«Ένα βιβλίο για τον τόπο μου»: Εργαστήριο συγγραφής βιβλίων Τοπικής Ιστορίας στην Πάτρα
Βιβλίο
09/09/2022 | 09:18

Το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας οργανώνει στην Πάτρα στις 8-9 Οκτωβρίου 2022 εργαστήριο συγγραφής βιβλίων Τοπικής Ιστορίας στο πλαίσιο της δράσης «Ένα βιβλίο για τον τόπο μου» και προσκαλεί ενδιαφερόμενους από όλη την Ελλάδα να δηλώσουν συμμετοχή.

Θα διεξαχθούν 5 εργαστήρια (α. σχεδιασμού μελέτης- συντονισμού συντελεστών- επιμέλειας έκδοσης, β. χαρτογράφησης, γ. εθνοβιολογίας, δ. φωτογραφίας, ε. εφαρμογής στο πεδίο – σχεδιασμού ψηφιακού τόμου) για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Θα παρουσιαστούν καλές πρακτικές και καινοτόμες εφαρμογές με χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Μέρος της εκπαίδευσης θα υλοποιηθεί στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, όπου οι εκπαιδευόμενοι θα περιηγηθούν και θα σχεδιάσουν δικό τους υλικό αξιοποιώντας κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, tablet κ.λπ. και εφαρμόζοντας συγκεκριμένα εργαλεία για την οργάνωση της ύλης, την εικονογράφηση με χάρτες και φωτογραφίες, την ένταξη της φύσης στις θεματικές τους.
Στα εργαστήρια θα διδάξουν οι Κώστας Παπαγιαννόπουλος, αρχαιολόγος-εκπαιδευτικός, Δημήτρης Στεμπίλης, ιστορικός-δημοσιογράφος, Καλλιόπη Στάρα, ερευνήτρια σε θέματα που αφορούν στη σχέση των ανθρώπων με τη φύση- διδάσκουσα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ρήγας Τσιακίρης, δασολόγος, Λάμπρος Λογοθέτης, φωτογράφος, Ελένη
Σιμώνη, αρχαιολόγος- ειδική στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών- διδάσκουσα Πανεπιστημίου Πατρών.

Κόστος συμμετοχής: 30€. Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι και την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής θα βρείτε στην ιστοσελίδα: https://bit.ly/3RG536T

Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στον χώρο του Mosaic (Ερμού 112 Πάτρα). Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Η δράση «Ένα βιβλίο για τον τόπο μου» πραγματοποιείται με την επιχορήγηση και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας ιδρύθηκε το 2000. Τα μέλη του δραστηριοποιούνται στη διαχρονική πολιτισμική και περιβαλλοντική έρευνα, τη μελέτη των τοπικών κοινωνιών, την καταγραφή, συλλογή και διάσωση υλικών και άυλων τεκμηρίων. Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της αποστολής του παίζει η προβολή των πορισμάτων των ερευνών του στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό. Για τον λόγο αυτό τα μέλη του δημοσιεύουν επιστημονικά άρθρα στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, εκπονούν μελέτες, παρέχουν συμβουλές, δίνουν διαλέξεις, συμμετέχουν σε συνέδρια, οργανώνουν θερινά σχολεία και εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιστέγασμα της δράσης τους αποτελεί η έκδοση βιβλίων Τοπικής Ιστορίας σε συνεργασία με συλλόγους, κοινότητες, δήμους, περιφέρειες.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ