Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο από τα Επτάνησα – και το πιο κοντινό από την Ιθάκη. Στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της εποχής του Ενετικού ελέγχου των νησιών αυτών, η Ιθάκη ήταν γνωστή ως Piccolo Cephalonia.
Επισκεπτόμαστε πέντε χρόνια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του Ιονίου νησιού το 1953, που κατέστρεψαν ή κατέστρεψαν πάνω από το 90% των κτιρίων και υποδομών της Κεφαλονιάς. Τα νεόκτιστα σπίτια και οι εκκλησίες ανυψώνονται ανάμεσα στα ερείπια, τα οποία, σε μια σειρά, χρησιμοποιούνται ως παιδική χαρά για περιπετειώδεις νέους. Η Κεφαλονιά, περισσότερο από τα άλλα Ιόνια νησιά, επηρεάστηκε έντονα από την εποχή της Βενετίας, όχι μόνο στην αρχιτεκτονική και την υποδομή της, αλλά και στα έθιμα, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την πολιτική. Η Κεφαλονιά ήταν αρκετά αριστοκρατική, με βαθύ χάσμα ανάμεσα στους μεγάλους ιδιοκτήτες γης και τον μέσο αγρότη. Υπήρχε μια όπερα και μεγάλα πάρτι σε μεγάλες εκτάσεις, όπου χόρευαν βαλς και τάνγκο παράλληλα με τους λαϊκούς ελληνικούς χορούς. Όλα αυτά άλλαξαν με το σεισμό, που ισοπεδώνει το νησί, τόσο κυριολεκτικά όσο και εικαστικά, καθώς οι σεισμοί δεν γλίτωναν ούτε πλούσιους ούτε φτωχούς.
Μετά το σεισμό, πολλοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν για ασφαλέστερα πιο ευημερούντα εδάφη όπως η Αμερική, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική και πολλοί άλλοι ανακατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας κρατικά δάνεια και επιχορηγήσεις, αφήνοντας μια πιο ισορροπημένη κοινωνία να εμφανιστεί. Σε μια άλλη ακολουθία, βλέπουμε τη περιφορά της εικόνας του Αγίου Γερασίμου. Κατά τη διάρκεια της λιτανείας του Αγίου Γερασίμου, όπου μεταφέρεται το σώμα του, όσοι αναζητούν θεραπευτική γραμμή ο δρόμος και ο Άγιος περνά πάνω τους. Η δράση αυτή λέγεται ότι είναι επωφελής.
Δείτε το βίντεο εκείνης της εποχής καθώς και πολλες φωτογραφίες απο το μακρινό 1958.