Ξεκινά σήμερα το 3ο Traverso Festival στη Λακήθρα
20/07/2018 | 13:52

Στην καρδιά του καλοκαιριού, ήρθε η ώρα για το 3ο Traverso Festival! Παρασκευή 20, Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Ιουλίου 2018. Καθημερινά από τις 8:30μμ στο άλσος της Καλλιθέας, στη Λακήθρα φυσικά!

Αναλυτικό Πρόγραμμα

Παρασκευή 20 Ιουλίου

Σταυροδρόμια του Κόσμου

Ομάδα σύγχρονου χορού Μαρίας Χρυσικού

Η Μαρία Χρυσικού είναι πτυχιούχος διδασκαλίας μπαλέτου, μοντέρνου χορού και σύγχρονου I.S.T.D. Επίσης έχει ασχοληθεί με jazz, national, sevilianas & japateado (ισπανικό). Ένα μακρύ ταξίδι στην Ινδία την έφερε κοντά στον ινδικό χορό Bharata natyam καθώς και στη φιλοσοφία και τη διδασκαλία της γιόγκα. Τα τελευταία 5 χρόνια μένει μόνιμα στην Κεφαλονιά όπου και διδάσκει χορό και γιόγκα.

Η χορευτική αυτή ομάδα δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο. Αποτελεί μια προσπάθεια της Μαρίας Χρυσικού να έρθουν οι μαθητές σε γνωριμία με καινούριες γραμμές μέσω του σύγχρονου χορού, αφήνοντας πίσω στερεοτυπικές κινήσεις, αισθανόμενοι το χώρο, το χρόνο καθώς και τους άλλους γύρω μας, σε μια εποχή που έχει τόσο ανάγκη το συναίσθημα και την αλήθεια, όπως αυτή μπορεί να εκφραστεί μέσα σε ένα χορευτικό πλαίσιο. Σήμερα η επαγγελματική εκπαίδευση στο σύγχρονο χορό τείνει να λάβει τη μορφή ενός συνεχούς πειράματος παρά μιας δεδομένης ακολουθίας τυπικών και δεδομένων ασκήσεων κι αισθητικών μορφών όπως παλαιότερα.

Χορεύουν οι Μαρία Χρυσικού, Στεφανία Αντύπα, Μαρία Βαλλιανάτου, Αλίκη Κουγιανού και Χρύσα Καλλιακούδη σε μουσική από τον Mark Eliyahu και τον Ludovico Einaudi.

 

Το Διπλό Ταξίδι – Θεατρική παρουσίαση βιβλίου 

Μια άγνωστη σελίδα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που διαδραματίζεται στη Σάμο και στην Παλαιστίνη. Ένας ανελέητος βομβαρδισμός ξεθεμελιώνει το νησί και αναγκάζει μια οικογένεια να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς στα στρατόπεδα της Παλαιστίνης. Σαράντα χρόνια αργότερα η ηρωίδα εκείνης της σκληρής δοκιμασίας, μεγάλη πια, θα ξαναβρεθεί στα ίδια μέρη, θα ξαναζήσει το δράμα της προσφυγιάς ενός άλλου λαού και το παρελθόν θα δέσει με το παρόν σε τούτο το «διπλό ταξίδι…»

Στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Προγράμματος του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου «Ρόκκος Χοϊδάς», «Η Προσφυγιά μέσα από τη Λογοτεχνία», επιλέχθηκε το βιβλίο της Λίτσας Ψαραύτη Το Διπλό Ταξίδι, με σκοπό τη μελέτη του φαινομένου της προσφυγιάς, και αφορμή την αδυσώπητη πραγματικότητα στη Γάζα και την Παλαιστίνη. Μέσα από την ιστορική προσέγγιση και την καταχώρηση πληροφοριών σε ημερολόγια, που ενέσκυπταν από την ανάγνωση, οδηγηθήκαμε στην ιδέα της αφηγηματικής θεατρικής παρουσίασης της αυτοβιογραφικής ιστορίας της Λ. Ψαραύτη. Η επταμελής ομάδα της Α΄τάξης του σχολείου μας μετά από πολύμηνες, απαιτητικές και πολύωρες πρόβες απέκτησε τις προσλαμβάνουσες για να κατανοήσει το σύγχρονο Παλαιστινιακό και Συριακό ζήτημα οδηγούμενη στη σταδιακή ενσυναίσθηση απαραίτητη για την ουσιαστικότερη προσέγγιση  του θέματος. Οι δυσκολίες αλλά και το εύρος των δυνατοτήτων των εξωσχολικών προβών αποτέλεσαν εφαλτήριο προσωπικής εξέλιξης του καθενός μας στο τέλος μιας μοναχικής αλλά καθ’ όλα ομαδικής διαδρομής.

Συμμετέχουν οι: Αράπι Λέντιο, Βαγγελάτου Ευαγγελία (στο βιολί), Γουλιμής Κωνσταντίνος, Κόλα Τονίλντα, Παπαϊωάννου Μάρκος, Σπανόπουλος Γιώργος, Τζάκης Διονύσης, Φουρνιώτη Ιωάννα

 

Μαθητική Χορωδία We Ker

Οι We Ker είναι μια σχολική χορωδία που δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2017 από τον μουσικό του Γυμνασίου Κεραμειών, Νίκο Σπηλιώτη. Πρόκειται για μια χορωδία που συνδυάζει το τραγούδι με θεατρικές κινήσεις, στην οποία συμμετέχουν μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου Κεραμειών  και κάποιοι μαθητές του Λυκείου. Στο ρεπερτόριό της επιλέχτηκαν μουσικά έργα από όλες τις άκρες του κόσμου.

 

Singapore Strings

Φρέσκιες, εμπνευσμένες διασκευές, πρωτότυπες συνθέσεις, αυτοσχεδιασμός και καθηλωτικά επαναλαμβανόμενα groove συνθέτουν ένα δυναμικό και μυστηριώδης κοκτέιλ μουσικής με αποπλανητικά συστατικά από Funk, Jazz, Soul & Motown. Οι Singapore Strings είναι οι Δημήτρης Σμαΐλης (κιθάρα, φωνητικά), Μαρία Δήμα (φωνητικά, κρουστά), Gareth Hogdson (τύμπανα, φωνητικά), Γιώργος Λιάππης (μπάσο), Μάκης Παυλάτος (σαξόφωνο), Σπύρος Σαραντόπουλος (κιθάρα, φωνητικά), Γρηγόρης Δαραμάρας (ηχοληψία).

 

Hybridian

Ο βιολιστής Στέφανος Φίλος (ElektroBalkana, Alcalica, Τσιριτσάντσουλες) σε σύμπραξη με τον κιθαρίστα Μιχάλη Στεφανίδη (Alcohol, Circo Cachvache band) και τον κρουστό Γιώργο Αναγνωστόπουλο (παλιό μέλος των Al Mahabba), φορτωμένοι με πολλά μουσικά βιώματα και εμπειρίες των τελευταίων χρόνων, ενώνονται για να αποδώσουν μέσω του Rock, του Funk, του Afro beat σκοπούς και τραγούδια της Ελλάδας, αλλά και Ανατολικής Μεσογείου. Συνθέτοντας κι αναζητώντας τον δικό τους υβριδικό τρόπο με δυνατά, ηλεκτρικά vibes & grooves.

 

Σάββατο 21 Ιουλίου – Έναρξη 20:00

Κιθαριστικό Σύνολο Μάκη Σκλαβουνάκη

Κιθαριστικό σύνολο σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια του  Scott Joplin και των Beatles.

Παίζουν οι Γιώργος Αναστασίνης, Κωνσταντίνος Γουλιμής, Σπύρος Μπαλτσαβιάς, Ισμήνη Αλιβιζάτου, Ελένη Ματζαράκη, Μάκης Σκλαβουνάκης

 

The Venial Sin

Με έναν ήλιο έτοιμο να εξαλείψει κάθε είδους έμβιων όντων και μια παγωμένη ξάστερη νύχτα με ρόλο χαριστικής βολής, οι Venial Sin αναλαμβάνουν να μελοποιήσουν τις σειρήνες προειδοποίησης για την επερχόμενη καταστροφή. Τα εργαλεία απαρχαιωμένα, μα προσαρμοσμένα στη νέα πραγματικότητα. Έρωτας, rock n’ roll, έρωτας με το rock n’ roll. Ο πρώτος δίσκος της εκρηκτικής μπάντας με έδρα την  Αθήνα άντεξε σίγουρα το πρώτο κύμα. Ο δεύτερος δίσκος είναι σχεδόν έτοιμος. Το μέλλον της ανθρωπότητας στα χέρια της σύγχρονης γκαραζοψυχεδελοπανκ ηθικής.

Οι Venial Sin είναι: Θανάσης Ραχούτης (φωνή, μπάσο), Γιάννης Λαδάς (κιθάρα, φωνή), Παναγιώτης Κορκολής (πλήκτρα), Πάρις Λέριος (τύμπανα)

 

Salto Mortale

Συμπληρώνοντας 5 χρόνια ζωής και έχοντας ήδη δύο EP’s και πάνω από εκατό live στο ενεργητικό τους (περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα, on stage εμφανίσεις με καλλιτέχνες όπως οι: Γιάννης Αγγελάκας, Υπόγεια Ρεύματα, Μωρά στη Φωτιά, Magic de spell κ.α. και εμφανίσεις σε δεκάδες φεστιβάλ) οι Salto Mortale κυκλοφορούν το πρώτο τους full album με τίτλο «Ατελές το ον» .

Συνδυάζοντας στοιχεία από τον ευρύτερο χώρο του hard ‘n’ heavy και χρησιμοποιώντας ελληνικό στίχο, ο δίσκος αποτελεί δήλωση του χαρακτήρα της μπάντας και μια ξεκάθαρη πρόταση των σκέψεων και των ιδεών της. Χτισμένος πάνω σε βασικές έννοιες όπως η ελευθερία και η αλληλεγγύη και με κριτική σκέψη απέναντι στις παθογένειες που διέπουν τον  άνθρωπο, το «Ατελές το ον» στοχεύει στο να αποτελέσει μια μουσική οντότητα που στέκεται και ακούγεται αυτούσια.

Οι Salto Mortale είναι: Θανάσης Αντωνόπουλος (φωνή, κιθάρα), Δημήτρης Μουργελάς (μπάσο), Γιώργος Μαρκόπουλος (κιθάρα), Δημήτρης Καπενής (drums).

.

 

Κυριακή 22 Ιουλίου

Ρ.Α.Π.: Ρεφενέ Αυτό-οργανωμένο Πανηγύρι

Ρεφενέ σημαίνει ότι βάζουμε όλοι από λίγο, κι από λίγο-λίγο γίνεται πολύ! Αυτό-οργανωμένο σημαίνει ότι καθένας παίρνει πρωτοβουλία να προσφέρει κάτι. Πανηγύρι σημαίνει ότι μαζευόμαστε για να γνωριστούμε μεταξύ μας, να διασκεδάσουμε και πάνω απ’ όλα να χορέψουμε!

Το Τραβέρσο βάζει τα κομφόρ κι όλοι μας το φαγητό! Φέρνουμε λοιπόν όλοι τα μυρωδάτα μας φαγητά, φτιαγμένα κατά προτίμηση απ’ τα χεράκια μας, τα απλώνουμε στον μπουφέ και μοιραζόμαστε τις γεύσεις! Καλό είναι να προτιμήσουμε φαγητά που σερβίρονται εύκολα και τρώγονται και με το χέρι. Από ποτά δεν φέρνουμε τίποτα, γιατί θα ‘χει απ’ όλα στο μπαρ!

Το Τραβέρσο φέρνει πολλούς από τους καλύτερους μουσικούς της Κεφαλονιάς και όχι μόνο. Βιολί, κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς, μαντολίνο, ούτι, πιάνο κι άλλα όργανα πολλά, μα όσο πιο πολλά τόσο πιο καλά! Μπορείτε λοιπόν να φέρετε και τα δικά σας, για να γίνουμε μια μεγάλη μουσική παρέα!

Το πρόγραμμα του Ρ.Α.Π. περιλαμβάνει τους εξής:

  1. Τρεις λαλούν

Γυναικείο Φωνητικό Τρίο αποτελούμενο από τις Ευαγγελία Φραγκιά, Ματίνα Παπαγεωργίου και Παρασκευή Σταματοπούλου. Μία εμφάνιση – έκπληξη σε παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια…. a capella!

  1. Λαμπρογιάννης Πεφάνης (βιολί), Γαβρίλης Σιμωτάς (ούτι), Μάκης Σκλαβουνάκης (κιθάρα), Ματίνα Παπαγεωργίου (φωνή)

Οι γνωστοί στους περισσότερούς μας μουσικοί θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια από την Κεφαλονιά και αλλού. Γνωστές, αλλά και λιγότερο γνωστές μελωδίες, χορευτικοί σκοποί, μερακλίδικα παιξίματα και….  ο χορός καλά να κρατεί!

  1. Αλκαίος Σουγιούλ (μπουζούκι), Νίκος Αναγνωστόπουλος (πιάνο), Ελευθερία Edwards (φωνή)

Παίζουμε τα τραγούδια που αγαπάμε και μας συγκινούν. Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσουμε μια αντιπροσωπευτική επιλογή από τραγούδια αγαπημένων μας συνθετών, με κοινό τόπο το μοναδικό ήχο που προκύπτει από τη συνάντηση του πιάνου με το μπουζούκι.

  1. Γαβρίλης Σιμωτάς (μπουζούκι), Μαργαρίτα Μποζά (κιθάρα), Μαργαρίτα Τσάρα-Γιαννακοπούλου (μπαγλαμάς)

Από την «Εκδίκηση της γυφτιάς» και μετά… Το γνωστό τρίο παρουσιάζει αγαπημένα νεότερα λαϊκά τραγούδια, που δεν ακούμε συχνά σε πανηγύρι!

  1. Περιπλανώμενοι: Ηρώ Καλλιγά, Έλένη Λαζάρου, Δημητρης Μπασιώτης, Σπύρος Τσιβράς (σε ρεμπέτικα και κλασικά λαϊκά)

Οι Περιπλανώμενοι δημιουργήθηκαν το 2010 από φοιτητές του ΤΗΜΟ. Το ύφος της μουσικής αλλάζει ανάλογα με τη διάθεση των μουσικών και του κοινού, από ρεμπέτικο μέχρι παραδοσιακό από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, μα πάντα με τραγούδια βγαλμένα από την αληθινή ζωή, με αγάπη, πάθος, αλητεία και αμέτρητα μεράκια!

Θα καταλήξουμε όλοι μαζί σε ένα πηγαίο, αυθόρμητο και… αυτοσχεδιαστικό γλέντι!

 

Οδηγίες προς Φεστιβαλιστές

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για την μερικές δράσεις μπορεί να υπάρχει ελεύθερη συνεισφορά. Όλες τις μέρες στον χώρο θα λειτουργεί μπαρ. Το φαγητό της Κυριακής καθώς είναι ρεφενέ, είναι δωρεάν!

Φροντίζουμε τον χώρο που μας φιλοξενεί, φέρνουμε τα αυτοσχέδια τασάκια μας και πετάμε τα σκουπίδια στους σωστούς κάδους, απλούς και ανακύκλωσης.

Αν θέλουμε να καθόμαστε στα πούπουλα, φέρνουμε το μαξιλαράκι μας για τις κερκίδες!

 

Ευχαριστίες

Χορηγοί: Δημοτικό Διαμέρισμα Λακήθρας * Libretto café * Κυανή Ακτή Restaurant * Katsouris Travel * Mouikis Sun Village * Nail’D It * Farm Out Vitamin Bar * Posidonia Seagrass Organic Compost * Φωκάς & ΣΙΑ Τρόφιμα & Ποτά * Mini Market Λακήθρα * Ζαχαροπλαστείο Αντώνης * Βύρωνας Grill-Pizza * International Restaurant Pizzeria * Vinieris Real Estate * Ηδύ Ιδείν Οπτικά * Γεωφροντίδα Κεφαλονιάς * Το Κάτι Άλλο Pizzeria * Mescalero Café Bar * Logos Grand View * Μεζεδοπωλείο Beverinos * Τσάκαλος Μπουκίτσες * Χαρτοπωλείο Νεόφυτος * Il bagno Είδη υγιεινής * Απέργης-Σπυρόπουλος Ο.Ε. * Ξυλεμπορική * Vikentios Damodos Kefalonia Ferries * Camping Argostoli * Creative Services

Χορηγοί επικοινωνίας: Κεφαλονίτικα Νέα * Ionian Galaxy 90.8FM

Τεχνική υποστήριξη: Island Sounds

Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες και τους εθελοντές για την πολύτιμη βοήθειά τους!

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε

το site μας: http://www.e-traverso.gr/index.php/oi-draseis-mas/145-traverso-festival-2018

και την ιστοσελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/TraversoKefalonia/

Σας περιμένουμε!