● ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Την τελευταία περίοδο μετά και την πρόσφατη επισκευή της στέγης του Μουσείου, έχουν επισκεφτεί την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη αρκετές τάξεις μαθητών με τους/τις εκπαιδευτικούς τους. Μετά τη θερμή υποδοχή από την υπάλληλό μας, η ίδια η κ. Βάσω Μαθιουδάκη τους ξεναγεί στην κεντρική αίθουσα του Μουσείου, στις βιβλιοθήκες και στα εκθέματα, δίνοντάς τους ταυτόχρονα τα βασικά στοιχεία της ιστορίας της ίδρυσης, της λειτουργίας και της προσφοράς της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν το δικό τους το πρόγραμμα με τους μαθητές τους στο χώρο της Βιβλιοθήκης, ενώ, πριν αναχωρήσουν, μαθητές και εκπαιδευτικοί δανείζονται βιβλία.
Ευχαριστούμε τους/τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους από το 1ο Νηπιαγωγείο και το 2ο Νηπιαγωγείο Ληξουρίου καθώς και από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου. Το πρόγραμμα των επισκέψεων συνεχίζεται.
● ΟΤΑΝ Η ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΑΝΤΑΜΩΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ…
Η συμπατριώτισσά μας κεραμίστρια κ. Στέλλα Κομηνά Σιμάτου ανέλαβε με ευχαρίστηση να φιλοτεχνήσει, να προσφέρει και να τοποθετήσει στη Βιβλιοθήκη μας όμορφες δημιουργίες της. Τα κεραμικά της, που ήδη κοσμούν τον προθάλαμο και την κεντρική αίθουσα του Μουσείου, ομόρφηναν το χώρο: «σελίδες» με χρήσιμα αποφθέγματα, «γλάροι» που ελεύθεροι πετούν…
Συγχαίρουμε την κ. Στέλλα Κομηνά Σιμάτου για την πρωτοβουλία της αυτή και την ευχαριστούμε ολόψυχα για την προσφορά της.
● ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
► Στον Πρόεδρο κ. Ηλία Παρίση και στα μέλη του Δ. Σ. της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης για την άριστη συνεργασία μας κατά την προετοιμασία και πραγματοποίηση της κοινής επετειακής εκδήλωσης για την Ένωση των Επτανήσων (28-5-2023).
► Στον μαέστρο της Φιλαρμονικής Σχολής Πάλλης κ. Χ. Μακρή και στους μουσικούς του για τον κόπο που κατέλαβαν, προκειμένου να απολαύσουμε στην παραπάνω εκδήλωση ένα ενδιαφέρον μουσικό πρόγραμμα και από άποψη περιεχομένου και από άποψη εκτέλεσης.
► Στο Δήμο Ληξουρίου (Τμήμα Πολιτισμού) για τη διάθεση μεγάλου αριθμού καρεκλών για την παραπάνω εκδήλωση.
► Στο Δήμο Ληξουρίου (Τμήμα Καθαριότητας) για την ενδυνάμωση της υποστύλωσης της ξύλινης γέφυρας και την καθαριότητα της όχθης του ποταμιού στην περιοχή του Μουσείου Ληξουρίου.
● ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας είναι οι εξής:
1. ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.
2. ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).
3. ΓΙΩΡΓΟΣ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ, «ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΕΛΗ ΑΒΛΙΧΟ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο όλες οι μελέτες και κάθε άλλο δημοσίευμα του Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (+2004) για τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή Μικέλη Άβλιχο (1844-1917), σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου.
4. ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΑΤΟΣ, «ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΚΑΤΟΧΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΕΜΦΥΛΙΟΣ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο οι περισσότερες μελέτες του Πέτρου Πετράτου, που αναφέρονται στην κατοχική και εμφυλιοπολεμική περίοδο της Κεφαλονιάς ή σχετίζονται με πρόσωπα και γεγονότα θιακοκεφαλονίτικου ενδιαφέροντος εκείνης περιόδου.
5. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ: «ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ, ΠΗΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ», (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες στον τόμο αυτόν 26 ανακοινώσεις ή ομιλίες αντίστοιχων επιστημόνων και ερευνητών με θέματα όπως εκκλησιαστική ιστορία, γενική και κοινωνική ιστορία, ιεροί ναοί και έργα εκκλησιαστικής τέχνης και μουσικής, καινοτόμες εφαρμογές στη μελέτη των εκκλησιαστικών αρχείων κ.λπ., σε επιμέλεια Θεοδώρας Ζαφειράτου.
6. ΠΑΥΛΙΝΑ ΚΟΜΗΤΟΠΟΥΛΟΥ, «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΚΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ (ΤΕΛΗ 16ου – ΜΕΣΑ 17ου ΑΙΩΝΑ)», (έκδοση 2023) – εξετάζονται οι συνθήκες συγκρότησης και ανάπτυξης της Παλικής από τα τέλη του 16ου μέχρι τα μέσα του 17ου αιώνα και γίνεται λόγος για την ίδρυση του Ληξουριού και τη διαμόρφωση και την εξέλιξη της πόλης, εξετάζονται οι συνθήκες και οι σχέσεις στον αγροτικό τομέα και αναλύεται η ταξική διαστρωμάτωση της παλικισιάνικης κοινωνίας, ενώ παρουσιάζονται οι πολιτικές σχέσεις και αντιπαραθέσεις του Ληξουριού με το πολιτικό και διοικητικό κέντρο του νησιού, το Κάστρο της Λιβαθώς.
Τα παραπάνω βιβλία μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος – τηλ. 26710-92411) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς – τηλ. 26710-26872) στο Αργοστόλι.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ