Έρχεται νομοσχέδιο για τη μείωση προστίμου λόγω αδήλωτης εργασίας
Οικονομία
29/05/2018 | 18:00

Το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενημερώνει τους επαγγελματίες-μέλη του ότι αναμένεται εντός των ημερών να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση νομοσχέδιο για τη μείωση προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «σκούπα» του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ίσως και αύριο. Συνοπτικά προβλέπει -μεταξύ άλλων- μείωση του προστίμου για την αδήλωτη εργασία (εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο), διαγραφή οφειλών για ασφαλισμένους που είχαν χρεωθεί διπλές ασφαλιστικές εισφορές προς τον τ.ΟΑΕΕ και θεσπίζει κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών και στην ασφάλιση των αγροτών. Το σχέδιο νόμου δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα διαγραφής χρεών που ανατρέχουν σε χρόνο πριν από τη λειτουργία του ΕΦΚΑ και για τα οποία προκύπτει «εύλογη αμφιβολία» σε βάρος παράλληλα ασφαλισμένων. Ειδικότερα για την αδήλωτη εργασία, το υπουργείο, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, προωθεί την αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και την πρόβλεψη κλιμακωτής μείωσης του προστίμου, εφόσον γίνει πρόσληψη του εργαζόμενου και ανάλογα με τον χρόνο της πρόσληψης.

Με τον τρόπο αυτό, από μια αμιγώς τιμωρητική και εισπρακτική λογική του προστίμου, έρχεται στο προσκήνιο η μέριμνα για την κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η πρόσληψη του εργαζόμενου και η αναδρομική καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τριών μηνών από τον εργοδότη, συνδέει ευθέως την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας με την αύξηση των θέσεων εργασίας που πληρούν τους όρους της εργατικής νομοθεσίας. Τέλος, η αλλαγή αυτή στην αρχιτεκτονική του προστίμου, σύμφωνα με το υπουργείο, θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν το αίσθημα του φόβου απέναντι στην εργοδοτική παραβατικότητα και να καταγγείλουν το καθεστώς αδήλωτης εργασίας. Από την άλλη, ο εργοδότης που έχει ήδη εντοπιστεί με αδήλωτο εργαζόμενο θα γνωρίζει ότι θα επανελεγχθεί, με το ύψος του προστίμου να πολλαπλασιάζεται αν κατά τον έλεγχο εντοπιστεί ξανά να απασχολεί αδήλωτο εργαζόμενο.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Σταύρος Σπαθής

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer