Οι πολιτικές της περιφερειακής ανάπτυξης για την ενίσχυση και στελέχωση προσωπικού στους ορεινούς και νησιωτικούς δήμους της χώρας ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής στην οποία προσκλήθηκε και συμμετείχε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Δήμων Ιονίων Νήσων και Δήμαρχος Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος.
Στη συνεδρίαση, αναπτύχθηκαν όλες οι πτυχές του ζωτικού θέματος της ισόρροπης ανάπτυξης και της λειτουργικής αυτοτέλειας και στελέχωσης με προσωπικό των δήμων της χώρας, ειδικά των νησιωτικών και ορεινών.
Έγινε αναφορά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν μικροί νησιωτικοί και ορεινοί δήμοι στη διενέργεια διαγωνισμών για την υλοποίηση έργων και στην εκπόνηση μελετών, προτείνοντας να εξεταστεί η δημιουργία ειδικών δομών τεχνικής βοήθειας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, με επαρκή στελέχωση, για να προσφέρουν τεχνική βοήθεια στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους για τη διενέργεια διαγωνισμών και την εκπόνηση μελετών.
Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ & Δήμαρχος Ζακύνθου
Προτάθηκε η κατ’ εξαίρεση ένταξη στην κινητικότητα για τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και τους υπαλλήλους δήμων, χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα, και μόνο για την περίπτωση που επιλέξουν να υπηρετήσουν σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές. Επίσης η ενίσχυση του προσωπικού των νησιωτικών δήμων που συνδέονται με τις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα).
Στην τοποθέτησή του ο κ. Στασινόπουλος μεταξύ άλλων ανέφερε:
“Το θέμα που συζητάμε περί Πολιτικών Περιφερειακής Ανάπτυξης για την ενίσχυση, τη στελέχωσης προσωπικού ορεινών και νησιωτικών δήμων, είναι προφανές ότι ξεκινά από τη διάγνωση της σημερινής κατάστασης και της ανθρωποδύναμης των δήμων μας.
Σε, ότι αφορά των Ιονίων Νήσων είναι να ακολουθήσει η παράθεση επιχειρημάτων για την ανάπτυξη των δήμων μέσα από την ποιοτική, αλλά και ποσοτική ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού αυτών… Στους 11 δήμους μας, ζούνε γύρω στα 200.000 με 230.000 μόνιμοι κάτοικοι και αναλογούν 1.400 μόνιμοι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, και περίπου 800 εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου. Άρα, ένα μόνιμο και αορίστου χρόνου στέλεχος του δήμου ανά 150 δημότες και αν προσθέσουμε και τους εποχικούς αυτό γίνεται 1 ανά περίπου 100 πολίτες. Όμως, αν προσθέσουμε και τους επισκέπτες στα νησιά μας κατά την τουριστική περίοδο που διαρκεί από 3 έως 7 μήνες κατά περίπτωση, τότε είναι προφανής η αδυναμία παροχής υπηρεσιών στο επίπεδο που είναι απαιτητό, πρώτιστα για τους δημότες μας αλλά και για τους επισκέπτες τουρίστες, που το 2023 έφτασαν στα Ιόνια Νησιά περίπου στα 6 εκατομμύρια.
Η Κυβέρνηση κατά τη γνώμη μας πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες. Προγραμματισμός προσλήψεων την επόμενη πενταετία με σκοπό την πραγματική και την λειτουργική αύξηση των στελεχών του δήμου, με πραγματική συνεκτίμηση αναγκών των δήμων, υπό το πρίσμα όμως και της συνεισφοράς κάθε περιοχής στο παραγόμενο οικονομικό όφελος, για την Εθνική Οικονομία. Σεβόμενοι πάντα τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και την πορεία της χώρας προς το οικονομικό, αλλά και κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό εξορθολογισμό των στελεχών των ΟΤΑ.
Θα συμφωνήσουμε ότι έρχονται μόνιμοι εργαζόμενοι σε νησιά ώστε να προσπαθήσουν σύντομα να μετακινηθούν προς τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, αυτό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αυτό, πρέπει να σταματήσει τώρα, όπως ανάλογα πρέπει να γίνει και με την κινητικότητα, όπως αναφέρατε κύριε Πρόεδρε και στην εισήγησή σας.
Μείωση της γραφειοκρατίας στη λειτουργία των δήμων, με εκτεταμένη χρήση ψηφιακών μέσων, που θα διευκολύνουν τον δημότη χρονικά και ποιοτικά. Έχουν ξεκινήσει σχετικά έργα, όπως μέσα από το (ΕΣΠΑ) και το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η υποστελέχωση των δήμων, όπως και της Περιφέρειας, κάνουν τα χρονοδιαγράμματα τραγικά αργά, έως ενίοτε ανέφικτα.
Κλείνοντας, θα σταθώ σε μία κεντρική σκέψη, δώστε μας τα μέσα ώστε οι δήμοι να κάνουν το έργο που πρέπει και μπορούν για τους δημότες τους και τους επισκέπτες τους. Όπου μέσα, πρώτιστα, αναφερόμαστε στον άνθρωπο.
Από το Γραφείο Τύπου