Εργαζόμενοι στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Υπό προϋποθέσεις η συγχώνευση
Κοινωνία
12/07/2018 | 17:54

Την ανάγκη υλοποίησης συγκεκριμένων προϋποθέσεων προκειμένου να καταστεί λειτουργική η συγχώνευση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίου, εκφράζει με ψήφισμά του ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του ιδρύματος.
Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Μαρία Μαυρωνά, κύρια αιτήματα είναι η κάλυψη των νέων αναγκών με νέο προσωπικό, η απορρόφηση υπαλλήλων του ΤΕΙ που υπηρετούν στην Αθήνα σε υπηρεσίες της πρωτεύουσας, η μη μετακίνηση προσωπικού σε άλλη πόλη και η εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων σχολών που καταργούνται.

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει ως εξής:
«Συγχώνευση Ιονίου Π. & ΤΕΙ Ι.Ν.
Να μην γίνει στις πλάτες των εργαζομένων
Κέρκυρα, 6 Ιουλίου 2018
Η συνένωση Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που έχει εξαγγελθεί και προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσεται στη συνολική αναδιάρθρωση του χάρτη της Γ΄/βάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, η οποία δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τη συνένωση/συγχώνευση μιας σειράς Ιδρυμάτων: ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιώς σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Διεθνές Πανεπιστήμιο με ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας.
Επί της ουσίας, οι συνενώσεις και συγχωνεύσεις είναι η συνέχεια του σχεδίου Αθηνά, όπου αυτή τη φορά με το πρόσχημα της «πανεπιστημοποίησης» και της «αναβάθμισης» θα βρεθούν χιλιάδες φοιτητές-απόφοιτοι με πτυχία από σχολές που δε θα υφίστανται πλέον, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Επιπλέον, θα μειωθούν οι θέσεις των εισακτέων, με αποτέλεσμα η εισαγωγή στην Γ’/Βάθμια εκπαίδευση να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και το δικαίωμα στις σπουδές να υφίσταται για ακόμη λιγότερους. Σε αυτό, ας συνυπολογίσουμε και τα χιλιάδες παιδιά που αποφοιτούν από τα ΕΠΑΛ για να βρουν κλειστή την πόρτα της Γ’/Βάθμιας εκπαίδευσης.
Σε ό,τι αφορά στη συνένωση του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, παρατηρούμε ότι διπλασιάζεται το μέγεθος του νέου Πανεπιστημίου (από 6 τμήματα σε 12). Ο επιπλέον φόρτος εργασίας που θα προκύψει από τη συγχώνευση των εν λόγω Ιδρυμάτων είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνει με περισσότερες αρμοδιότητες το ήδη ταλαιπωρημένο και συρρικνωμένο διοικητικό προσωπικό, εντατικοποιώντας παράλληλα ακόμη περισσότερο τους εργασιακούς ρυθμούς του. Να σημειωθεί δε, ότι κατά την τελευταία δεκαετία το προσωπικό έχει ήδη μειωθεί κατά το ήμισυ με τις ανύπαρκτες ανανεώσεις συμβάσεων και τις συνταξιοδοτήσεις. Σε αυτό να προστεθεί ότι ουδέποτε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και ακόμα περισσότερο στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων καλύφθηκε η πλειονότητα των προβλεπόμενων οργανικών θέσεων, ακόμα και μετά τις μαζικές καταργήσεις θέσεων του 2013.
Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που προκύπτει από την συνένωση αφορά στο προσωπικό που εργάζεται στα Γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στην Αθήνα. Στηρίζουμε το αίτημα των συναδέλφων, όπως αυτό διατυπώθηκε στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη συνένωση, και ζητάμε να τους δοθεί η ευκαιρία να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους, έστω και αν μεταταχθούν σε άλλο δημόσιο φορέα της Αττικής.
Κύρια αιτήματά μας είναι :
• Να δρομολογηθούν άμεσα ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ μόνιμου Διοικητικού Προσωπικού ή Προσωπικού με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, το οποίο θα καλύπτει τις νέες υπηρεσιακές ανάγκες που θα προκύψουν στο πλαίσιο της συγχώνευσης του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
• Σε περίπτωση κατάργησης των γραφείων της Διοικούσας Επιτροπής του TEI Ιονίων Νήσων στην Αθήνα, λόγω των ειδικών και έκτακτων συνθηκών, για λόγους οικογενειακούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και ηθικής τάξης, να δοθεί η δυνατότητα στους υπαλλήλους που εργάζονται εκεί ώστε να απορροφηθούν, με νομοθετική ρύθμιση, σε άλλους φορείς του ΥΠ.Π.Ε.Θ. ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην περιοχή Αθηνών-Πειραιώς, κατά παρέκκλιση του Νόμου της Κινητικότητας (ν.4440/2016).
• Να μην υπάρξουν μετακινήσεις των υπαλλήλων, προσωρινές ή μόνιμες, για υπηρεσιακούς λόγους, από την πόλη μόνιμης διαμονής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική ισορροπία των υπαλλήλων και των δύο Ιδρυμάτων.
• Να εξασφαλιστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τόσο των καταργούμενων σχολών, όσο και όλων των αποφοίτων του νέου ιδρύματος.
Ο πρόεδρος Μπάμπης Μοναστηριώτης, η Γ. Γραμματεάς Φανή Κουλούρη»

Πηγή: ert.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ