Το πρόγραμμα της Δακοκτονίας οργανώνεται και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ακολουθούν την νομοθεσία των Υπουργείων για την προκήρυξη και οργάνωση του προγράμματος. Ειδικότερα δε τη νομοθεσία που καθορίζει το ύψος της δαπάνης (μέγιστο) ανά ελαιόδενδρο. Τα Τοπικά Συμβούλια των Δήμων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, εφόσον αποδεχτούν να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας στις ελαιοκομικές τους περιοχές, αυτές συμπεριλαμβάνονται στην προκήρυξη των εργολαβιών για τους δολωματικούς ψεκασμούς.
Η προμήθεια των φυτοπροστατευτικών προϊόντων γίνεται εξολοκλήρου από το ΥπΑΑΤ, το οποίο τα κατανέμει στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής με τις αντίστοιχες αποφάσεις. Το προσωπικό δακοκτονίας κατανέμεται από το Υπουργείο Εσωτερικών κάθε χρόνο και είναι απαραίτητο για την υλοποίηση του προγράμματος δεδομένης της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών. Τα τελευταία χρόνια λόγω των απαιτήσεων του προγράμματος (προδιαγραφές των ψεκαστικών μηχανημάτων, πιστοποιητικά γνώσης ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων από εξειδικευμένο προσωπικό) οι διαγωνισμοί καθίστανται άγονοι.
Στις περιοχές των νησιών μας που εντάσσονται στο πρόγραμμα αντιμετώπισης του δάκου ετησίως, συμπεριλαμβάνεται (κάθε έτος) η περιοχή της Σάμης. Συνεπώς για την περιοχή της Σάμης γίνονται προκηρύξεις για τις εργολαβίες των ψεκασμών. Δεδομένου του ενδιαφέροντος των πολιτών της Σάμης, οι Υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης είναι διαθέσιμες και περιμένουν την συμμετοχή τους στην επικείμενη προκήρυξη του προγράμματος για να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα στην προστασία των ελαιοδέντρων. Το έτος 2017 πραγματοποιήθηκε τρεις φορές Διεθνής Ανοιχτός Διαγωνισμός για την δακοκτονία, τμήμα του οποίου αφορούσε στην εφαρμογή της στην Δ.Ε. Σάμης και βγήκε άγονος, ενώ επαναπροκηρύχθηκε με το ίδιο αποτέλεσμα και γι’ αυτό δεν έγινε δακοκτονία. Το έτος 2018 πραγματοποιήθηκε τρεις φορές Πρόχειρος Ανοιχτός Διαγωνισμός, τμήμα του οποίου αφορούσε επίσης στην εφαρμογή δακοκτονίας στην Δ.Ε. Σάμης και βγήκε άγονος, ενώ επαναπροκηρύχθηκε με αποτέλεσμα τελικά να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας, στη συγκεκριμένη περιοχή.
Μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο (ανοιχτοί δημόσιοι διαγωνισμοί) ανατίθεται το έργο της δακοκτονίας και όχι με την απευθείας ανάθεση στον οποιοδήποτε.
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ