοιτητές με τους υπεύθυνους καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής για σχεδόν 2 εβδομάδες στην περιοχή του Πόρου. Το Τμήμα προκειμένου να αναβαθμίσει την εκπαίδευση των φοιτητών του διοργανώνει εκπαιδευτικές ασκήσεις, στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων το Φθινόπωρο του 2018 (22.9.2018−3.10.2018) επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή για την πραγματοποίηση αποτυπώσεων (αγροτολιβαδικών ιδιοκτησιών, κτιριακών και τεχνικών υποδομών), καθώς και τρισδιάστατης αποτύπωσης του κτιριακού συγκροτήματος της ιστορικής Ιεράς Μονής.

Οι αποτυπώσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος “Μεγάλες Γεωδαιτικές Ασκήσεις” του 7ου εξαμήνου του προγράμματος σπουδών του Τμήματος, από ομάδα φοιτητών του Τμήματος, υπό την επίβλεψη διδακτικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και για διάστημα 12 ημερών. 

Οι γεωδαιτικές–τοπογραφικές αυτές εργασίες πέραν του εκπαιδευτικού χαρακτήρα τους, ωφέλησαν και την Ιερά Μονή, αφού αποτελούν τη βάση για ένα σύγχρονο και αξιόπιστο τοπογραφικό υπόβαθρο των περιουσιακών στοιχείων της και συμβάλλει καθοριστικά στην καταγραφή και διαφύλαξή τους.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα παραδοθεί στην Ιερά Μονή μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων με τα στοιχεία της περιοχής που αποτυπώθηκε (γεωδαιτικά δίκτυα ελέγχου, τοπογραφικά διαγράμματα κ.λπ.).

Η Ιερά Μονή παρείχε στέγαση και σίτιση στους φοιτητές και στους εκπαιδευτικούς τους καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους, χωρίς ουδεμία άλλη επιβάρυνσή της για αυτή την τοπογράφηση.

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να εκφράσω τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου για την πολύτιμη βοήθειά σας στην τοπογραφική αποτύπωση και κατοχύρωση−διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων της Ιεράς Μονής Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου Κεφαλληνίας.

Για άλλη μία φορά καταδείξατε το ειλικρινές ενδιαφέρον σας για τα θέματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παραμελημένη πολλές φορές Ελληνική περιφέρεια και ειδικότερα οι Ναοί και οι Μονές της.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε συνέχεια του ΤΕΙ Αθήνας, ως ένας σημαντικός δημόσιος εκπαιδευτικός θεσμός της Χώρας μας, επιτελεί σε πολλούς τομείς ύψιστο λειτούργημα για το καλό της πατρίδας και της ελλαδικής περιφέρειας.

Η ευσυνειδησία και η υψηλή αίσθηση κοινωνικού καθήκοντος που επιδείξατε τόσο εσείς, όσο και όλη η ομάδα τοπογράφησης ήταν υποδειγματικές, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση στις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας.

Αυτές οι πράξεις συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας στις σημερινή εποχή πρέπει να αναδεικνύονται, ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιοί στηρίζουν με τις πράξεις τους το μέλλον της χώρας μας, Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ−ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ  ΜΑΣ!

Σας γνωρίζω δε, ότι θα προβάλω αυτήν την προσφορά σας, ενημερώνοντας τους συντοπίτες μου μέσα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτό άξιο είναι να αναφερθούν τα ονόματα όλων όσοι συμμετείχαν στην “αποστολή” αυτή και παρακαλώ να τους μεταφέρετε τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήριάμου.

Υπεύθυνοι Μαθήματος:

 1. DrΒασίλειος Παγούνης, Καθηγητής,Πρόεδρος τουΤμήματος
 2. Δημήτριος Αναστασίου, Πανεπιστημιακός Υπότροφος

 

Εργασίες Τρισδιάστατης Αποτύπωσης:

Χρύσα Βουρεξάκη, Φοιτήτρια

Ομάδα Φοιτητών:

 1. Καλλιόπη Ασπιώτη
 2. Δημήτριος Καρανδρέας
 3. Ιωάννης Κλειδάς
 4. Αγγελική Κωστοπούλου
 5. Σταυρούλα Μαλαχία
 6. Δήμητρα Μοσχονά
 7. Στεφανία Μουτσουρούφη
 8. Φίλιππος Παππάς
 9. Χριστίνα Σορώτου
 10. Μιλένα Τσούλι
 11. Μαρίνα Χρήστου

 

Η παρούσα επιστολή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη εκτιμήσεως έναντι της αξιόλογης και αξιέπαινης πράξης σας και προσβλέπω στην αρωγή σας και σε μελλοντικές παρόμοιες τεχνικές αποτυπώσεις και σε άλλα εκκλησιαστικά πεδία. Ως πρώην συνάδελφος του ΤΕΙ Αθήνας, επιπλέον, αισθάνομαι υπερήφανη για το έργο σας.

Για τις πρωτοβουλίες σας αυτές, την αποτελεσματική και ταχεία ανταπόκρισή σας, αλλά και ειδικότερα για τις πρόσφατες ενέργειές σας γεωσκόπησης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεταμορφώσεως Ερμουπολέως Σύρου, σας ευχαριστώ θερμά για άλλη μια φορά και εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας, καθώς και υγεία και ευημερία σε εσάς και την οικογένειά σας.

 

Με εκτίμηση

Καλή  Αλυσανδράτου

Διευθύντρια Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης

στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ