Εορταστικό κλίμα
Ενημερωτική εκδήλωση για το Κεφαλλονίτικο Δωδεκαήμερο στη βιβλιοθήκη “Δαμοδός” στο Ληξούρι [εικόνες]
Πολιτισμός
23/12/2018 | 13:54

Το Πολιτιστικό Σωματείο «ο Πάλιος»  και η βιβλιοθήκη «Δαμοδός» Ληξουρίου, πραγματοποίησαν την Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018,  το απόγευμα, μια όμορφη ενημερωτική  εκδήλωση, που αφορούσε  το Κεφαλονίτικο Δωδεκαήμερο.

Συγκεκριμένα, στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Ληξουρίου «Δαμοδός» με τη βοήθεια του προέδρου του Πολιτιστικού Σωματείου  «Ο  Πάλιος», Γεράσιμου  Γαλανού,  μαθητές της  Στ΄ Τάξης  των δυο Δημοτικών  Σχολείων του Ληξουρίου,  παρουσίασαν τα  κεφαλονίτικα έθιμα του Δωδεκαημέρου, με επεξηγηματικό λαογραφικό τρόπο μέσα από εικόνες και κείμενα και μοίρασαν στο τέλος της εκδήλωσης ημερολόγια, γλυκά και αγιοβασιλίτσες  στους παρευρισκόμενους.

Επιπλέον, στο χώρο της βιβλιοθήκης έγινε και έκθεση «Πάνινης Κούκλας»,  υπέροχες δημιουργίες της Λουΐζας Περάτη – Κανελλοπούλου,  που εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους με την όμορφη και καλαίσθητη εργασία των χεριών της.

Την παρουσίαση χαιρέτισε ο αντιδήμαρχος της Παλικής,  Γεώργιος Κατσιβέλης, ο οποίος  και τόνισε την αναγκαιότητα να λειτουργούν αυτοί οι πολιτιστικοί εκπαιδευτικοί χώροι, όπως της βιβλιοθήκης «Δαμοδός» του Ληξουρίου,  για ποικίλες εκδηλώσεις που προάγουν το  κοινωνικό  καλό, ιδίως την καλή πορεία των μαθητών.

Η βιβλιοθήκη  «Δαμοδός» υπέστη  βλάβες  με τους σεισμούς του 2014 και γίνεται μεγάλη προσπάθεια, τόσο από την Πολιτεία όσο και από τον εκπαιδευτικό κόσμο του Ληξουρίου, να είναι χρηστική στο κοινό και  πολύ λειτουργική στη μαθητιώσα νεολαία του Ληξουρίου. Ο Γεράσιμος Γαλανός ευχαρίστησε τους μαθητές και τους δασκάλους τους, το προσωπικό της βιβλιοθήκης, που αγόγγυστα βοήθησε και διευκόλυνε για το καλύτερο, τον πρόεδρο του ΟΚΑΠ, τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Α΄ Δημοτικού Ληξουρίου, τον αντιδήμαρχο Παλικής,  για τη βοήθειά του, τους ανθρώπους που βοήθησαν κι έφεραν γλυκά και φρόντισαν  αμέριστα για την κάθε λεπτομέρεια.

Όλη η εκδήλωση κύλησε μέσα σε εορταστικό και συνάμα  εκπαιδευτικό κλίμα, δίνοντας εικόνες  λαογραφίας και ιστορίας  της ξεχασμένης στο μεγαλύτερο μέρος παράδοσης του Δωδεκαημέρου στο νησί μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ