Γιάννης Καντέλης
Επιτέλους, καταργείται η απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές
Πολιτική
20/05/2021 | 12:00

Όταν είναι χαλασμένο το πεζοδρόμιο έξω από το σπίτι σου θες να πας στο δήμαρχο και να του ζητήσεις να το φτιάξει. Ομοίως, όταν τα κλαδιά από ένα δέντρο στο πεζοδρόμιο που περπατάς κινδυνεύεις να πέσει στο κεφάλι σου. Θα πας να ζητήσεις να το κλαδέψουν. Έτσι ήταν πάντα. Δεν είναι καθόλου τυχαία η έκφραση «τα παράπονα στο δήμαρχο».

Η σχέση των πολιτών με τους αιρετούς πρώτου βαθμού είναι ιδιαίτερη. Επηρεάζουν πολύ συχνά την καθημερινότητα περισσότερο από μια απόφαση του Μητσοτάκη ή του Τσίπρα. Ειδικά σε μικρότερες πόλεις η επαφή είναι άμεση. Η επιλογή είναι πιο προσωπική και μπορείς να ζητήσεις «τα ρέστα» πρόσωπο με πρόσωπο στο καφενείο. Στο κάτω κάτω τον/την ψηφίζεις για να σου λύσει τα προβλήματα στην πόλη σου. Αρκεί να έχει την δυνατότητα να το κάνει και η απλή αναλογική έχει αποδειχτεί ότι στέκεται εμπόδιο. Γιατί ψηφίζεις για δήμαρχο και σου προκύπτει μια επιτροπή από 2,3 ή 5 παρατάξεις που πρέπει να «τα βρουν» για να πάρουν μια απόφαση. Μετά από ποιον να ζητήσεις τα ρέστα.

Με τον νόμο της απλής αναλογικής που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές σε 230 από τους 332 δήμους και σε 6 από τις 13 περιφέρειες ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης δεν έχει την πλειοψηφία των μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου. Πώς θα εφαρμόσει την πολιτική για την οποία τον ψήφισαν οι πολίτες. Και πώς θα λογοδοτήσει μετά. Για τα όσα έκανε ή δεν έκανε ή για τα «νταραβέρια» και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τις άλλες παρατάξεις για να μοιραστούν θέσεις και να μπει νερό στο κρασί της διοίκησης;

Η αλλαγή στο όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή ήταν επιβεβλημένη. Για να μπορέσουν οι δήμοι να διοικηθούν. Προβλέπει όριο εκλογής σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο. Αν για κάτι μπορεί να ψέξει κάποιος την κυβέρνηση είναι που δίστασε να κατεβάσει περισσότερο αυτό το όριο. Η Νέα Δημοκρατία πήρε εντολή να κυβερνήσει τη χώρα με 39,85% το 2019 και ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ με 39,5% τον Σεπτέμβριο του 2015 και μια δημοτική ή περιφερειακή παράταξη δεν μπορεί να διοικήσει τον Δήμο ή την Περιφέρεια με ανάλογα ποσοστά; Μάλιστα, θα μπορούσε να προκύψει αυτοδυναμία στις εθνικές εκλογές κυβέρνηση και με μικρότερο ποσοστό. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο τολμηρή και κατ’ επέκταση πιο αποτελεσματική.

Ο τρόπος εκλογής ενός δημάρχου ή περιφερειάρχη είναι απλά το εργαλείο για καλύτερη διοίκηση. Η ουσία θα κριθεί από την υλοποίηση μιας γενναίας μεταρρύθμισης από την πλευρά της κυβέρνησης που θα μεταφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες και κυρίως πόρους για να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην υλοποίηση πολιτικών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει την μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Το θυμάται κανείς;

Πηγή: iefimerida.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ