Επίσκεψη Εκπαιδευτικών από τη Σλοβενία στο Γυμνάσιο Μεσοβουνίων με Λ.Τ. [εικόνες]
Κοινωνία
27/09/2024 | 23:52

Η επίσκεψη

Στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2024, επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων με Λυκειακές Τάξεις τρεις εκπαιδευτικοί από τη Σλοβενία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ (Project of Mobility for Learners and Staff in Adult Education), για να παρακολουθήσουν τον τρόπο εργασίας των εκπαιδευτικών του σχολείου μας (Job Shadowing). Επικεφαλής της αποστολής ήταν η εκπαιδευτικός Mojca Vukovič και μέλη οι εκπαιδευτικοί Jana Zamuda και Nikola Kantolič. Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί ήλθαν από το σχολείο Ljudska Univerza Rogaška Slatina ( https://lu-rogaska.si/) της πόλης Rogaška Slatina.

Η χώρα

Η Σλοβενία είναι χώρα των Βαλκανίων σε σταυροδρόμι βασικών Ευρωπαϊκών πολιτιστικών και εμπορικών δρόμων. Συνορεύει με την Αυστρία στα βόρεια, την Ιταλία στα δυτικά, την Ουγγαρία στα βορειοανατολικά, και την Κροατία στα νότια και στα νοτιοανατολικά. Στα δυτικά έχει μια μικρού μήκους ακτογραμμή στην Αδριατική Θάλασσα. Έχει συνολική έκταση 20.273 τ.χλ. και πληθυσμό 2.123.949 κατοίκους. Η χώρα χαρακτηρίζεται από υψηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της είναι η Λιουμπλιάνα. Η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σλοβένοι.
Η χώρα είναι μία από τις πλουσιότερες σε νερό της Ευρώπης, με πυκνό δίκτυο ποταμών, πλούσιο υδροφορέα και σημαντικά υπόγεια υδατορεύματα. Πάνω από το μισό του εδάφους καλύπτεται από δάση. Ο κύριος οικονομικός τομέας είναι οι υπηρεσίες, ακολουθούμενος από τη βιομηχανία και τις κατασκευές. Πολλοί Σλοβένοι πετυχαίνουν κορυφαίες αθλητικές επιδόσεις, ιδιαίτερα στα χειμερινά αθλήματα, στον υγρό στίβο, στον αλπινισμό και σε αθλήματα αντοχής.
Ιστορικά, τον Ιούνιο του 1991 η Σλοβενία αποσχίσθηκε από τη Γιουγκοσλαβία και έγινε ανεξάρτητο κράτος. Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνώρισαν τη Σλοβενία ως ανεξάρτητο κράτος στις 15 Ιανουαρίου 1992 και τα Ηνωμένα ΄Εθνη τη δέχθηκαν ως μέλος τους στις 22 Μαΐου 1992. Έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ το 2004 και από το 2007 είναι μέλος και της Ευρωζώνης.

Job Shadowing

Το Job Shadowing, ή παρακολούθηση εργασίας, είναι μια εκπαιδευτική μέθοδος όπου ένας εργαζόμενος ή μαθητευόμενος παρακολουθεί τη δουλειά ενός άλλου επαγγελματία για να μάθει από τις εμπειρίες και τις πρακτικές του. Είναι μια μορφή επαγγελματικής ανάπτυξης που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες μέσω της παρατήρησης σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, το Job Shadowing είναι μια από τις δραστηριότητες που προσφέρονται για την ενίσχυση της κινητικότητας και της εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το Erasmus+ προσφέρει ευκαιρίες για εκπαιδευτικούς να μεταβούν σε άλλες χώρες και να παρακολουθήσουν τη δουλειά ομολόγων τους, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών, τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Οι κύριοι στόχοι του Job Shadowing μέσω του Erasmus+ περιλαμβάνουν:

  • Επαγγελματική ανάπτυξη και εκπαίδευση των συμμετεχόντων.
  • Ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και γνώσεων μέσω της παρατήρησης και της εμπειρίας.
  • Διευκόλυνση της ανταλλαγής ιδεών και καλών πρακτικών μεταξύ διαφορετικών χωρών.
  • Ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης και της διαπολιτισμικής κατανόησης.

Η Φιλοξενία

Εκτός από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της επίσκεψης, οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα της Κεφαλονιάς και Ιθάκης, γνώρισαν τους παραδοσιακούς χορούς και μας δίδαξαν τους χορούς της πατρίδας τους, γεύθηκαν τοπικά εδέσματα και αντάλλαξαν μαζί μας δώρα. Μάλιστα, δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη στο σχολείο μας και τους αποχαιρετήσαμε με την υπόσχεση να συνεργαστούμε μελλοντικά σε αντίστοιχα προγράμματα.

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη βοήθεια που παρείχαν στο σχολείο μας:

  • την Αντιδήμαρχο Σάμης, κα Νικολίτσα Παπαθεοδωράτου, που μερίμνησε για την επίσκεψη των εκπαιδευτικών στα σπήλαια της περιοχής
  • την Πρόεδρο της κοινότητος Μεσοβουνίων, κα Χάιδω Νικολετάτου, που πρόσφερε ένα βιβλίο με προσωπικότητες της Κεφαλονιάς και τοπικά εδέσματα
  • τον κο Γεράσιμο Παλικισιάνο, που πρόσφερε μία κρουαζιέρα στην Ιθάκη
  • την κα Μαρία Διονυσάτου, που φίλεψε τους εκπαιδευτικούς με εδέσματα της παραδοσιακής κεφαλονίτικης κουζίνας
  • την κα Οξεία Πεφάνη, που πρόσφερε αναμνηστικά δώρα
  • τον κο Τάκη Καραχρήστο, που φίλεψε τους εκπαιδευτικούς με παραδοσιακά γλυκά και ποτά

Ράνια Τσούτση, Middle Mountain College News, 27-09-2024

Πηγή: https://schoolpress.sch.gr/mmnews/?p=1909

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer