Ένα μοναδικό υποθαλάσσιο ταξίδι στην Κεφαλονιά
Ενυδρείο Ληξουρίου: Άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε τους πρώτους μαθητές από Αργοστόλι [εικόνες]
Κοινωνία
29/11/2017 | 13:47

Ρεπορτάζ // Γιάννα Κουλουμπή

Το Ιόνιον Ενυδρείο – Μουσείο στο Ληξούρι άνοιξε σήμερα για πρώτη φορά τις πύλες του και υποδέχτηκε τους πρώτους μαθητές δημοτικού σχολείου από το Αργοστόλι και συγκεκριμένα από το 2ο Δημοτικό Αργοστολίου.

Η Ε’ τάξη του 2ου Δημοτικού Αργοστολίου, συνοδεία δασκάλων του σχολείου και μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο ιχθυολόγο του Ενυδρείου, κ. Άρη Βλαμή, και τον Αντιδήμαρχο Παλικής, κ. Γιώργο Κατσιβέλη, επισκέφθηκε τον χώρο του ενυδρείου και οι μαθητές της είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν με θαυμασμό θαλάσσιους οργανισμούς, όστρακα και ψάρια, αλλά και να παρακολουθήσουν ντοκιμαντέρ για το βρετανικό υποβρύχιο Περσέας,  το επιβατικό Αρντένα  και την αρχή της ναυτοσύνης στον κόσμο.

Το Ιόνιον Ενυδρείο-Μουσείο προσφέρει ένα μοναδικό υποθαλάσσιο ταξίδι, το οποίο φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με τους φυσικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς που κρύβονται στον πυθμένα γύρω από την Κεφαλλονιά.
Ο υποθαλάσσιος φυσικός αυτός θησαυρός παρουσιάζεται σε πέντε δεξαμενές ενώ με την υποστήριξη οπτικό-ακουστικού υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) παρουσιάζονται σε οθόνες TV στιγμιότυπα της καθημερινής θαλάσσιας ζωής. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ορισμένα είδη ψαριών που φιλοξενούνται στις δεξαμενές: σφυρίδα, σμέρνα, καπόνι, γωβιός, γουρουνόψαρο ή βαλιστής, γλώσσα, συκιός, κ.α.

Ο Επισκέπτης επίσης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει  ντοκιμαντέρ, τα οποία αναπλάθουν την ιστορία του βρετανικού υποβρυχίου Περσέας και του επιβατικού Αρντένα από την ημέρα της καθέλκυσης τους έως την ημέρα της βύθισης τους, καθώς και   την αρχή της ναυτοσύνης στον κόσμο. Το υποβρύχιο Περσέας είναι γνωστό στον κόσμο καθώς η βύθιση του συνδέεται με την 2η βαθύτερη ανάδυση και σωτηρία μέλους  πληρώματος υποβρυχίου από βάθος  52μ, η οποία τότε εθεωρείτο  ανθρωπίνως αδύνατη. Το επιβατικό Ardena, συνδέεται με την εξολόθρευση της Ιταλικής Μεραρχίας Acqui που τόσο ζωντανά αποδόθηκε στο φιλμ «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι» και τέλος «η αρχή της ναυτοσύνης στον κόσμο» πραγματεύεται την άποψη ότι οι πρώτες πλόες στον κόσμο από τον άνθρωπο έγιναν στα θαλάσσια περάσματα μεταξύ ηπειρωτικής Ελλάδας και των νήσων Κεφαλληνίας και Ζακύνθου,  μεταξύ  110 και  35 χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα και οι πρώτοι θαλασσοπόροι ήταν οι  Νεάντερταλ και όχι οι Σύγχρονοι (Sapiens) άνθρωποι.

Το Ιόνιον Ενυδρείο- Μουσείο στο Ληξούρι, στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το αντίστοιχο της Santa Maria al Bagno της περιφέρειας Lecce στη χερσόνησο του Salento υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG IV Ελλάδας-Ιταλίας, 2007-2013. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε κατά 75% από πόρους της ΕΕ (ERDF) και κατά 25% από τους εθνικούς πόρους Ελλάδας και Ιταλίας. Υπάγεται  στην κυριότητα του Δήμου Κεφαλληνίας, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη του.

Σημαντικό: Το Ενυδρείο δεν έχει ακόμη συγκεκριμένο ωράριο επισκέψεων και προς το παρόν υποδέχεται μετά από συνεννόηση μαθητές και συνολικά εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς. Σύντομα όμως θα διαμορφωθεί και συγκεκριμένο ωράριο επισκέψεων για το κοινό. Επίσης, όπως ενημερωθήκαμε, ο χώρος θα εμπλουτιστεί σταδιακά και με άλλα εκθέματα.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ