Μηχανισμό που θα δίνει πίσω σε ομάδες καταναλωτών κάθε πρόσθετο έσοδο από τη φορολογία των καυσίμων κίνησης εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.
Τριπλό πακέτο ενίσχυσης που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας αναμένεται εκτός απροόπτου να ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» όλα τα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση περίπου 4 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα κλειδώσουν κατά πάσα πιθανότητα σήμερα Τετάρτη, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και μία έξτρα παροχή, ένα έξτρα επίδομα, η οποία δεν αποκλείεται να καθιερωθεί για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν η ενεργειακή κρίση και οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.
Έξτρα επίδομα
Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πηγές των «ΝΕΩΝ», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα επιστρέφει εκτάκτως σε ομάδες καταναλωτών κάθε πρόσθετο έσοδο από τη φορολογία των καυσίμων κίνησης ως οικονομική ενίσχυση.
Θα είναι ένας μηχανισμός, αναφέρουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιοι αξιωματούχοι, που θα προσομοιάζει ως προς τη λειτουργία του με εκείνον της επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και θα διανέμει στον ευάλωτο οικονομικά πληθυσμό τα επιπλέον έσοδα από τον ΦΠΑ 24% και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης. Η επιστροφή φόρου εξετάζεται να γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σενάρια λένε ότι για τη χορήγησή του θα χρησιμοποιηθεί πλατφόρμα ανάλογη με αυτή που εφαρμόζεται για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
Σημειώνεται ότι το 2021 από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα 321 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020 ενώ σε σχέση με τον στόχο οι εισπράξεις ήταν περισσότερες κατά 63 εκατ. ευρώ. Επίσης από τον ΕΦΚ κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα εισπράχθηκαν επιπλέον έσοδα 112 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2020, αλλά και σε σχέση με τον στόχο που είχε τεθεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο του 2022 οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή είναι αυξημένες κατά 75 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021 και κατά 10 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο που είχε τεθεί για τον πρώτο μήνα του 2022. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα είναι αυξημένα κατά 54 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021.
Σύμφωνα με όσα λένε στα «ΝΕΑ» παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών, η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ στα καύσιμα κίνησης κατά το διάστημα της 23ης Φεβρουαρίου (μία ημέρα πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) μέχρι σήμερα είναι της τάξης του 37%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης από τα 1,887 ευρώ το λίτρο εκτινάχθηκε στα 2,082 ευρώ το λίτρο.
Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε και με ανάρτησή του στα δίκτυα κοινωνικής ενημέρωσης ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, δεν θα προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ των καυσίμων κίνησης καθώς οι συγκεκριμένοι έμμεσοι φόροι αποτελούν το 33% των συνολικών εσόδων ΦΠΑ και περίπου το 12% των συνολικών ετήσιων εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (περίπου 6 δισ. ευρώ): «Παρεμβαίνοντας μόνο στους έμμεσους φόρους δημιουργείται σημαντική τρύπα στα δημόσια έσοδα που θα πρέπει να καλυφθεί από αλλού με πρόσθετη φορολογία. Επιπλέον, ως οριζόντιο μέτρο θα ωφελήσει περισσότερο τους πλουσιότερους που καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη από τους φτωχότερους για τους οποίους η διαφορά θα είναι οριακή» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Άκης Σκέρτσος.
Επιδοτήσεις λογαριασμών
Το δεύτερο πακέτο μέτρων, όπως έχουν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», είναι η συνέχιση της χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων σε πάνω από 4 εκατ. νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικό αέριο.
Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τις επιχορηγήσεις των οικιακών καταναλωτών, αγροτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων για τους μήνες Μαρτίου και Απριλίου. Το συνολικό ύψος θα ανέρχεται τουλάχιστον στα 700 εκατ. ευρώ και οι πόροι προέρχονται από τα δικαιώματα εκπομπών αερίων ρύπων και τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ. Πληροφορίες θέλουν η μέση ενίσχυση για τους οικιακούς καταναλωτές να ανέρχεται στα 39 ευρώ τον Μάρτιο και ίσως τον Απρίλιο να ανέλθει στα 52 με 53 ευρώ, δηλαδή η αύξηση της επιχορήγησης θα είναι 33%.
Επιταγή ακρίβειας
Τέλος, όπως έχει αναγγελθεί από την κυβέρνηση, και έχουν επίσης αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ», θα δοθεί γύρω στο Πάσχα έξτρα επίδομα ύψους 250 ευρώ σε χαμηλόμισθους και συνταξιούχους. Πρόκειται για τη λεγόμενη «επιταγή ακρίβειας» που έρχεται να ενισχύσει το εισόδημα των προαναφερόμενων κοινωνικών ομάδων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών των προϊόντων.
«Στην τιμή των 2,10 ευρώ/λίτρο της βενζίνης, το 1,50 είναι φόρος»
Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η πρόεδρος των βενζινοπωλών Ν. Αττικής, Μαρία Ζάγκα.
«Αυτό το κουπόνι καυσίμων δεν ξέρουμε τι είναι. Τρομάζω σαν πρατηριούχος ότι θα μου έρχονται τα κουπόνια, την ίδια στιγμή που εγώ θα πρέπει να πληρώνω τα καύσιμα», σημείωσε η κ. Ζάγκα.
«Το πετρέλαιο μέχρι και εχθές ήταν 2,005. Με το που ανέβηκε αυτή η τιμή στα μαγαζιά μας, άρχισαν να διαμαρτύρονται οι επαγγελματίες. Πολλοί κατεβάσαμε από μόνοι μας την τιμή», συνέχισε η ίδια.
«Όταν άρχισαν τα μνημόνια, πήραν τον ειδικό φόρο και τον έκαναν διπλάσιο. Το ΦΠΑ από 19% πήγε σιγά – σιγά στο 24%. Δε θέλουν να μειώσουν το φόρο. Στη βενζίνη και στο πετρέλαιο έχουμε ελάχιστο κέρδος. Στην τιμή των 2,10 της βενζίνης, το 1,50 είναι φόρος», τόνισε η κ. Ζάγκα.
«Η Κύπρος μείωσε τον ειδικό φόρο, και το ΦΠΑ το πήγε στο 19%, από το 24%. Είναι μπέρδεμα όλο αυτό. Θα μαζεύω τα κουπόνια να τα κάνω τι; Για να πάρω καύσιμα πρέπει να τα προπληρώσω. Είμαστε πολύ μπερδεμένοι. Πολλοί έχουμε το λουκέτο δίπλα στο μαξιλάρι μας, και σας το λέω εγώ που έχω ένα μεγάλο μαγαζί», είπε ακόμα.
«Το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό είδος. Τα δύο χρόνια του κορωνοϊού, οι παραγωγοί του πετρελαίου έχασαν πολλά χρήματα, και προσπαθούν να τα βγάλουν τώρα», πρόσθεσε η κ. Ζάγκα.
«Σήμερα η τιμή είναι στο 2,10 – 2,13 η βενζίνη. Δεν μπορεί να πέσει η βενζίνη από μία στιγμή στην άλλη. Ζητάμε ραντεβού με υπουργούς και δε μας δέχονται», εξήγησε κλείνοντας η κ. Ζάγκα.
Πηγή: tanea.gr