Ερώτηση ΛΑ.ΣΥ. προς Δήμαρχο Αργοστολίου για τις ελλείψεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου
Πολιτική
25/06/2020 | 14:32

Στον Δήμο Αργοστολίου οι αθλητικές εγκαταστάσεις αναλογικά με τον πληθυσμό (23.500 κατοίκους ) είναι απελπιστικά λίγες και ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες των σωματείων αλλά και ενός μαζικού λαϊκού αθλητισμού για όλους τους πολίτες.

Σε αρκετές επίσης από αυτές, υπάρχει επικινδυνότητα και εγκατάλειψη (κερκίδες του γηπέδου στις Κεραμειές, Αργοστολίου κ.α),  την ώρα που χρησιμοποιούνται από μαθητές, νεολαίους και φιλάθλους. Στο «κλειστό» γυμναστήριο του Αργοστολίου που στεγάζει τους συλλόγους Κ.Α.Ο., Α.Σ.Κ., και Ακαδημία Μπάσκετ, ομάδα βόλεϊ, badminton, πιγκ-πογκ με σύνολο περίπου 400 παιδιά, υπάρχουν εκτεταμένες φθορές. Τον χειμώνα που βρέχει στάζει η οροφή του γυμναστηρίου με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνο για τους αθλούμενους, ενώ δεν αναπηδά ούτε η μπάλα σε αρκετά σημεία του παρκέ. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποσυμφορηθεί η χρήση του με την κατασκευή νέου κλειστού γυμναστηρίου. Επιβάλλεται ακόμη, η παραπάνω εγκατάσταση να έχει μόνιμο προσωπικό συντήρησης, γιατρό και απινιδωτή.

Στο σχολικό αθλητισμό η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Στο σύνολο των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις εγκαταστάσεις είτε όπου υπάρχουν, αυτές είναι ανεπαρκείς, επικίνδυνες και χωρίς καμιά πιστοποίηση ασφάλειας. Το σύνολο των σωματείων στηρίζεται για τα αυξημένα έξοδα που αντιμετωπίζουν ( έξοδα ταξιδιών, εισιτηρίων, γευμάτων αθλητών  κ.α. ) στις συνδρομές των μελών τους, σε σπόνσορες και χορηγούς, χωρίς καμιά ουσιαστική κρατική ή περιφερειακή χρηματοδότηση την ώρα που η προσπάθεια, η πορεία τους και οι επιδόσεις τους είναι αντίστροφα ανάλογη με την υποχρηματοδότησή τους. Τα σωματεία  πληρώνουν χαράτσια για τις διαιτησίες.

Σοβαρά προβλήματα επίσης αντιμετωπίζουν σημαντικές ποδοσφαιρικές υποδομές στον Δήμο μας όπως το γήπεδο των Διλινάτων και των Κεραμειών, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει το καθεστώς της χρήσης Ενωσιακού Αθλητικού Κέντρου « Αγίου Δημητρίου – Ευαγγελιστρίας» Φαρακλάτων Κεφαλονιάς, που έχει παραχωρηθεί η χρήση του από το 2002 από τον δήμο Αργοστολίου στην ΕΠΣΚΙ.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τον Ναυτικό Όμιλο Αργοστολίου, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Καγιάκ, την Ιστιοπλοΐα, την Κωπηλασία, Κολύμβηση και στο Πόλο, αφού δεν έχει καμιά χρηματοδότηση από το κράτος, την ΠΙΝ και τον Δήμο. Παλεύει χωρίς ακόμη και την αυτονόητη βοήθεια του Λιμενικού ταμείου, που δεν συντηρεί τις εγκαταστάσεις του (Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς μεταξύ Υ.Ε.Ν. – Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλληνίας ότι είναι δυνατή η χρήση των εγκαταστάσεων από τον ΝΟΑ για τα αθλήματα αυτά). Πληρώνει ακόμη και τις ιατρικές εξετάσεις για την εξασφάλιση της αθλητικής κάρτας των αθλητών. Το κολυμβητήριο Αργοστολίου, ουσιαστικά καταρρέει ασυντήρητο, παραμένει χρόνια τώρα χωρίς στέγη, ενώ το γυμναστήριό του έχει μετατραπεί σε χώρο άρσης βαρών.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Τι μέτρα προτίθεσθε να πάρετε ώστε να συντηρηθούν και να εξοπλιστούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα μέσα, οι αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις του Δήμου, ώστε να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα; Συγκεκριμένα ποια είναι η προοπτική και το χρονοδιάγραμμα για την λύση των νομικών προβλημάτων (σύμβαση χρησιδανείου μεταξύ του Δήμου Αργοστολίου και της ΕΠΣΚΙ για το γήπεδο των Φαρακλάτων,) αλλά  και για την ανακαίνιση και επισκευή των γηπέδων  Κεραμειών και Διλινάτων, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους οι έξι ομάδες ποδοσφαίρου από την νέα αγωνιστική περίοδο ώστε να μη συνωστίζονται στο Δημοτικό γήπεδο Αργοστολίου;  Στο Αθλητικό Κέντρο του Αργοστολίου (στο  «κλειστό» αλλά και σε όλα τα  ανοιχτά  γήπεδα και το στάδιο) ποιες εργασίες συντήρησης και επισκευής εκκρεμούν  και ποιος ο προγραμματισμός και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους  .
  2. Τι μέτρα προτίθεσθε να πάρετε ώστε να χρηματοδοτηθούν γενναία όλα τα σωματεία του Δήμου μας, να σταματήσουν τα χαράτσια στους αθλούμενους και στην λαϊκή οικογένεια, και να γίνεται η χρήση όλων των αθλητικών χώρων για τα σωματεία και το λαό δωρεάν;
  3. Υπάρχει σχεδιασμός, χρηματοδότηση και χρονοδιάγραμμα για να λειτουργήσει ο Δήμος Αργοστολίου δωρεάν αθλητικές καλοκαιρινές δραστηριότητες ( camp ) στις εγκαταστάσεις του για τους μαθητές και τους νεολαίους του δήμου και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία από τον covid-19 σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αθλητισμού, ΓΓΑ, ΕΟΔΥ.
  4. Ποιος είναι ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός σας ώστε να διεκδικήσετε να δημιουργηθούν νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές, νέο κλειστό γυμναστήριο καθώς και γήπεδα μπάσκετ-ποδοσφαίρου-πετοσφαίρισης- χειροσφαίρισης, κλειστές αίθουσες γυμναστικής σε όλα τα σχολεία ιδιαίτερα στο συγκρότημα του «ΦΑΡΑΩ» που ουσιαστικά οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι  ανεπαρκείς, αλλά και σε όλες τις άλλες Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αργοστολίου.Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου ΑργοστολίουΣταύρος Γρηγορόπουλος
    Γιάννης Κουρούκλης
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer