Σήμερα, οι κάτοικοι αλλά και οι τουρίστες της νότιας Κεφαλονιάς έγιναν μάρτυρες της εμφάνισης πλωτής πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων, η οποία έπλεε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκάλας και Πόρου και την ρυμουλκούσε ειδικό ρυμουλκό σκάφος. Σύμφωνα με πηγές, η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα πλεύσει νότια του Ιονίου και θα συνεχίσει το ταξίδι της προς τα ανατολικά της χώρας. Κάτοικοι αλλά και οργανώσεις της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης αντέδρασαν αρνητικά καθώς έχουν ταχθεί κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.
Με έναυσμα την εμφάνιση αυτής της πλατφόρμας, θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τις εξορύξεις αυτές:
1. Υπάρχει σχετική έγκριση περιβαλλοντικών όρων η οποία να περιλαμβάνει εμπεριστατωμένη και πλήρως αιτιολογημένη σεισμολογική μελέτη για τις εξορύξεις από ειδικό και εγκεκριμένο επιστήμονα;
- Υπάρχει ανάληψη ευθυνών από την εξορύκτρια εταιρεία για οποιοδήποτε ενδεχόμενο;
Η πρόσφατη σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα Πέμπτης 20/6 στην Κεφαλονιά, ξύπνησε μνήμες του φονικού σεισμού του 1953 που κόστισε τη ζωή συμπολιτών μας και ερήμωσε τα νησιά μας.
Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου.Οι αρχές οφείλουν να ερευνήσουν αν στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων περιλαμβάνεται η απολύτως αναγκαίουσα σεισμική μελέτη, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, την λογική, την νομιμότητα και την δικαιοσύνη, στα πλαίσια ενός κράτους δικαίου που βάζει την ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια πάνω από όλα, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα του κράτους.
Η αιτιώδης συνάφεια μπορεί νομικά να μην είναι εύκολο να αποδειχθεί, διότι ο σεισμός που θα προκληθεί από μία πιθανή εξόρυξη μπορεί να λάβει χώρα σε διάστημα πολλών ημερών ή μηνών μετά την εξόρυξη. Εδώ όμως παίζονται ανθρώπινες ζωές και όχι νομικίστικες δικαιολογίες.
Οι αρχές και οι υπεύθυνοι οφείλουν να ερευνήσουν σχετικά.