
Ο διαγωνισμός της Eurovision αποτελεί χωρίς αμφιβολία τον μεγαλύτερο μουσικό διαγωνισμό παγκοσμίως, αφού κάθε διοργάνωση συγκεντρώνει τα βλέμματα σχεδόν 200 εκατομμυρίων θεατών από όλη την υφήλιο, ενώ οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν συχνά γίνονται γνωστοί και εκτός των εθνικών τους συνόρων, διαγράφοντας σπουδαία καριέρα.
Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα τραγουδιστών και συγκροτημάτων που ξεκίνησαν τη διεθνή τους πορεία από τη σκηνή της Eurovision αλλά και εκείνα των σύγχρονων καλλιτεχνών που κατάφεραν να «σπάσουν» τα σύνορα της χώρας τους και να αποκτήσουν παγκόσμιο fan club, όπως η Μαρίνα Σάττι.
Ο αριθμός των χωρών που παίρνουν μέρος κάθε χρόνο στη μουσική διοργάνωση, αν και ξεκίνησε από μόλις 7 κράτη, έφτασε τρεις φορές στο ρεκόρ των 43 συμμετοχών (2008, 2011, 2018), ενώ συνολικά έχουν εμφανιστεί στη σκηνή της Eurovision 52 διαφορετικές χώρες από το 1956 μέχρι και σήμερα.
Ωστόσο, υπάρχουν δέκα χώρες που έχουν αποφασίσει να αποσυρθούν από τον διαγωνισμό για διάφορους λόγους, άλλες αρκετά χρόνια τώρα και άλλες στη λίγο πιο πρόσφατη ιστορία. Ποιες είναι αυτές και ποιοι οι λόγοι που τις κρατάνε μακριά από τη λαμπερή διοργάνωση;
ΜΟΝΑΚΟ
Το Μονακό συμμετείχε στη Eurovision σχεδόν από το ξεκίνημά της. Από το 1959 έως το 2006, που τελικά αποσύρθηκε οριστικά, το μικροσκοπικό πριγκιπάτο μετρά 24 εμφανίσεις (1959-1979 και 2004-2006). Αν και κατάφερε να κερδίσει μία φορά (1971) και να πλασαριστεί σχεδόν πάντα στην πρώτη 10άδα, το Μονακό αποχώρησε το 1980 λόγω της χαμηλής εγχώριας απήχησης του διαγωνισμού.
Επανήλθε το 2004 και για τρεις συνεχόμενες χρονιές, χωρίς όμως να καταφέρει να προκριθεί στον Μεγάλο Τελικό, και τελικά αποσύρθηκε εκ νέου καταγγέλλοντας τις γεωπολιτικές συνθήκες και τα blocks που έκαναν τότε «κουμάντο» στην ψηφοφορία.
ΑΝΔΟΡΑ
Παραμένοντας στα κρατίδια της Ευρώπης, η Ανδόρα έκανε την παρθενική της εμφάνιση στη Eurovision το 2004 στην Κωνσταντινούπολη και παρέμεινε ενεργή για πέντε ακόμη χρόνια. Παρότι έφτασε πολύ κοντά στην πρόκριση μία φορά (2007, 12η θέση), η αδυναμία της να προκριθεί ποτέ στον Μεγάλο Τελικό, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος συμμετοχής, οδήγησε στην αποχώρησή της το 2009.
Παρότι οι Eurofans ζητούν με σχόλιά τους την επιστροφή της χώρας στη διοργάνωση, η κρατική τηλεόραση RTVA επισημαίνει πως η Eurovision είναι οικονομικά ασύμφορη για μια χώρα με περιορισμένο προϋπολογισμό στα δημόσια μέσα ενημέρωσης και δεν έχει δείξει έκτοτε πρόθεση να επενδύσει ξανά στον θεσμό.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Τουρκία έκανε το ντεμπούτο της στη Eurovision το 1975 και η πορεία της στον διαγωνισμό ήταν μέτρια έως κακή μέχρι τα τέλη του ’90, που άρχισε να κάνει την εμφάνισή της σε υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Το 2003 η Sertab Erener έφερε την πρώτη – και μοναδική ως τώρα – νίκη για τη γείτονα χώρα, ενώ ακολούθησε μία 9ετία αρκετά δυνατών συμμετοχών για την Τουρκία, με μία δεύτερη θέση το 2010, τρεις τέταρτες (2004, 2007, 2009) και δύο έβδομες (2008, 2012).
Το 2012, η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας (TRT) ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον διαγωνισμό, δικαιολογώντας την απόφασή της ως διαμαρτυρία προς τον θεσμό των Big5, την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων αλλά και τον ενισχυμένο ρόλο των επιτροπών στο σύστημα ψηφοφορίας. Αν και κατά καιρούς έχουν υπάρξει φήμες και εκκλήσεις των fans να επιστρέψει η Τουρκία στη διοργάνωση, κάτι τέτοιο φαίνεται μάλλον δύσκολο, ειδικά μετά τις ραγδαίες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια με την περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Παραμένουμε στα Βαλκάνια και ανηφορίζουμε προς τη Ρουμανία. Η χώρα του «Κόμη Δράκουλα» διέγραψε μία επιτυχημένη πορεία στη Eurovision από το 1994 με δύο τρίτες θέσεις (2005, 2010) και μία τέταρτη (2006). Το 2016 η χώρα αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό λόγω ανεξόφλητων χρεών της κρατικής τηλεόρασης TVR προς την EBU, χρέος που οδήγησε στην πρωτοφανή απόφαση να ακυρώσει τη συμμετοχή της Ρουμανίας λίγες μόλις εβδομάδες πριν τον διαγωνισμό.
Η Ρουμανία επέστρεψε τα επόμενα χρόνια με κάποιες σποραδικές εμφανίσεις όμως το 2024 επήλθε η οριστική ρήξη ανάμεσα στο TVR και την EBU. Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των αρμόδιων εκπροσώπων, η ρουμανική κρατική τηλεόραση αδυνατεί να καλύψει το κόστος συμμετοχής, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται όχι μόνο το παράβολο προς την EBU αλλά και τα έξοδα παραγωγής και προώθησης της αποστολής.
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Λίγο παραδίπλα συναντάμε τη Μολδαβία. Η μικρή χώρα, «στρυμωγμένη» ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία, θα γιόρταζε φέτος τα 20 χρόνια από την πρώτη της συμμετοχή στη Eurovision. Όμως, αν και είχε προγραμματιστεί ο εθνικός τελικός και είχαν πραγματοποιηθεί οι πρώτες auditions, το TRM ανακοίνωσε την αποχώρηση της Μολδαβίας από τη Eurovision, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους αλλά και φτωχό ποιοτικό υλικό τραγουδιών.
Η είδηση της αποχώρησης της Μολδαβίας έπεσε σαν κεραυνός το προηγούμενο διάστημα, ενώ σεν είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για προσωρινή ή μόνιμη απόφαση. Η Μολδαβία μετρά μία 3η θέση στον διαγωνισμό (2017), μία έκτη (2005) και μία έβδομη (2022).
Το δεύτερο μέρος με τις άλλες 5 χώρες που έχουν αποχωρήσει από τη Eurovision έρχεται αύριο.
Πηγή: zappit.gr
