Φαραντούρης: Ολόκληρη η συνέντευξη-χείμαρρος σε τρεις δημοσιογράφους λίγο πριν τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ
Πολιτική
21/09/2022 | 18:52

Σε «κεφαλλονίτικους τόνους» διεξήχθη η συζήτηση του συμπατριώτης μας καθηγητή και Συμβούλου τους αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νικόλα Φαραντούρη με τους δημοσιογράφους Χρήστο Κολώνα, Νίκο Φιλιππίδη και Δημήτρη
Μανιάτη λίγο πριν τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ δίνοντας το στίγμα των μέτρων για ενέργεια, οικονομία και ακρίβεια και το ρόλο της ΔΕΗ και των ενεργειακών εταιρειών στη χώρα.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Φαραντούρης τόνισε αναφερόμενος στο θέμα της απολιγνιτοποίησης ότι «αν δεν την γινόταν η βίαιη απολιγνιτοποίηση του 2019 θα είχαμε 20% επιπλέον στην (παραγωγή)  ενέργειά μας». «Το θέμα» είπε «είναι πώς την οραματίζεσαι την απολιγνιτοποίηση και πώς τη σχεδιάζεις» τονίζοντας ότι το σωστό είναι να γίνεται απόσυρση μονάδων και παράλληλα να γίνεται προώθηση νέων τεχνολογιών. Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, «εμείς το 2019 απλά πατήσαμε το κουμπί και προχωρήσαμε σε αντικατάσταση του λιγνίτη». «Δεν είναι έξυπνο να αντικαταστήσεις ένα καύσιμο όπως ο λιγνίτης από ένα εισαγόμενο όπως είναι το φυσικό αέριο», κατέληξε ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας.

Ηγεσίες κατώτερες των περιστάσεων

«Θα ήθελα οι άνθρωποι που διαχειρίζονται την ενέργεια να είναι πιο οξυδερκείς», είπε ο κ. Φαραντούρης ενώ θα πρέπει να βλέπουμε μακριά, να υπάρχει μια μακρόπνοη στρατηγική και όχι απλά επικοινωνιακή διαχείριση.

Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κοινή ενεργειακή πολιτική είπε «είμαι πάρα πολύ σκεπτικός με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ενώ τόνισε ότι ξαφνικά ανακαλύφθηκαν τα προβλήματα ενώ υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν και εσωτερικές έριδες στην ΕΕ ενώ και οι ηγεσίες αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. «Η ΕΕ έχει αποτύχει να αποτρέψει έναν πόλεμο στη γειτονιά της», κατέληξε.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

Για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας είπε ότι η λογική της δεν προστατεύει τον καταναλωτή, ειδικά από τη στιγμή που το κύριο βάρος μεταφέρεται στον καταναλωτή. «Είναι μια αλυσίδα
που ο τελευταίος κρίκος φορτώνεται όλα τα βάρη», είπε χαρακτηριστικά. Για την θέση του Σύριζα επί τους θέματος είπε ότι «ζητήσαμε διαφανείς χρεώσεις» και ζητάμε αναλογική κατανομή των βαρών. «Ποιος λαϊκίζει, ο ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησε διαφάνεια στην ρήτρα αναπροσαρμογής ή η ΝΔ που ανακοίνωσε κατάργηση και τον επόμενο μήνα είχαμε αύξηση 70%;», αναρωτήθηκε ο κ. Φαραντούρης.

Δείτε αναλυτικά το βίντεο:

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer