Ερωτήσεις ΛΑ.ΣΥ. Ληξουρίου για τη διαδικασία λογοθεσίας της δημοτικής αρχής
Αυτοδιοίκηση
23/02/2024 | 21:07

ΕΡΩΤΗΣΗ του Δημοτικού Συμβούλου Ευάγγελου Φαρακλού για το έργο του Παραλιακού Μετώπου

Κύριε Δήμαρχε

Με πρωτοβουλία σας και στην προηγούμενη θητεία σας ως Δημοτική Αρχή, ζητήσατε από την ΠΙΝ να αλλάξει χρήση το κονδύλι των 2 εκατομμύρια περίπου που είχε προγραμματιστεί από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και να μεταφερθεί για την επισκευή του Δημοτικού θεάτρου. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό το κονδύλι ήταν ένα μέρος της χρηματοδότησης – Δωρεάς της Περιφέρειας Αττικής ως βοήθεια για ην αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς του 2014, που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί στο σύνολό του.
Με βάση τα παραπάνω και επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ούτε άλλη χρηματοδότηση ούτε καν το στοιχειώδες σχέδιο και πλάνο για το σημαντικό αυτό έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, προκύπτει ότι αυτό παραπέμπεται στις «ελληνικές καλένδες».
Ως Λαϊκή Συσπείρωση έχουμε πολλές φορές επισημάνει την αναγκαιότητα του συγκεκριμένου έργου όχι μόνο για λόγους ευπρεπισμού και εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και για λόγους ασφάλειας όπως απέδειξε και η τελευταία κακοκαιρία που σχεδόν απόκλεισε τον παραλιακό δρόμο προς Λέπεδα και Αγ.Σπυρίδωνα.
Ερωτάστε πότε προγραμματίζετε να υλοποιήσετε το συγκεκριμένο έργο και με ποια χρηματοδότηση .

Ληξούρι 23/2/2024

Ευάγγελος Φαρακλός
Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση


ΕΡΩΤΗΣΗ του Δημοτικού Συμβούλου Μαντζουράτου Δημητρίου για την ασφάλεια στα σχολεία

Κύριε Δήμαρχε

Διανύουμε ήδη τον έκτο μήνα σχολικής ζωής για το σχολικό έτος 2023- 24 και η ανασφάλεια στα σχολεία του Δήμου Ληξουρίου χτυπάει κόκκινο αφού σε αρκετές περιπτώσεις τα σημαντικά προβλήματα στις κτιριακές υποδομές γίνονται επικίνδυνα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Ήδη ως Λαϊκή Συσπείρωση από τις αρχές Νοεμβρίου του 2023 σας έχουμε θέσει το θέμα δύο ακόμη φορές μέχρι σήμερα της χρόνιας εγκατάλειψης και την αδιαφορίας από την Κυβέρνηση την ΠΙΝ και την Δημοτική Αρχή Κατσιβέλη, στα θέματα της ασφάλειας στα σχολεία που τα έχουν μετατρέψει σε καθημερινές παγίδες.

Αυτά είναι:

• Το εγκαταλειμμένο και τσακισμένο κτίριο του μηχανουργείου του ΕΠΑΛ που βρίσκεται εντός του προαύλιου χώρου του σχολείου και σε απόσταση αναπνοής από τους καθημερινά προαυλιζόμενους μαθητές. Δέκα χρόνια τώρα έχοντας παρελάσει στην κυριολεξία όλες οι περιφερειακές και δημοτικές Αρχές της ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν καταλήξει ακόμη αν το κτίριο αυτό θα επισκευαστεί ή θα κατεδαφιστεί, πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καμιά σχετική μελέτη προς εφαρμογή. Η οριοθέτηση με πλαστικό δίχτυ (και αυτό είναι κατεστραμμένο), δεν εξασφαλίζει ούτε στο ελάχιστο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών
• Το «επισκευασμένο» γυμναστήριο του ΓΕΛ Ληξουρίου που δόθηκε με πρόχειρη παράδοση προς χρήση τον Σεπτέμβριο του 2021, ξηλώθηκε στην κυριολεξία μέσα σε δύο μήνες λόγω αστοχίας υλικού και κατασκευής και από τότε παραμένει μεγάλη παγίδα για τους μαθητές, όταν στις έκτακτες περιπτώσεις που το χρησιμοποιούν (όταν βρέχει) κινδυνεύουν από σοβαρό τραυματισμό.
• Το προαύλιο και οι ξενώνες του Γυμνασίου Αγίας Θέκλης. Ενώ μετά από 9 χρόνια καθυστέρησης παραδόθηκε επιτέλους το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα προς χρήση και ενώ χιλιόμετρα ασφαλτομείγματος έχουν πέσει προεκλογικά στην αγροτική οδοποιία, δεν βρέθηκε μια μικρή ποσότητα για να επιστρωθεί το συγκεκριμένο προαύλιο που μοιάζει περισσότερο με χωράφι παρά με προαύλιο, εκθέτοντας τους μαθητές σε πολλούς κινδύνους. Οι ξενώνες των εκπαιδευτικών επίσης που δεν συμπεριελήφθησαν στην εργολαβία επισκευής του σχολείου επικρέμονται τσακισμένοι και εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα πάνω από τα κεφάλια μαθητών και εκπαιδευτικών.
• Το πίσω-μικρό προαύλιο του 2ου Δημοτικού χρήζει εδώ και χρόνια επισκευής προκειμένου να μην κινδυνεύουν οι μαθητές από το επικίνδυνο έδαφος.
• Ο προαύλιος Χώρος του Α΄ Νηπιαγωγείου δεν έχει επαρκή και ασφαλή περίφραξη, ενώ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τοποθέτησης των διαχωριστικών με το δρόμο κιγκλιδωμάτων. Οι δύο αίθουσες «προκάτ» επίσης, (η μια για αίθουσα πληροφορικής και η άλλη για κατάλυμα της καθαρίστριας και νοσηλευτή), πάνω από χρόνο τώρα περιμένουν την ηλεκτρική τους σύνδεση και την συντήρησή τους.
• Η έλλειψη όλων των απαραίτητων υποδομών πρόσβασης για τα ΑΜΕΑ σχεδόν σε όλα τα σχολεία.
• Το μεγάλο κυκλοφοριακό κομφούζιο που παρατηρείται στην πρόσβαση από και προς το Β΄ Δημοτικό και στο Γυμνάσιο που παρότι οι εκπαιδευτικοί και σχολικοί τροχονόμοι υπερβάλλουν εαυτούς στην ασφαλή πρόσβαση των μαθητών, ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος, ενώ στην καλύτερη περίπτωση δημιουργείται μια επικίνδυνη κυκλοφοριακή ασφυξία.
• Το Α΄ Δημοτικό, υπάρχει προβλήματα επισκευών στην κτιριακή υποδομή
• Είναι ζητούμενα ακόμη οι ενδελεχείς αντισεισμικοί έλεγχοι και τα πιστοποιητικά αντισεισμικής προστασίας για όλα τα σχολεία.
• Προβλήματα επίσης υπάρχουν και στην αντιπυρική τους προστασία.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω συνιστούν σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας στα σχολεία.

Επειδή ως δημοτική Αρχή και πλειοψηφία καταψηφίσατε την συγκεκριμένη εισήγηση όταν τέθηκε από την πλευρά μας στο Δημοτικό Συμβούλιο αρχές Νοεμβρίου του 2023, επειδή κανένα μέτρο δεν έχετε πάρει μέχρι σήμερα για όλα τα παραπάνω και επειδή θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να παρθούν επιτέλους όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών, σας καλούμε να δεσμευτείτε σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις ώστε άμεσα να αρθούν όλες οι παραπάνω συνθήκες επικινδυνότητας στους σχολικούς χώρους του Δήμου μας.

Ληξούρι 23/2/2023

Μαντζουράτος Δημήτρης

Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση


ΕΡΩΤΗΣΗ της Δημοτικού Συμβούλου Ελένης Δερέ για την ενίσχυση των Πολιτιστικών – Αθλητικών συλλόγων

Κύριε Δήμαρχε

Είναι ήδη γνωστό ότι το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπει την άμεση χρηματοδότηση των πολιτιστικών και των αθλητικών συλλόγων του Δήμου μας.

Είναι επίσης γνωστό από την ψήφιση του Δημοτικού προϋπολογισμού του 2024 ότι από την πλευρά σας ψηφίστηκαν ελάχιστα κονδύλια που απευθύνονται σε αυτούς τους συλλόγους και μάλιστα αυτά αφορούν ορισμένες συγκεκριμένες δαπάνες .
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ζωή και η δράση των συλλόγων αυτών ασφυκτιά και τελικά, αυτή γίνεται υπόθεση του ίδιου του Συλλόγου-Σωματείου που πρέπει να αναζητά χορηγίες και δωρεές καθώς και να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη τα μέλη του.

Σήμερα στην επικράτεια του Δήμου μας, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι με ιστορία και παράδοση, αλλά και νέοι που δημιουργήθηκαν πιο πρόσφατα, δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη (αμοιβές δασκάλων, ενοίκια, λειτουργικά έξοδα, παραστάσεις κ.α.). Ακόμη και σε αυτή τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια μπαίνουν νέα εμπόδια που απογοητεύουν περαιτέρω την ερασιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική- αθλητική δράση των συλλόγων.
Επειδή τόσο ο Δήμος ως κρατικός ουσιαστικά φορέας όσο και η Περιφέρεια, συχνά κάνουν χρήση αυτής της πολιτιστικής – αθλητικής δημιουργίας για να εμπλουτίσουν τις εκδηλώσεις τους, ουσιαστικά το κάνουν με «ξένα κόλλυβα» και με την τσέπη των μελών και των δραστήριων Διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων. Αυτό αποτελεί μια κατάφωρη αδικία και αποκαλύπτει ότι άλλη μια ανάγκη του λαού ουσιαστικά παραπέμπεται στον ίδιο για να λυθεί.

Με βάσει τα παραπάνω πρέπει να αναληφθούν από την πλευρά σας συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες τοπικές και κεντρικές, ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση και να χρηματοδοτούνται επαρκώς οι αθλητικοί- πολιτιστικοί σύλλογοι, αφού εκτός των άλλων πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης και ο πολιτισμός και αθλητισμός και να σταματήσει να είναι τελικά μια ανταποδοτική δραστηριότητα για λίγους.

Ερωτάστε:
• Ποιες πρωτοβουλίες, κεντρικές και νομοθετικές, θα πάρετε ώστε να αλλάξει το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο και να χρηματοδοτούνται οι πολιτιστικοί σύλλογοι με επάρκεια για να παράγουν το σημαντικό τους έργο.
• Ανεξάρτητα από το θεσμικό πλαίσιο, ποιες πρωτοβουλίες θα πάρετε τοπικά ώστε να παράσχετε στους συλλόγους όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για να μπορούν να παράγουν έργο, και πέραν του τρόπου της συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων του Δήμου με αυτούς, όπως επιβάλλει ο σχετικός νόμος.

Ληξούρι 23/2/2024

Ελένη Δερέ
Δημοτικός Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer