Κύριε Δήμαρχε,
Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τους δήμους τίθεται ότι μπαίνει σε εφαρμογή κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Πολιτικής Προστασίας (19.5.2023) που αποθεώνοντας το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, μεταφέρει στους ιδιοκτήτες σπιτιών που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε δάσος και άλση, την ευθύνη της προστασίας των σπιτιών τους σε περίπτωση πυρκαγιάς στο δάσος.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών, στην έκδοση με δικά τους έξοδα «Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα», καθώς και στη λήψη όλων των μέτρων που προβλέπουν οι διατάξεις όπως «…στην πρόσβαση στο ακίνητο, στη δημιουργία ζωνών προστασίας, στην αποθήκευση υλικών, στον τακτικό καθαρισμό και στην εκπόνηση Σχεδίου Προετοιμασίας Εκκένωσης…».
Έτσι εν ολίγοις, το κράτος μεταφέρει όλη την ευθύνη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, σφυρίζοντας αδιάφορα για τις κρατικές ευθύνες.
Επιπλέον, στην ίδια ΚΥΑ οι δήμοι καλούνται «…να καταχωρίζουν σε ειδικό μητρώο τα εν λόγω σπίτια, να συγκροτήσουν τριμελείς επιτροπές, να μεριμνήσουν….. για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης…». Φορτώνονται δηλαδή με επιπλέον αρμοδιότητες, τη στιγμή που οι ενισχύσεις των δήμων σε κρατική χρηματοδότηση και προσωπικό συνεχώς μειώνονται.
Υπενθυμίζουμε ότι σε όλα τα χωριά της Ανωγής (Κοντογενάδα, Αγία θέκλη, Δαμουλιανάτα-Ρίφι, Καμιναράτα, Μονοπωλάτα, καθώς και της Κατωγής (Μαντουκάτα, Χαβδάτα, Χαβριάτα, Βουνί, Μαντζαβινάτα, Σουλάροι), υπάρχουν εκατοντάδες κατοικίες που εμπίπτουν σε αυτές τις διατάξεις, βάση των οποίων η πυρασφάλειά τους μεταβιβάζεται στους ιδιοκτήτες τους, με ότι αυτό σημαίνει για το κόστος των παραπάνω συγκεκριμένων μέτρων που προβλέπει η ΚΥΑ.
Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι ουσιαστικά κανένα οργανωμένο σχέδιο πυρασφάλειας δεν υπάρχει στις παραπάνω περιοχές (αντιπυρικές ζώνες, επαρκής και καθαρή αγροτική οδοποιία, επαρκείς και λειτουργικοί πυροσβεστικοί κρουνοί κ.α.) πλην βεβαίως της στάθμευσης του πυροσβεστικού κλιμακίου σε δύσκολες συνθήκες για τους πυροσβέστες.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε ποιες ενέργειες και παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση θα κάνετε ώστε:
1. Να αποσυρθεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ
2. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από το κεντρικό κράτος, καθώς και η γενναία επιχορήγηση των δήμων για πυροπροστασία ώστε να θωρακιστεί ο Δήμος μας από το ενδεχόμενο μιας καταστροφικής πυρκαγιάς.
Ληξούρι 5/4/2024
Η Λαϊκή Συσπείρωση