Ο Covid 19 ελπίζω να μας κάνει ωριμότερους
Ευαγγελία Κοσμάτου: Επιτακτική ανάγκη λειτουργίας ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Κεφαλονιάς
Κοινωνία
12/02/2021 | 08:54

Με αφορμή  πρόσφατη ανάρτηση  σχετικά με την αεροδιακομιδή 77χρονου σε Νοσοκομείο των Πατρών και την εισαγωγή του σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (στό εξής ΜΕΘ) , θα παρακαλούσα να δημοσιοποιηθούν όσα ακολουθούν με μόνο στόχο να προσθέσω και τήν δική μου φωνή στίς φωνές όσων αγωνιούν για τίς ΜΕΘ.

Εδώ και πολλά χρόνια υφίσταται το μεγάλο πρόβλημα των ΜΕΘ ανά την Ελληνική επικράτεια. Δυστυχώς και πάντα εκ των υστέρων τρέχουμε και δέν προλαβαίνουμε. Ο σχεδιασμός και προγραμματισμός για εξοπλισμό και επάνδρωση των ΜΕΘ έπρεπε ήδη να έχει λάβει χώρα πρό πολλού. Το δηλώνω εκ του ασφαλούς και εκ πείρας. Η οργανική θέση μου (ως φυσικοθεραπεύτριας) είναι στό Π.Γ.Ν.Α. Λαϊκό, όπου έχω βιώσει πολλάκις μέσω των εφημεριών μου και Όχι μόνο, τι σημαίνει να ψάχνει κανείς για κλίνη σε ΜΕΘ και να μήν βρίσκει. Και έρχομαι στό προκείμενο: εδώ και αρκετά χρόνια το Ίδρυμα Βεργωτή έχει κάνει δωρεά στό Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς ο Άγιος Γεράσιμος 4 ή 5 κλίνες (αν δεν με απατά η μνήμη μου) μετά του εξοπλισμού τους. Από τόν Ιούλιο του 2018 που υπηρετώ εξ΄αποσπάσεως στό Νοσοκομείο στο Αργοστόλι μέχρι και σήμερα, δέν έχω αντιληφθεί καμμία απολύτως κίνηση ή δραστηριότητα η οποία να σχετίζεται με τό άνοιγμα της ΜΕΘ. Αντιθέτως “κραυγές” ακούγονται για Ψυχιατρικό τμήμα καί ἀλλα. Προσφάτως δε έγιναν και προσλήψεις αρκετών διοικητικών στελεχών (αν και πάλι δεν με απατά η μνήμη μου). Κάθε άνθρωπος με στοιχειώδη λογική θα πρέπει (ήδη μάλλον θα έπρεπε να το έχει κάνει) να σκεφτεί τι είναι πλέον απαραίτητο. Μία ΜΕΘ  ή “πλεονάζοντες” διοικητικοί -με απουσία συν τοις άλλοις Γαστρεντερολόγου και Ωτορινολαρυγγολόγου;
Ο Covid 19 ελπίζω να μας κάνει ωριμότερους και να επανεκτιμήσουμε τις ενέργειές μας (και εδώ αναφέρομαι κυρίως σε αυτούς που παίρνουν τις πολιτικές αποφάσεις) αλλά και σε πολίτες που δεν έχουν την στοιχειώδη αντίληψη του τι  σημαίνει η ύπαρξη ΜΕΘ  σε ένα Νησί που συν τοίς άλλοις πλήττεται και συχνά από ακραία καιρικά φαινόμενα.
Με εκτίμηση
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΟΣΜΕΤΑΤΟΥ MSc, PhD
Φυσικοθεραπεύτρια
Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου
Φοιτήτρια τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας  Παντείου Πανεπιστημίου
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia