Η κωμόπολη Ταορμίνα είναι σίγουρα ένας από τους τόπους που σού μένουν αξέχαστοι. Κτισμένη πάνω σε βράχια προσφέρει συγκλονιστική θέα. Τα γραφικά σοκάκια της είναι γεμάτα εστιατόρια και καταστήματα με αναμνηστικά αλλά και δείγματα της λεγόμενης υψηλής ραπτικής που, για να πω την αμαρτία μου, αδυνατώ να τα κατανοήσω και δυσκολεύομαι να τα διακρίνω από τα δείγματα… χαμηλής ραπτικής! Ίσως τα ύψη να με ζαλίζουν. Τέλος πάντων.
Ο οδηγός μας μανουβράρει με μαεστρία το τεράστιο πούλμαν πάνω σε δρόμους που μόλις το χωράνε. Κατεβαίνουμε αργά προς τον αυτοκινητόδρομο που θα μας οδηγήσει στις Συρακούσες – την πιο γνωστή αρχαία αποικία της Μεγάλης Ελλάδας.
Λίγο πιο κάτω, έξη περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ταορμίνας, βρίσκεται η αρχαία αποικία Νάξος. Η νέα πόλη που υπάρχει στην περιοχή φέρει σήμερα το όνομα Τζιαρντίνι-Νάξος! Κατά τον Θουκυδίδη την αποικία ίδρυσαν οι Χαλκιδείς το 734 π.Χ. Οι απόψεις πάντως διίστανται σε ότι αφορά τους ιδρυτές της αποικίας. Άλλοι ιστορικοί της αρχαιότητας αναφέρουν ότι ήταν Ίωνες και άλλοι πάλι ότι στην ίδρυση της πόλης έλαβαν μέρος Χαλκιδείς καθώς και άποικοι από τη Νάξο οι οποίοι έδωσαν και το όνομα στην αποικία.
Εκατό περίπου χιλιόμετρα δυτικότερα βρίσκεται η πόλη των Συρακουσών.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τη τάση να ιδρύουν αποικίες σε κάθε γωνιά του τότε γνωστού κόσμου. Σήμερα βέβαια το σκηνικό έχει αλλάξει. Η εποχή της ίδρυσης αποικιών έχει παρέλθει. Έτσι η Ελλάδα δεν ιδρύει πια αποικίες αλλά στέλνει τα παιδιά της σε τόπους ξένους σαν μετανάστες! Τι διαφορά!
Οι Συρακούσες, λοιπόν, ιδρύθηκαν από τους Κορίνθιους το 734 π.Χ στο νησάκι Ορτυγία και σιγά-σιγά επεκτάθηκαν στην απέναντι ακτή που απέχει μόλις λίγα μέτρα. Στη νησίδα ζούσαν γηγενείς Σικελοί οι οποίοι είχαν αντιδράσει στην παρουσία των Ελλήνων προκαλώντας συχνά ταραχές που όμως κάμφθηκαν με το πέρασμα των χρόνων για να γίνουν οι Συρακούσες μια από τις σημαντικότερες ελληνικές αποικίες.
Από το 415 έως το 413 π.Χ οι Αθηναίοι πραγματοποίησαν την Σικελική Εκστρατεία η οποία είχε καταστρεπτικό αποτέλεσμα για την Αθήνα. Στη διάρκεια της εκστρατείας πολιόρκησαν, χωρίς επιτυχία, και τις Συρακούσες.
Η σημαντική αυτή ελληνική αποικία ήταν η γενέτειρα του μεγάλου μαθηματικού, μηχανικού και αστρονόμου, Αρχιμήδη. Όταν οι Ρωμαίοι κυρίευσαν τις Συρακούσες ο Αρχιμήδης σκοτώθηκε από ένα Ρωμαίο στρατιώτη παρά τις εντολές να μην τον πειράξουν. Λέγεται ότι ο στρατιώτης δεν τον αναγνώρισε.
Οι Συρακούσες, όπως και κάθε γωνιά της Σικελίας και γενικά της Κάτω Ιταλίας, είναι γεμάτη από αρχαία ελληνικά μνημεία.
Το αρχαίο θέατρο στο αρχαιολογικό πάρκο της πόλης είναι εντυπωσιακό. Εκεί βρίσκονται και τα παλιά Λατομεία Παράδεισου όπου μέσα σε μια τεράστια στοά, η παρέα τραγούδησε, τι άλλο; Κεφαλλονίτικα!
Ο Ναός του Απόλλωνα, στο κέντρο των Συρακουσών, είναι ένα ακόμα δείγμα της ακμής που γνώρισε η πόλη.
Στο νησάκι Ορτυγία υπάρχει η Πλατεία Αρχιμήδη με το υπέροχο συντριβάνι της Αρτέμιδας ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκεται η Πηγή της Αρετούσας.
Οι ώρες πέρασαν γρήγορα και έπρεπε να συνεχίσουμε το ταξίδι μας. Θα διανυκτερεύαμε στην Κατάνια η οποία ιδρύθηκε από την ελληνική αποικία της Νάξου Σικελίας το 728 π.Χ.
Η Κατάνια είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας (μετά την πρωτεύουσα Παλέρμο) με πληθυσμό 380.000. Κτισμένη κάτω από την Αίτνα ακούει ολοκάθαρα τους βρυχηθμούς του ηφαίστειου!
Πλησιάζοντας την πόλη βλέπεις χωράφια κατάμαυρα από τη λάβα που κύλησε προς τη θάλασσα μετά από ηφαιστειακές εκρήξεις.
Αυτά για σήμερα. Ραντεβού την ερχόμενη εβδομάδα.
Γιώργος Μεσσάρης