Ληξούρι: Έπεσε η αυλαία των διήμερων εκδηλώσεων μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή [εικόνες]
Πολιτισμός
23/09/2022 | 20:23

Ρεπορτάζ Ανδρέας Αρβανιτάκης

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου.

Η Αλεξάνδρα Αραγιάννη, φιλόλογος, πραγματοποίησε μία εξαιρετική ομιλία με τίτλο «Αποτυπώσεις της ελληνικής γελοιογραφίας: Διχασμός και Μικρασιατική Εκστρατεία», αποτυπώνοντας το τεταμένο και πολιτικά φορτισμένο κλίμα της εποχής μέσα από το διαχρονικό μέσο της γελοιογραφίας.

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου της Φοίβης Ρίζου, φιλολόγου, με τίτλο «Γράμματα ενός αθώου στρατιώτη (1919 – 1920)». Ένας Παλικησιάνος καθ’ οδόν προς το Μέτωπο.

Μπορεί να συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την μεγάλη αυτή τραγωδία, ακούγοντας όμως κάποιος βιώματα, αναμνήσεις της εποχής εκείνης, της ελπίδας αρχικά και στη συνέχεια της απελπισίας που σκόρπισε η καταστροφή, δεν μπορεί να μην ανατριχιάσει αναλογιζόμενος τι πέρασαν τόσες χιλιάδες συμπατριωτών μας.

Μετά το πέρας της παρουσίασης ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους χορευτές της Ιονίου Πνοής, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Δημήτρη Μαντζουράτου, καθηγητή φυσικής αγωγής.

Την ορχήστρα αποτελούσαν οι Γιώργος Μαρινάκης, βιολί, Ηλίας Μαυρίκης, λαούτο και στο τραγούδι η Σταυρούλα Δαλιάνη.

Να σημειωθεί πως καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο χώρο λειτουργούσε έκθεση βιβλίου σχετικά με τον Διχασμό, τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας,  την Μικρασιατική εκστρατεία, την Μικρασιατική καταστροφή και το Προσφυγικό Ζήτημα.

Με τον τρόπο αυτό έπεσε η αυλαία των διήμερων εκδηλώσεων μνήμης για την Μικρασιατική καταστροφή.

 Το φωτορεπορτάζ για το ekefalonia.gr είναι της Αντρίανας Καραντινού.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer