Από τους φίλους του κινήματος Ενσυνείδητης Κατανάλωσης
Εθελοντικός καθαρισμός και του Πλατύ Γιαλού [εικόνες]
Οικολογία
18/01/2018 | 14:27

Σε έναν ακόμη εθελοντικό καθαρισμό προχώρησαν μέλη και φίλοι της ομάδας μας το Σάββατο, 13 Ιανουαρίου, στην παραλία του Πλατύ Γιαλού. Το ψιλόβροχο καθυστέρησε την έναρξη της  επιχείρησής μας αλλά δεν τη ματαίωσε, καθώς υπήρχε η ανησυχία της αλλαγής του καιρού που πιθανότατα θα επέστρεφε όλα τα απορρίμματα που βρισκόντουσαν στην άμμο ξανά πίσω στη θάλασσα. Η εικόνα της παραλίας ήταν άκρως απογοητευτική: αναρίθμητα κομματάκια-θραύσματα πλαστικού, με μεγέθη από μία φακή μέχρι και ένα κουβά, ήταν διασκορπισμένα σε όλη την έκταση της άμμου προκαλώντας μας την πεποίθηση ότι ακόμη και αν επιχειρούσαμε οι διπλάσιοι άνθρωποι, τις διπλάσιες ώρες, και πάλι θα απείχαμε πολύ απ’ το να μπορούμε να πούμε ότι η παραλία καθαρίστηκε…

Αυτά τα πλαστικά δεν ξέρει κανείς από που προέρχονται. Μπορεί να ξεκίνησαν και από την άλλη άκρη της Μεσογείου… Τα θαλάσσια ρεύματα φροντίζουν να τα διαμοιράζουν παντού γι’ αυτό και παρατηρείται πλαστική ρύπανση ακόμη και σε ακατοίκητες βραχονησίδες. Ωστόσο, χρέος των κατοικημένων περιοχών θεωρούμε ότι είναι, πέρα του να μην προκαλούν τη ρύπανση των θαλασσών, να καθαρίζουν με κόσκινα σε τακτική βάση τις αμμουδιές τους προκειμένου να μην αφήνουν τα πλαστικά να επιστρέφουν στο νερό.

Οι πολλές παράμετροι και τα ζητούμενα σε συνδυασμό με προτάσεις γύρω απ’ αυτό το τεράστιο θέμα, θα αποτελέσουν το αντικείμενο της ανοικτής εκδήλωσης που διοργανώνουμε για τις 29 Γενάρη στο Αργοστόλι. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα της εκδήλωσης, οι συντελεστές καθώς και ο τόπος διεξαγωγής της. Στο μεταξύ ευελπιστούμε να προχωρήσουμε σε έναν ακόμη εθελοντικό καθαρισμό και θέλουμε με την ευκαιρία να παροτρύνουμε όλους τους συμπολίτες μας να επιχειρήσουν ανάλογες εξορμήσεις με τις παρέες τους ή ατομικά στον ελεύθερό τους χρόνο. Η ευθύνη για τη προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο θα μπορούν να μεγαλώσουν τα παιδιά μας με υγεία είναι συλλογική και μας αφορά όλους.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την επιχείρηση «Σταμούλης» που αυθόρμητα μετά την κοινοποίηση του πρώτου μας καθαρισμού, έσπευσε να μας προσφέρει όλα τα απαραίτητα σύνεργα εντελώς δωρεάν για την ενίσχυση της προσπάθειάς μας.

Για το Κίνημα Ενσυνείδητης Κατανάλωσης
Γιάννης Βαρούχας
https://www.facebook.com/groups/519226528099673/

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer