Έρωτας στην εποχή του κορονοϊού – Πώς η πανδημία άλλαξε τους κανόνες του dating
Life
17/08/2021 | 20:29

Στα τέλη της άνοιξης η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χάρη στον εμβολιασμό αίρονται σταδιακά οι αυστηροί περιορισμοί για τον κορωνοϊό, όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ και της μουσικής στην εστίαση, με τις αρχές να εφιστούν πάντως την προσοχή όλων μας στην τήρηση των προσωπικών μέτρων προστασίας (υγιεινή των χεριών, μάσκες σε χώρους με συνωστισμό, αποστάσεις), αφού ο κίνδυνος της πανδημίας είναι ακόμα εδώ.

Αν και η άρση του lockdown ήταν αναμφισβήτητα μία ανακούφιση για όλους μας, η χαλάρωση των μέτρων είχε καταλυτική επίδραση στους singles, οι οποίοι υπέστησαν ένα μακροχρόνιο «κλείδωμα» στη μοναξιά λόγω των αυστηρών περιορισμών. Πολλοί πλέον είναι απελπισμένοι να βγουν έξω, να αγκαλιάσουν ξανά ανθρώπους και να ξεκινήσουν πάλι τα ραντεβού. Ποιοι είναι, όμως, οι νέοι κανόνες του dating στην μετά lockdown εποχή;

Dating πριν από το lockdown

Αν και οι ειδικοί συμφωνούν ότι με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας αρχίζει να φαίνεται ένα φως στο τέλος στο τούνελ των lockdown και των περιορισμών, όλοι τονίζουν πως η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα το τελευταίο δεκαπενθήμερο, με την αύξηση των νέων λοιμώξεων και των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

Πριν από την πανδημία, η γνωριμία δεν ήταν απλή υπόθεση. Τα θέματα της αγάπης, των σχέσεων και του σεξ καλύπτονται από μύθους με παραμορφωμένα μηνύματα, μη βοηθητικά μαθήματα και μη ρεαλιστικούς στόχους για το πώς πρέπει να «μοιάζει» μια καλή και επιτυχημένη σχέση: να δείχνουν νέοι και όμορφοι, να είναι επιτυχημένοι και πλούσιοι, να έχουν πάντα ένα εκπληκτικό οργασμό ταυτόχρονα, να είσαι ο καλύτερος εραστής ανά πάσα στιγμή, να έχεις έναν σύντροφο που μπορεί να καλύψει όλες σου τις ανάγκες διαισθητικά κ.ο.κ. Οι άνθρωποι ασκούν μεγάλη πίεση στον εαυτό τους για να επιτύχουν αυτούς τους άπιαστους στόχους που θα έκαναν την «τέλεια» σχέση.

Ας δούμε, όμως, τι είναι αυτό που οι άνθρωποι «ψάχνουν» όταν βγαίνουν ραντεβού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναζητούν τέσσερα σημαντικά συστατικά (συνειδητά ή υποσυνείδητα):

Να αισθάνονται ασφαλείς,
να τους φροντίζουν,
να είναι αυτόνομοι και να νιώθουν ελεύθεροι, και
να διασκεδάσουν.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η εύρεση ενός συντρόφου και η διατήρηση μιας σχέσης είναι δύσκολη. Διότι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται ανταγωνιστικές ανάγκες: από τη μία, να αισθάνονται ασφαλείς σε μια ασφαλή σχέση και, από την άλλη, να θέλουν την καινοτομία, τη διασκέδαση και την ελευθερία, όπως γράφει τόσο εύγλωττα η Έσθερ Πέρελ στο βιβλίο της «Ζευγάρωμα στην αιχμαλωσία» (2006).

Dating στην μετά lockdown εποχή

Τώρα που βρισκόμαστε στη φάση μετά τους αυστηρούς περιορισμούς της καραντίνας, οι γνωριμίες έχουν γίνει ακόμη πιο περίπλοκες, αναγκάζοντάς μας να αναδιαμορφώσουμε τις προτεραιότητές μας. αλλάζοντας αυτό που θεωρούσαμε πριν ως «επιτυχημένο» ή «πολλά υποσχόμενο ραντεβού».

Παρόλο που η απαίτησή σας να γνωρίζετε πού βρίσκεται ο σύντροφός σας θα θεωρούνταν χειριστική πριν από την πανδημία, το να γνωρίζετε πλέον πού βρισκόταν ο σύντροφός σας για να εκτιμήσετε τον κίνδυνο σημαντικής έκθεσής του στον ιό, αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την υγεία σας.

Όταν βγαίνετε με κάποιον, είναι εντάξει να του ζητήσετε να μην βρεθεί με πολύ κόσμο σε κλειστό χώρο, για τουλάχιστον 5 ημέρες πριν τον συναντήσετε;
Το να ζητάτε από το αγόρι σας να φοράει μάσκα προσώπου σε δημόσιους χώρους, συνιστά προσπάθεια επιβολής σε αυτόν της γνώμης σας ή είναι μία αυτονόητη κίνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας; Δεν υπάρχουν πλέον σαφείς απαντήσεις για ερωτήματα όπως αυτά. Το να θέλουμε να αισθανόμαστε ασφαλείς και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την αυτονομία μας, είναι δύο ισχυρότατες ανάγκες που στην εποχή του κορωνοϊού έχουν καταστεί ακόμη πιο ανταγωνιστικές, αναγκάζοντάς μας να πλέουμε σε αχαρτογράφητα ύδατα σε ό,τι αφορά τους κανόνες των ραντεβού.

Αν σας άρεσε πραγματικά κάποιος στα πρώτα ραντεβού, πόσο ισχυρογνώμων θα ήσασταν για κάποιες απόψεις που έχουν ως στόχο την υγεία σας; Είστε πρόθυμες να αναλάβετε περισσότερους κινδύνους για την υγεία σας; Ή θα βγαίνατε μόνο με κάποιον που έχει τις ίδιες απόψεις με εσάς για την υγεία; Μήπως η εμφάνιση, το χιούμορ και τα χόμπι – στοιχεία που θα αξιολογούσαμε πριν από την πανδημία σε ένα ραντεβού – έχουν δώσει πλέον τη θέση τους στη στάση μας αναφορικά με τις μάσκες και τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό;

Ένα από τα βασικά συστατικά για μια καλή σχέση είναι οι κοινές αξίες. Ως άνθρωποι, θεωρούμε τις αξίες μας ιερές. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι σε μια σχέση τείνουν να ψηφίζουν το ίδιο πολιτικό κόμμα ή έχουν τις ίδιες απόψεις για σημαντικά πράγματα, όπως η Ευρωπαϊκή προοπτική ή η κλιματική αλλαγή. Τώρα, μια νέα αξία που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η στάση σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Το καθεστώς «fully vaccinated» στα social media απευθύνεται άμεσα στην αίσθηση ασφάλειας των ανθρώπων.
Πολλοί άνθρωποι αποκάλυψαν την κατάσταση του εμβολιασμού τους στο προφίλ της εφαρμογής γνωριμιών τους, ως έναν τρόπο να πουν «είμαι ασφαλής» ή ίσως «είμαι ελκυστικός» και μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος να απωθήσουμε όσους είναι κατά των εμβολιασμών. Αυτό το καθεστώς εμβολιασμού μπορεί είναι αρκετό για να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αποφασίζουν να βγουν ραντεβού και με ποιον επιλέγουν να το κάνουν.

Η πανδημία άλλαξε, επίσης, τη σχέση μας (και την προσκόλληση) με την τεχνολογία. Στην εποχή της καραντίνας όλοι έπρεπε να γίνουμε γρήγορα φίλοι με την τεχνολογία για να συνεχίσουμε να βλέπουμε τους φίλους και την οικογένειά μας, ενώ, για πολλούς, ήταν ο μόνος τρόπος να συναντήσουν νέους ανθρώπους – ακόμη και να κάνουν σεξ.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να εγκαταλείψουν την προσκόλλησή τους στην τεχνολογία και θα προτιμούσαν να παραμείνουν σε μια πλατφόρμα γνωριμιών που βασίζεται στην τεχνολογία. Πράγμα που σημαίνει ότι θα απέφευγαν όσους θέλουν να βγουν ραντεβού αυτοπροσώπως. Μια νέα σεξουαλικότητα που ονομάζεται «διφυλοφιλία» ευδοκίμησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι «Digisexuals» είναι άνθρωποι που απολαμβάνουν τη σεξουαλική αλληλεπίδραση με άλλους, κυρίως μέσω της τεχνολογίας.

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει ταχύτατα λόγω της πανδημίας, οι απόψεις, οι ιδέες, οι αντιλήψεις και οι αξίες μας για τις γνωριμίες, τις σχέσεις, την αγάπη και το σεξ αλλάζουν επίσης. Στην εποχή του lockdown, έπρεπε να προσαρμοστούμε σε νέους τρόπους ζωής.

Τώρα θα πρέπει να προσαρμοστούμε στους νέους τρόπους γνωριμιών και σύνδεσης με τους ανθρώπους. Είναι λογικό να μην θέλετε να βγείτε ραντεβού με κάποιον που έχει πολύ διαφορετικές αξίες από εσάς, αλλά δεν υπάρχει ανάγκη για προσβολές ή ghosting. Θυμηθείτε ότι όλοι είναι κάπως μουδιασμένοι από την πανδημία. Υπάρχει, όμως, μια αξία που μπορούμε όλοι να μοιραστούμε: η καλοσύνη.

Πηγή: vita.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ