Μετά από μια όμορφη βραδιά με τους ελληνόφωνους της Μεσσήνης, το πρωί ξυπνήσαμε για να βρούμε και πάλι το ξενοδοχείο μας… αστυνομοκρατούμενο! Περιπολικά, κλούβες και αστυνομικά λεωφορεία είχαν «καταλάβει» το χώρο στάθμευσης του ξενοδοχείου για να αντιμετωπίσουν νέα «απόβαση» παράνομων μεταναστών σε παραπλήσια ακτή. Ήταν μια ακόμα επιβεβαίωση ότι Ελλάδα και Ιταλία επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος αυτού του προβλήματος. Όπως ξανάγραψα «τι Μυτιλήνη, τι Μεσσήνη»!
Λίγο μετά το λεωφορείο μας πήρε το δρόμο για το λιμάνι της πόλης. Επιβιβαστήκαμε στο φέριμποτ για να διασχίσουμε το στενό της Σκύλας και της Χάρυβδης, το γνωστό σήμερα Πορθμό της Μεσσήνης.
ΣΤΟ ΡΗΓΙΟ
Πρώτος μας σταθμός στην ηπειρωτική Ιταλία ήταν το Ρέτζιο Ντι Καλάμπρια, η αρχαία δηλαδή ελληνική αποικία Ρήγιο.
Η αρχαία αυτή αποικία ιδρύθηκε από τους Ευβοείς το 720 π.Χ. και το πρώτο της όνομα ήταν Ερυθρά. Λόγω της ιδιαίτερα προνομιακής του θέσης, το Ρήγιο εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας με αποκορύφωμα της οικονομικής και πολιτικής ισχύος του τον 6ο και 5ο π.Χ. αιώνα.
Μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαβρίας, στο Ρήγιο, είναι επιβεβλημένη κυρίως για να θαυμάσεις τους δύο χάλκινους πολεμιστές έργα που χρονολογούνται στα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα.
Οι πολεμιστές του Ρήγιου, όπως έχουν γίνει γνωστοί, έχουν ύψος άνω των δύο μέτρων. Βρέθηκαν, στις 16 Αυγούστου του 1972, σε ναυάγιο κοντά στην πόλη, από έναν Ιταλό δύτη.
Ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ποιος ήταν ο δημιουργός τους. Οι περισσότεροι, πάντως, μελετητές συνδέουν τα αγάλματα με το εργαστήρι του Φειδία.
Στο μουσείο εκτίθενται ακόμα πολλά άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι της περιόδου της Μεγάλης Ελλάδας.
ΣΤΗ ΜΠΟΒΑ ΜΑΡΙΝΑ
Μετά το Μουσείο τραβήξαμε το δρόμο για την κωμόπολη Μπόβα Μαρίνα όπου ζουν αρκετοί Γκραικάνοι.
Η συνάντηση με τους εκπροσώπους του τοπικού συλλόγου των ελληνόφωνων, που είχε διοργανώσει οΠολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός Σύλλογος Κεφαλληνίας και Ιθάκης«Το Ριφόρτσο», ήταν μια ακόμα αξέχαστη εμπειρία.
Μετά από τις ομιλίες και την ανταλλαγή αναμνηστικών, στην μικρή αλλά φιλόξενη αίθουσα του συλλόγου στον πρώτο όροφο, ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο που βρίσκεται στο ισόγειο του παστρικού αλλά φτωχικού οικήματος. Εκεί μας διασκέδασε με τοπικούς χορούς και μουσική το συγκρότημα του τοπικού συλλόγου. Μετά τη μικρή επίδειξη μπήκαμε και εμείς στο χορό. Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ήταν μοναδική.
Είχα την ευκαιρία να περπατήσω στους δρόμους της γειτονιάς και με εντυπωσίασε το γεγονός ότι τα ονόματα όλων των δρόμων είναι στα ιταλικά αλλά και στα ελληνικά!
Αποχαιρετίσαμε τους ελληνόφωνους της Μπόβα Μαρίνα για το ταξίδι της επιστροφής στο Ρέτζιο από όπου θα παίρναμε τον αυτοκινητόδρομο για το Λέτσε της Ν. Ιταλίας, στην πλευρά της Αδριατικής. Στο Λέτσε θα παραμέναμε δύο ημέρες επισκεπτόμενοι τα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Καλαβρίας, κοντά στο Μπόβα Μαρίνα, υπάρχουν αρκετά άλλα ελληνόφωνα χωριά, όπως το Κοντοχώρι (Condofuri), το Μπόβα κ.ά.
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
«ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ»
Μιάμιση ώρα από το Ρήγιο υπάρχει η πόλη Καταντζάρο (95 χιλιάδες κάτοικοι). Πρόκειται για την αρχαία ελληνική πόλη Κατανθέρος.
Στο Καταντζάρο, λοιπόν, είναι η έδρα του Πανεπιστήμιου που φέρει την επωνυμία «Μεγάλη Ελλάδα» («MagnaGraecia»). Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Καλαβρίας με 11 περίπου χιλιάδες φοιτητές.
ΠΡΟΣ ΛΕΤΣΕ
Το λεωφορείο «έτρωγε» αχόρταγα τα χιλιόμετρα προς το Λέτσε όπου φθάσαμε αργά το βράδυ.
Το φορτωμένο πρόγραμμα της ημέρας είχε αφήσει τα σημάδια του και το κρεβάτι φάνταζε πιο ελκυστικό και από την καλύτερη ιταλική μακαρονάδα. Χρειαζόμασταν ξεκούραση γιατί την επομένη το πρόγραμμα προέβλεπε επισκέψεις σε ελληνόφωνα χωριά της περιοχής.
Αυτά για σήμερα. Ραντεβού την ερχόμενη εβδομάδα.
Γιώργος Μεσσάρης
ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Α.Τα δύο εντυπωσιακά χάλκινα αγάλματα στο Μουσείο του Ρήγιου. Β.Το φτωχικό οίκημα του Συλλόγου Ελληνόφωνων της Μπόβα Μαρίνα. Η πινακίδα δεξιά γράφει «Κέντρο Ελληνόφωνων Σπουδών». Γ. Στο εντευκτήριο του Συλλόγου Ελληνόφωνων. Στην ένθετη φωτογραφία ο πρόεδρος Σαλβατόρε Ντιένι (δεξιά) και ο πρόεδρος του «Ριφόρτσο» Διονύσιος Φωκάς. Δ. Στιγμιότυπο από την επίδειξη τοπικών χορών.
- Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
- Μία από τις τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.comή επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.