ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: Κατάρτιση συμφωνίας- συνεργασίας ΚΕΕΕ με την ΕΔΕΜ (πνευματικά δικαιώματα)
Κοινωνία
10/11/2020 | 14:02

Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Προσφάτως λάβαμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου ως εκπροσώπου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και της κα. Λούκα Κατσέλη ως Γενική Διευθύντρια του ΟΣΔ ΕΔΕΜ .

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας & Ιθάκης που διεξήχθη 02/11/2020 ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η υπογραφή της προαναφερθείσας συμφωνίας.

Ομόφωνα το Διοικητικό μας συμβούλιο αντέδρασε σε αυτή τη μονομερή κίνηση από τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Μίχαλο η οποία εκθέτει τον Επιμελητηριακό θεσμό. Η συμφωνία αυτή είναι ανυπόστατη καθότι:
1. Δεν προσδιορίζει το πώς προκύπτει το αμοιβολόγιο της ΕΔΕΜ
2. Ζητούνται αναδρομικά για το έτος 2019 από μια εταιρεία που δεν υφίστατο καν τότε
3. Δίνει κίνητρα προεξόφλησης για το έτος 2020 όταν το εν λόγω έτος δεν θα έπρεπε καν να γίνεται αναφορά για χρεώσεις, σε μια κατεστραμμένη οικονομία που οι επιχειρήσεις πασχίζουν να κρατηθούν ζωντανές και να μην προβούν σε απολύσεις.
4. Η συμφωνία αυτή δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει από τη στιγμή που όπως ήδη γνωρίζετε υπάρχει σύγχυση ως προς το ποιόν ΟΣΔ να πληρώσει ο επαγγελματίας, από τον οποίο όλοι οι ΟΣΔ απαιτούν εξόφληση στο ακέραιο.

Καλόπιστα δεχόμενοι τη προσπάθεια αυτή της ΚΕΕΕ να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων από την διάλυση της Αεπι και έπειτα, επισημαίνουμε τις παραπάνω αστοχίες κάνοντας παράλληλα τις παρακάτω προτάσεις.

1. Προτείνουμε ένα ενιαίο τέλος από το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο να αφορά στα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, βάζοντας ένα τέλος στις παράλογες απαιτήσεις κάθε εταιρείας. Το υπουργείο μπορεί σε δεύτερο χρόνο να αποδίδει τα εισπραχθέντα που αναλογούν σε κάθε ΟΣΔ.
2. Κατάργηση των αναδρομικών χρεώσεων
3. Απαλλαγή υποχρέωσης πληρωμής για το έτος 2020
4. Κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων και κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την χρησιμότητα των έργων που υπόκεινται σε δικαιώματα, προς την επίτευξη κέρδους της επιχείρησης. Για να γίνει πλήρως αντιληπτό αυτό, αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι η αναμετάδοση μουσικής έχει μεγαλύτερη βαρύτητα σε ένα καφέ-μπαρ από ότι σε ένα εμπορικό κατάστημα ή ένα εστιατόριο, οπότε και θα έπρεπε οι χρεώσεις να διαφοροποιούνται.

Θεωρούμε ότι οι καλλιτέχνες σε κάθε περίπτωση πρέπει να αμείβονται για τη δημιουργία των έργων τους και λύνοντας το θέμα των ΟΣΔ ενδεχομένως να βοηθούσε και τους δημιουργούς να λαμβάνουν επιτέλους τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Σταύρος Σπαθής Χρήστος Καμπανός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ