Ενημέρωση σχετικά με τις εκτεταμένες ανεμορριψίες στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού Αίνου
Κοινωνία
17/10/2019 | 09:32

Η πρόσφατη κακοκαιρία, η οποία προκάλεσε πλήθος προβλημάτων σε όλη την Κεφαλονιά έπληξε και το ελατοδάσος του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Συγκεκριμένα οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν ανεμορριψίες στο δάσος της Ελάτης, στην περιοχή της “Μελανίτσας”. Ως αποτέλεσμα αυτών, μεγάλη σε έκταση περιοχή απογυμνώθηκε από δέντρα, τμήματα των οποίων έχουν πέσει στο δασικό οδικό δίκτυο, το οποίο έχει αποκλειστεί.

Με την αφορμή αυτή η Διεύθυνση Δασών Κεφαλληνίας και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή στο κοινό για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν στο ελατοδάσος, υπό την παρουσία κακών καιρικών συνθηκών, όπως π.χ. κεραυνοί, πολυάριθμες πτώσεις δέντρων, αλλά και κατολισθήσεις βράχων. Συνιστάται στο κοινό να απομακρύνεται άμεσα από την περιοχή του ελατοδάσους, υπό την παρουσία κακών καιρικών συνθηκών.

Ωστόσο, οι ανεμορριψίες και ανεμοθλασίες, ως αποτέλεσμα δυνατών ανέμων, μπορούν να συμβούν στην περιοχή του Εθνικού Δρυμού, σε άλλες δασικές, αλλά και σε αστικές περιοχές, προκαλώντας σοβαρές ζημιές ή ακόμα και ατυχήματα. Στην συνέχεια, παρατίθενται κάποιες γενικές πληροφορίες, που στοχεύουν στην ενημέρωση του κοινού και στην προστασία του από τέτοια καιρικά φαινόμενα.

Εκτός από την Ελάτη και άλλα δενδρώδη είδη υπόκεινται σε ανεμορριψίες. Ως γενικότερος κανόνας ισχύει ότι τα ψηλότερα δέντρα, που συνήθως είναι και τα μεγαλύτερα σε ηλικία είναι τα πιο ευπαθή, και ιδιαίτερα εκείνα που αναπτύσσονται σε αβαθή εδάφη ή σε βραχώδεις περιοχές. Ένα τέτοιο ευπαθές είδος δέντρου είναι το Πεύκο, και ιδιαίτερα τα δέντρα, που βρίσκονται στην περιοχή του περιαστικού άλσους του Κουτάβου. Η συγκέντρωση της κόμης τους στην κορυφή του δέντρου, οι αβαθείς ρίζες τους, καθώς και το υπέδαφος στην περιοχή του Κουτάβου τα καθιστούν ευπαθή στις ανεμορριψίες. Άλλα ευπαθή δέντρα σε ανεμορριψίες, είναι εκείνα με μαλακό ξύλο, όπως οι Ευκάλυπτοι. Οι Ευκάλυπτοι απαιτούν σωστή διαχείριση της κόμης τους και κατά καιρούς τακτικό κλάδεμα (ορθολογικό και όχι απογυμνωτικό), επίσης απαιτείται η παρακολούθηση της υγείας τους (όπως ο έλεγχος της παρουσίας τερμιτών και ξυλοφάγων εντόμων).

Εάν υπάρχει ένας τρόπος πρόβλεψης της πτώσης ενός δέντρου, αυτός είναι η εξέταση της υγείας του δέντρου, διότι τα δέντρα που φέρουν παθογόνα είναι πιο επιρρεπή σε ανεμορριψίες. Ενδείξεις παθογένειας αποτελούν οι στενώσεις στο κολάρο της ρίζας, οι ρωγμές μεταξύ της ρίζας και της βάσης του κορμού, τα οποία συχνά υποδηλώνουν την παρουσία σήψης των ριζών. Η κατάσταση της κόμης είναι επίσης ενδεικτικό στοιχείο της υγείας του δέντρου, κυρίως όταν αυτήν βρίσκεται στο στάδιο της πλήρους έκπτυξης. Πολλές φορές παθογόνα, που υπάρχουν στο ριζικό σύστημα απεικονίζονται σε αυτή. Ένα επιπλέον στοιχείο παρουσίας παθογένειας αποτελεί η παρουσία μανιταριών ή μυκήτων στον κορμό του δέντρου ή στο έδαφος πέριξ αυτού. Αν και τα περισσότερα μανιτάρια που αναπτύσσονται στο έδαφος κοντά στα δέντρα δεν είναι παθογόνα, μερικά είδη αποτελούν ενδείξεις παρουσίας σήψης του δέντρου. Τέλος, κλαδιά κόμης που εξέχουν ή βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το έδαφος ή/και δέντρα τα οποία παρουσιάζουν έντονη κλίση αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία μιας ενδεχόμενης ανεμορριψίας.

Περισσότερες πληροφορίες διατίθενται στο κοινό από τα γραφεία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και της Διεύθυνσης Δασών Κεφαλληνίας.

 

Η Δ/ντρια Δασών

 

 

 

 

 

Άννα Λύτρα

Δασολόγος

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του

Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

 

 

 

 

Δρ. Γεώργιος Δρακάτος

Δ/ντής Ερευνών

Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

 

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ