Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο ανακοινώνει την έναρξη των πρώτων διατμηματικών μαθημάτων για την κινεζική φιλοσοφία και πολιτισμό, ένα σημαντικό ορόσημο στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη του Ιδρύματος και στη διεθνοποίηση του Ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου.
Τα μαθήματα, που διοργανώνονται από το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας, με την υποστήριξη του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας (ΤΞΓΜΔ), αποτελούν αποτέλεσμα μίας, μοναδικής στο είδος της, συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Γλωσσών και Πολιτισμού του Πεκίνου (Beijing Language and Culture University), η οποία σηματοδοτεί την έμπρακτη δέσμευση του Ιονίου Πανεπιστημίου για την προώθηση της διαπολιτισμικής συνεργασίας και κατανόησης και παραδίδονται από τις 9 Οκτωβρίου 2024, από την διακεκριμένη Επισκέπτρια Καθηγήτρια και εκτελεστική Διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου, Δρ. Ελένη Αβραμίδου, κορυφαία ερευνήτρια στον τομέα των κινεζικών σπουδών, με εκτεταμένη διδακτική και επιστήμονα σε σημαντικά πανεπιστήμια της Κίνας. Μετά την δωρεάν προσφορά μαθημάτων κινεζικής γλώσσας στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος, η εξειδίκευση και εμπειρία της Δρ. Αβραμίδου, προσθέτει μια πολύτιμη διεθνή προοπτική στο πρόγραμμα σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, εμπλουτίζοντας περαιτέρω το ακαδημαϊκό του δυναμικό.
Σχεδιασμένα, ώστε να αποτελέσουν μια γέφυρα γνώσης μεταξύ της ελληνικής και κινεζικής σκέψης, τα μαθήματα είναι ενταγμένα στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα ως Υποχρεωτικά Επιλογής (ΥΕ) και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την αρχαία κινεζική και ελληνική σκέψη μέχρι τις σύγχρονες πολιτιστικές πρακτικές. Οι φοιτητές μας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος με κινεζικές φιλοσοφικές έννοιες, ιστορία και πολιτισμό, μέσα από μια συγκριτική προσέγγιση με την ελληνική φιλοσοφία και πολιτισμό, αποκτώντας μια ευρύτερη κατανόηση της θέσης και του ρόλου της Κίνας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας, ως διοργανωτής αυτών των μαθημάτων, παραμένει αφοσιωμένο στην προώθηση μελέτης της κινεζικής γλώσσας, φιλοσοφίας πολιτισμού στην Ελλάδα. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συνεχίζει να ενισχύει τη φήμη του, ως ένα καινοτόμο και εξωστρεφές ‘Ίδρυμα, που καλλιεργεί τις διεπιστημονικές σπουδές και επιδιώκει οργανωμένα και αποτελεσματικά διεθνείς συνεργασίες. Με την έναρξη αυτού του προγράμματος, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθίσταται το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο που ενσωματώνει επισήμως σπουδές κινεζικής φιλοσοφίας και πολιτισμού στο ακαδημαϊκό του πρόγραμμα, θέτοντας τη βάση για περαιτέρω διαπολιτισμικές ακαδημαϊκές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.
Το Ελληνικό Κέντρο Σινολογίας (ΕΛΚΕΣ) ιδρύθηκε από κοινού από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Γλωσσών και Πολιτισμού του Πεκίνου, για την καλλιέργεια και προώθηση της Σινολογίας και ευρύτερα των Κινεζικών σπουδών, με την ανάπτυξη προγραμμάτων σε μεταπτυχιακό, διδακτορικό και μεταδιδακτορικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό υλοποιείται ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σχετικά με την ασφάλεια και την Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς και ένα κοινό πρόγραμμα διδακτορικών σπουδών, με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων υψηλού επιπέδου, σχετικά με την άϋλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά Ελλάδας και Κίνας.
Το Κέντρο διοργανώνει ακόμη διαλέξεις, σεμινάρια και εκδηλώσεις πολιτιστικής ανταλλαγής και συνεργάζεται στενά με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Κίνας, ενισχύοντας τις ακαδημαϊκές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Κέντρο Ελληνικής Σινολογίας, επισκεφθείτε: https://sinology.ionio.gr.